Annonsera på Avpixlat

Malmö vill flytta “utanförskapsområdenas” skolproblem till stadens välmående områden

Malmös skolkommunalråd, Anders Rubin (S), tror sig ha funnit lösningen på “utanförskapsområdenas” skolproblem.

SKOLKRISEN Malmö har under lång tid haft stora problem med katastrofalt låga skolresultat och lika dålig ordning och disciplin bland eleverna i de skolor som ligger i stadens s.k. “utanförskapsområden”. Det är de bostadsområden som fungerat som avstjälpningsplats för de stora mängder asyl- och anhöriginvandrare som politikerna släppt in i landet men misslyckats med att integrera in i det svenska samhället.

Några av dessa problemskolor har uppvisat de sämsta resultaten i hela Sverige. Andra har tvingats stänga när de kriminella ungdomsgängen tagit över och det blivit omöjligt att bedriva undervisning. Den politiska ledningen i Malmö har nu beslutat att inte bygga några nya skolor i de invandrarområdena. Genom att i stället bygga skolor åt invandrareleverna i det man kallar för “välmående” – dvs svenskdominerade – stadsdelar, hoppas man kunna höja de invandrade elevernas skolresultat och slippa disciplinproblemen.

Anders Rubin (S), som är skolkommunalråd i Malmö säger i ett uttalande till media att han ser detta som “ett knep” för att lösa de invandringsrelaterade skolproblemen. Många är dock kritiska och menar att man bara flyttar runt problemen och sprider dem till områden där de tidigare inte funnits. Dåliga skolresultat och dålig skoldisciplin beror inte på var skolbyggnaden står, menar kritikerna. Dessa problem har helt andra orsaker som politikerna i stället borde ta tag i.

***

De omfattande och i stor utsträckning invandringspolitiskt relaterade skolproblemen har också lett till att den svenska skolan blivit oattraktiv som arbetsplats. Inför skolstarten nu i höst saknas lärare till mer än 5000 lärartjänster i hela landet. Lärarbristen leder i sin tur till att skolproblemen förvärras ytterligare och att än fler lärare söker sig bort från skolan, i en accelererande ond nedåtgående spiral.

Mer än 30 procent av lärarna i Sverige är idag obehöriga och andelen ökar stadigt. Fyra av fem som påbörjar en lärarutbildning hoppar av innan de fullföljt utbildningen. Lärarbristen är nu så stor att det skulle krävas att var fjärde gymnasieelev satsade på att bli lärare för att täcka behovet. Att det ska ske är en helt orealistisk förhoppning anser ansvariga politiker och tjänstemän och menar att man i stället måste satsa på att locka tillbaka alla de som lämnat läraryrket. Hur det ska gå till har man dock inga konkreta svar på. De åtgärder som har prövats har visat sig föga framgångsrika.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson