Avpixlade kommentarer

avpixlade_kommentarer_ny_245Nedmonteringen av den svenska yttrandefriheten i form av åsiktsregistrering och stängda eller hårt åsiktscensurerade kommentarsfält i gammelmedia har på senare tid antagit alltmer obehagliga proportioner. Vi har därför tagit fram en teknisk lösning för att befria de svenska nättidningsläsarna från mediahusens godtycke och åsiktsförtryck, den ultimata censurdödaren och räddaren av den fria debatten på nätet. Vi kallar det för Avpixlade kommentarer.

Vad det handlar om är att vrida makten över kommentarsfälten ur händerna på gammelmedia och i stället sätta den i händerna på läsaren. Genom att lägga till ett bokmärke/en favorit eller installera ett litet tillägg i din webbläsare kan du hädanefter fritt kommentera alla artiklar i ett stort antal medier, alltså även sådana där tidningsredaktionerna bestämt att din åsikt inte är välkommen. Där du tidigare möttes av censurmeddelanden som “Artikeln kan inte kommenteras“, välkomnas du nu i stället av ett kommentarsfält där du kan tycka till av hjärtans lust.

 

Allmänt och bakgrund

Avpixlade kommentarer är avsedda och öppna för alla. Du behöver inte alls dela våra åsikter i politiska sakfrågor, bara vår oro och upprördhet över den epidemiska nedmonteringen av yttrandefriheten på nätet. Med hjälp av Avpixlade kommentarer kan du kommentera alla typer av artiklar –  nyheter, debatt, kultur osv – helt utan begränsningar.

Låt dig alltså inte hindras eller hämmas av att det är vi på Avpixlat som tillgängliggjort tekniken, du bestämmer själv hur du vill använda den och vilka åsikter den ska fungera som bärare av. Och om du har ett särskilt horn i sidan till oss kan du ju alltid använda den här tekniken för att hålla koll på vad vi inom den Sverigevänliga folkrörelsen har för oss i gammelmedias kommentarsfält. Att döma av hur ofta kommentarer på Avpixlat reciteras och nagelfars på Twitter och i olika medier förefaller det intresset förövrigt vara ganska stort.

Till Avpixlats trogna läsare vill vi rikta en särskild uppmaning att använda denna nya möjlighet med omdöme. Här på vår egen sajt är vi hemma och kan tillåta oss att springa runt i kalsongerna och sätta upp fötterna på bordet. När vi kommenterar i gammelmedia är vi gäster hos andra och bör uppträda därefter.

Utan yttrandefrihet ingen demokrati. Utan kommentarsfrihet, ingen verklig yttrandefrihet år 2012, när Internet blivit en allt viktigare kommunikationskanal för politisk orientering och opinionsbildning. Ute på landets redaktioner sitter bakåtsträvare och drömmer sig tillbaka till snigelmedias tid då journalistkåren och pappersmedia hade monopol på vilka nyheter, fakta och åsikter som skulle förmedlas till medborgarna. Inom detta skrå är man nu djupt frustrerad över den IT-tekniska utveckling med bloggosfär, elektroniska diskussionsforum, sociala medier osv som under det senaste decenniets inneburit att man frånhänts sina mediala privilegier.

Gammelmedia omfamnade initialt den nya tekniken men har nu bytt fot. Det har man gjort därför att man till sin fasa upptäckt att medborgarna inte använder de nya möjligheterna på ett politiskt korrekt sätt. I stället för att ägna sig åt trivialt småprat och att tycka “rätt” har många svenskar velat göra sin röst hörd och meddela avvikande mening i politiska frågor där media anser att endast en åsikt är tillåten och bör släppas fram.

Därför försöker mediahusen nu i desperation att backa bandet. Anonymitetsförbud, nedstängning och censur av kommentarsfält är en av de åtgärder man nu prövar i hopp om att kunna återta kontrollen över svensk opinionsbildning. Yttrandefrihet 2.0 handlar om att hindra dessa antidemokrater från att vrida klockan tillbaka från dataåldern till den ångdrivna demokratins tid. Avpixlade kommentarer är vårt senaste bidrag till detta viktiga politiska arbete, vår gåva till det svenska folket för ett ja till fortsatt öppen dialog i svensk media och ett nej till återgång till forna tiders envägskommunikation.

 

Så här fungerar det

Med hjälp av Avpixlade kommentarer kan du fritt kommentera alla artiklar hos de medier som är uppräknade nedan. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera listan med nya medier som vi anser är i behov av fria kommentarsfält eller som ni användare uttrycker önskemål till oss om att vi bör lägga till. Observera alltså att tekniken inte fungerar på andra webbplatser än dessa.

Avpixlade kommentarer kan för närvarande användas på följande mediers webbplatser:

Svenska Dagbladet (SvD)
DN
Aftonbladet
Expressen
GT
Sveriges Television (SVT)
SVT Debatt
SVT Play
Sveriges Radio (SR)
Sydsvenskan
Skånskan
Göteborgs-Posten
Metro
ETC
Mitt i
Newsmill
Dalarnas Tidningar
Resumé
Medievärlden
TV4
TV4 Play
Dagens Media
Upsala Nya Tidning (UNT)
Corren
Östran
Barometern
Norrköpings Tidningar
Dagen
Södermanlands Nyheter
Riksdag & Departement
VLT
Hallands Nyheter
Mynewsdesk
Värmlands Folkblad
Hallandsposten
Ystads Allehanda
Dagens Arena
Norrländska Socialdemokraten
Alingsås Tidning
Nerikes Allehanda
Smålandsposten
Norrbottens-Kuriren
Helsingborgs Dagblad
Länstidningen Östersund
NorraSkåne.se
Västerbottens-Kuriren
Dagens Industri
Ölandsbladet
The Local
Sundsvalls Tidning
BLT/Sydöstran
Borås Tidning
Gefle Dagblad
Jnytt.se
Kristianstadsbladet
Hela Gotland
Dagens Samhälle
Folkbladet
Höglandsnytt
ekuriren.se
SkövdeNyheter
NWT
Hela Hälsingland
Arbetarbladet
NYHETERsto
Laholms Tidning
Bohusläningen
Tidningen Ångermanland (allehanda.se)
Katrineholms-Kuriren
Dagens Juridik
Dagens Medicin
NynäshamnsPosten
Trelleborgs Allehanda
Folkbladet
Västervikstidningen
Världen Idag
Länstidningen Södertälje
Östersunds-Posten
Dagbladet i Sundsvall
Vallentuna Fria
Norran
Norrtelje Tidning
Piteå-Tidningen
Liv&Rätt
Expo
Icakuriren
Lidköpingsnytt
Nya Lidköpings-Tidningen (NLT)
Ulricehamns Tidning
Kalmar Läns tidning / Nybro Tidning
Kungsbackaposten
Falköpings Tidning

OBS!
Tipsa oss gärna om sådana tidningar som vi kan ha missat, så lägger vi snarast till stöd även för dessa!

OBS2!
För tidningar vars kommentarsfält är något mindre censurerade än andra (t.ex. SvD) kommer Avpixlade kommentarer enbart finnas tillgängliga under artiklar som helt saknar ordinarie kommentarsfält, eller där kommentarsfältet har stängts, medan tidningar som har egna kommentarsfält som dock är censurerade över en viss gräns kommer ha Avpixlade kommentarer parallellt med de ordinarie kommentarsfälten, men då fortfarande alltid placerade under det ordinarie kommentarsfältet på sidan. Notera dock att oavsett dessa faktorer kommer alltid Newsdesk- och tipsningsdelarna infogas i alla artiklar hos alla tidningar.

 

Integrerad Avpixlat Newsdesk-information

Från och med version 1.7 av Avpixlade kommentarer (släppt 2013-05-13) integreras även information från Avpixlat Newsdesk (och tipsningsmöjligheter för densamma) automatiskt direkt på plats i övrig svensk medias artiklar via pluginen. En kortare beskrivning av även denna funktionalitet följer här:

Newsdesk-information för nyheten i fråga invävd direkt i tidningarnas egna sidor

I anslutning till varje artikel i svenska nättidningar som behandlar nyheter som finns publicerade på Avpixlat Newsdesk kommer den samlade Newsdesk-informationen för nyheten vävas in direkt i dessas egna sidor direkt under artikeltexten, d.v.s. på precis samma sätt som vi själva presenterar denna information under våra egna inlägg på Avpixlat.

Denna information kan som bekant innefatta exempelvis samlade referenser för nyhetens mediarapportering, relaterade referenser av olika slag, relevant research i samband med nyheten och diverse annan slags matnyttig tilläggsinformation.

Så här kan detta se ut på plats i en svensk tidning:

Från denna Newsdesk-ruta kan man som synes även enkelt bidra med egna kompletteringar till nyhetens Newsdesk-information, för effektiv spridning till alla användare av Avpixlade kommentarer som läser om nyheten hos någon annan svensk tidning (plus övriga läsare direkt på Avpixlat Newsdesk hos oss).

Tipsningsfunktionalitet för Avpixlat Newsdesk invävd direkt under tidningarnas artiklar

I anslutning till varje artikel hos svenska nättidningar som inte (ännu) är refererad på Avpixlat Newsdesk kommer istället tipsningsfunktionalitet vävas in direkt i tidningarnas egna sidor i anslutning till artikeltexten, för att därmed möjliggöra så lätt och smidig delgivning som möjligt av nyheten till oss, och därmed alla andra Newsdesk-läsare och Avpixlade kommentarer-användare.

I detta fall kommer även en rullande lista med alla aktuella Newsdesk-nyheter visas i samband med tipsningsfunktionaliteten, för snabb överblick och maximal informationsspridning.

Så här kan detta se ut på plats i en svensk tidning:

Denna invävda tipsningsfunktionalitet kommer förövrigt även förekomma hos ett antal andra nättidningar och bloggar som ofta innehåller material av intresse för oss, för att underlätta tipsning även från dessa, utan att dessa för den skull kommer få några Avpixlade kommentarsfält.

Så fort någon har tipsat oss om en sådan artikel, och vi därpå har godkänt tipset, kommer istället fullständig Newsdesk-information bli tillgänglig under artikeln (och alla andra artiklar som behandlar nyheten i fråga hos alla olika svenska nättidningar), i enlighet med föregående punkt.

 

Installationsanvisningar

Allt du behöver göra för att få tillgång till dessa våra fria kommentarsfält (+ medföljande Newsdesk-tilläggsinformation) hos dessa medier är att lägga till ett bokmärke/en favorit i din webbläsare, alternativt installera ett litet tillägg i din webbläsare. Nedan finner du anvisningar för hur du gör detta i olika webbläsare.

 

Avpixlade kommentarer som bokmärke/favorit

Den här varianten av Avpixlade kommentarer är i första hand avsedd för dig som använder en webbläsare eller plattform där det ordinarie skriptet inte kan installeras (t.ex. originalwebbläsaren i iPhone/iPad). Denna “light-variant” kan dock användas även av andra, exempelvis den som tycker att det är för tekniskt krångligt att installera ett webbläsartillägg eller av andra skäl inte vill göra det. Fördelarna med den här lösningen är att den är enkel att komma igång med på mer eller mindre alla webbläsare, operativsystem och plattformar (inklusive mobiltelefoner av olika slag). Nackdelen är att du behöver klicka en extra gång på varje webbsida som du besöker där du vill skriva och/eller läsa Avpixlade kommentarer.

 

Så här lägger du till och använder bokmärket/favoriten för Avpixlade kommentarer:

Klicka på och dra denna länk: Avpixlade kommentarer till verktygsfältet för bokmärken/favoriter i webbläsaren, eller högerklicka på länken och välj att spara den som ett bokmärke/en favorit. Eftersom du kommer att använda bokmärket/favoriten ofta föreslår vi att du lägger det överst och lättillgängligt i listan, eller som en knapp i bokmärkes-/favoritverktygsfältet.

OBS! Om du använder iPhone, iPad eller någon annan mobil enhet eller webbläsare som inte stödjer direkt tillägg av javascript-baserade bokmärken (s.k. “bookmarklets”), gör du istället på följande sätt:

Lägg till ett godtyckligt bokmärke på det vanliga sättet i webbläsaren (t.ex. pekande till denna sida som du läser på just nu).

Markera textstycket nedan (skriptkoden) och välj sedan att kopiera den:

javascript:(function(){var%20head=document.getElementsByTagName(‘head’)[0],s=document.createElement(‘script’);s.type=’text/javascript’;s.src=’http://kommentarer.avpixlat.info/kommentarer/Avpixlade_kommentarer.user.js’;head.appendChild(s);})();

Gå till bokmärkeslistan och välj där att redigera det bokmärke som du just nyss skapade.

Byt först namn på bokmärket till “Avpixlade kommentarer” och byt sedan ut adressen i fältet “URL” mot den skriptkod som du just kopierade genom att välja att klistra in den i detta fält. (Ta alltså först bort det som redan står där).

Klart!

När du nu besöker en webbsida där du vill visa och/eller skriva avpixlade kommentarer klickar du bara på bokmärket/favoriten i webbläsaren som du skapade ovan. Kommentarsfältet med avpixlade kommentarer dyker då “magiskt” upp nedanför artikeltexten på sidan, varpå du sedan kan läsa vad andra har kommenterat och/eller kommentera själv. Om du inte redan är inloggad, loggar du in med samma uppgifter som du vanligtvis använder för kommentarssystemet Disqus här på Avpixlat och andra webbplatser.

Tänk alltså på att du med denna lösning måste klicka på bokmärket varje gång du vill ta fram det avpixlade kommentarsfältet på den sida som du för tillfället besöker. Om du tycker att detta är omständligt rekommenderar vi att du istället installerar skriptet för Avpixlade kommentarer permanent i din webbläsare enligt nedan instruktioner.

 

Avpixlade kommentarer permanent installerat i webbläsaren

Den här varianten av Avpixlade kommentarer är för dig som vill ha en sömlös integrering av Avpixlade kommentarer direkt i webbläsaren, vilket kan vara önskvärt om man läser eller skriver kommentarer på mer regelbunden basis. Fördelen är att du slipper en massa extra klickande på bokmärken/favoriter – allt sker snarare helt automatiskt så fort du besöker en webbplats som stöds av Avpixlade kommentarer. Nackdelen är att installationen är en aning krångligare och att du måste använda en webbläsare och plattform som har stöd för installation av skriptet (ett s.k. “user script”).

Vår ambition är att göra Avpixlade kommentarer tillgängligt för permament installation för så många webbläsare och plattformar som möjligt. Nedan finner du utförliga installationsanvisningar för de webbläsare som för närvarande med säkerhet stöds, följt av information om andra webbläsare och plattformar för vilka det kan finnas fungerande lösningar som vi ännu inte har hunnit testa.

För att hoppa direkt till installationsanvisningarna för din webbläsare, klicka på någon av följande länkar:

Firefox
Chrome
Opera
Safari (på Mac OS X eller Windows)
Safari (på iPhone/iPad)
Internet Explorer
Android

Så här installerar du Avpixlade kommentarer i Firefox:

Klicka HÄR för att gå till installationssidan för Firefox-tillägget Greasemonkey.

Klicka på den gröna knappen:

Följande dialogruta visas:

Klicka på knappen Installera nu.

Tillägget laddas ner och förbereds för att installeras.

Följande ruta visas:

Klicka på Starta om nu. Firefox startas om.

Klicka HÄR för att gå till adressen för skriptet för Avpixlade kommentarer.

Följande dialogruta visas:

Klicka på Installera.

Klicka på Firefox-ikonen högst upp till höger i webbläsaren och välj Tillägg på menyn som visas. Klicka på User Scripts till höger på sidan och kontrollera att skriptet Avpixlade kommentarer 1.x finns i listan och att det är aktiverat. Om skriptet är inaktiverat klickar du på knappen Aktivera.

Klart!

 


Så här installerar du Avpixlade kommentarer i Chrome:

Högerklicka[1] HÄR, välj Spara länk som… och spara ned skriptfilen för Avpixlade kommentarer någonstans på hårddisken.

Klicka på den lilla ikonen som ser ut så här eller så här längst upp till höger i webbläsaren och välj Verktyg > Tillägg på menyn som visas.

En ny flik öppnas med en lista över installerade tillägg. Har du inte installerat några tillägg tidigare är listan tom.

Öppna Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac) och gå till den plats på hårddisken där du sparade skriptfilen (den har filnamnet Avpixlade_kommentarer.user.js).

Klicka och håll musknappen nedtryckt på skriptfilen och dra den till ikonen för Chrome  nedtill i Aktivitetsfältet (Windows) och sedan vidare in över webbläsarfönstret. Släpp musknappen. Observera att du måste dra filen till fliken med sidan Tillägg i webbläsaren. Om du drar den till någon annan flik/sida med ett vanligt webbläsarfönster får du ett felmeddelande.

Följande dialogruta visas:

Klicka på Lägg till.

Klart!

[1] Det går INTE att bara (vänster)klicka direkt på skriptlänken ovan eftersom Chrome då visar ett felmeddelande om att skript av det här slaget endast  kan installeras från Chrome Store. Om du däremot följer anvisningarna ovan, dvs högerklickar och sparar skriptet på hårddisken och sedan drar det till sidan med tillägg, går det utmärkt att installera skriptet.

 


Så här installerar du Avpixlade kommentarer i Opera:

Skapa en mapp någonstans på hårddisken där du vill spara skriptfilen för Avpixlade kommentarer. Du kan till exempel skapa en mapp i Operas programmapp (C:\Program\Opera\) med namnet egna_javaskript.

Högerklicka HÄR, välj Spara länk som… och spara ned skriptfilen för Avpixlade kommentarer i mappen du nyss skapade.

Välj Inställningar > Inställningar på Opera-menyn.

Dialogrutan Inställningar visas:

Välj fliken Avancerat och välj sedan Visning i listrutan till vänster.

Klicka på knappen Javascriptalternativ.

Dialogrutan Javascriptalternativ visas:

Klicka på knappen Bläddra och gå till den plats på hårddisken där du sparade skriptfilen för Avpixlade kommentarer.

Klicka på OK i alla dialogrutor.

Starta om Opera.

Klart!

 


Så här installerar du Avpixlade kommentarer i Safari:

Klicka HÄR för att installera tillägget NinjaKit (som motsvarar Greasemonkey för Firefox).

Följande dialogruta visas:

Klicka på Öppna.

Följande dialogruta visas:

Klicka på Installera.

Starta om Safari.

Klicka HÄR för att gå till adressen för skriptet för Avpixlade kommentarer.

Följande dialogruta visas:

Klicka på Install,

Klart!

 

Övriga webbläsare och plattformar:


Internet Explorer:

Webbläsartillägget IE7Pro (som trots sitt namn även ska funka på IE 8 och 9) ska enligt vad som sägs kunna användas för att läsa in skript av den typ som Avpixlade kommentarer baseras på. Vi har dock inte hunnit testa denna lösning själva ännu. En smärre nackdel med IE7Pro är att det är ett tillägg som kommer förpackat med en mängd andra funktioner som du också “får på köpet”.


iPad och iPhone

Den enklaste lösningen är troligtvis att använda webbläsaren Chrome för iPad/iPhone som har stöd för den här typen av skript inbyggt, utan att du behöver installera några andra tillägg. Viss vägledning om hur du gör får du i installationsanvisningarna för Chrome för datorer ovan.

Om man envisas med att köra standardwebbläsaren Safari så finns det tyvärr inget sätt att installera Avpixlade kommentarer permanent däri på iPhone och iPad, utan man är snarare fast med den bokmärkesbaserade kompromisslösningen som beskrivs längre upp på denna sida (som i enlighet med de angivna instruktionerna i det avsnittet dessutom behöver en liten specialmetod för att kunna installeras).


Android

Även för Android finns webbläsaren Chrome, i vilken du kan läsa in vårt skript direkt utan att först behöva installera något tillägg eller dylikt. Viss vägledning om hur du gör får du i installationsanvisningarna för Chrome för datorer ovan.

 

Uppdateringar och buggar

Aktuell version av Avpixlade kommentarer är för närvarande 1.8.1.

Kända buggar:

  • Dagens Nyheters artiklar fungerar ibland inte med Opera.

 

 

FacebookTwitter
Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson