Annonsera på Avpixlat

Polisen desinformerar om utlänningskontroll av “ensamkommande” demonstranter

KRÖNIKA I ett meddelande på polisens webbplats bemöter man på fredagen den massiva kritik myndigheten fått för att man inte gör sitt jobb och utför s.k. inre utlänningskontroll av de “ensamkommande” demonstranterna i centrala Stockholm. Meddelandet är avsett att vilseleda allmänheten och innehåller en rad felaktigheter.

Som skäl till att polisen stått passiva – först vid Mynttorget i Gamla Stan och senare vid Medborgarplatsen på Södermalm – uppges att inre utlänningskontroll av demonstranterna inte skulle leda till någon åtgärd. Detta förklaras i sin tur med att det inte är Polismyndigheten som ansvarar för att verkställa av- och utvisningsbeslut för ensamkommande minderåriga som saknar vårdnadshavare. Det ansvaret ligger i stället på Migrationsverket, skriver man.

Förklaringen är vilseledande i flera avseenden. För det första har polisen möjlighet att ingripa även när det gäller minderåriga asylsökare, även om dessa av- och utvisningar i allmänhet verkställs utan polisens inblandning.

För det andra är beskrivningen av dessa demonstranter som minderåriga i huvudsak felaktig. En majoritet av de som söker asyl som minderåriga befinns vid ålderstest vara betydligt äldre. Det är också ett avgörande skäl till varför asylansökan inte beviljas. Bland de s.k. “ensamkommande” som demonstrerar i Stockholm har många fått avslag på grund av att ha ljugit om sin ålder och är alltså inte minderåriga. För dessa är således minderårigargumentet inte relevant.

För det tredje kan det bland demonstranterna finnas personer som uppehåller sig helt illegalt i Sverige, dvs utanför asylprocessen. Vittnesmål från demonstranterna själva till media indikerar också att vissa har fått avslag på asylansökan flera gånger. Det innebär att de sannolikt vistats i Sverige i flera år. Om dessa till äventyrs var strax under 18 år när de anlände till Sverige så är de i så fall idag över 18 år och inte längre att betrakta som minderåriga.

För det fjärde har polismyndigheten av regeringen fått direktiv om att kraftigt utöka de inre utlänningskontrollerna. Om det direktivet var seriöst menat och inte bara var ett politiskt utspel för att blidka den alltmer invandringskritiska folkopinionen, framstår det som synnerligen märkligt att polisen inte ens genomför kontroller i situationer där det är som mest uppenbart att sådana borde utföras. Efter den muslimska terrorattacken på Drottninggatan tidigare i år, utförd av en person med avvisningsbeslut, aviserade såväl regering som opposition kraftigt skärpta rutiner för inre utlänningskontroll och förvarstagning av personer som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige

För det femte har polisen såväl möjlighet som ofta skyldighet att omhänderta minderåriga utan vårdnadshavare i enlighet med andra lagrum i bland annat Socialtjänstlagen. I Sverige tillåts inte att minderåriga lever på gatan eller på annat sätt vind för våg utan ordnade förhållanden och någon form av vårdnadshavare.

För det sjätte desinformerar polisen om säkerhetssituationen i Afghanistan som man felaktigt uppger som så försämrad att det nästan inte är möjligt att av- och utvisa någon dit. Det stämmer inte. Som Avpixlat och SwebbTV tidigare har rapporterat visar internationella FN-dokument att säkerhetsläget i Afghanistan varit oförändrat i flera år. Den påstådda försämringen är en osanning som vänsterliberala politiker och media använt sig av som ett argument i sin politiska agenda. Att polisen, som är en myndighet, upprepar denna osanning är allvarligt.

Sammantaget har polisens passivitet beträffande att inte utföra inre utlänningskontroller på de “ensamkommande” demonstranterna i Stockholm inget stöd i lagar och regler eller polisens arbetsbeskrivning. Tvärtom har polisen en skyldighet att genomföra sådana kontroller. När det inte sker begås tjänstefel, främst på chefsnivå där besluten tagits att beordra poliser i yttre tjänst att inte göra sitt jobb.

De verkliga skälen till polisens passivitet är politiska. Det är väldokumenterat att det inom den högsta polisledningen, med den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson i spetsen, finns en politisk agenda som inte borde finnas inom en myndighet. Utöver denna agenda hos ledningen finns också en bredare ängslighet och rädsla att få kritik från vänsterliberal media. Därför underlåter man ofta att ingripa i enlighet med lagens bokstav i sammanhang som anses politiskt känsliga, exempelvis när den utomparlamentariska gatuvänstern genomför sina aktioner, när det hitresta tiggeriet breder ut sig eller, som här, när det handlar om åtgärder mot asylinvandrare.

Det är allvarligt att polisen inte gör sitt jobb. Det är än allvarligare att orsaken till detta är en politisering av polismyndigheten som inte är förenlig med hur myndigheter i ett demokratiskt samhälle ska verka.

Allvarligare ändå är att även stora delar av det politiska etablissemanget nu inte verkar stå upp för grundläggande demokratiska principer om att samhället ska fungera i enlighet med gällande lagar, myndighetsbeslut och domstolsutslag. I stället ger man efter för gatans parlament och förordar en samhällsordning som mer är att betrakta som anarki eller en “bananrepublik” som en Sverigedemokratisk riksdagsledamot formulerade det.

Det finns mängder med invändningar mot det allmänna asylmissbruk som fenomenet “ensamkommande flyktingbarn” är. Bland de viktigaste är att de inte är barn och inte är flyktingar, utan vuxna ekonomiska migranter. De har dessutom passerat en rad säkra länder på väg till Sverige och har därför egentligen inte överhuvudtaget enligt gällande EU-direktiv rätt att få en asylansökan prövad i Sverige.

Men det minsta man kan begära är ändå att utslaget av en sådan asylprövning när den ändå görs – av Migrationsverket, av en migrationsdomstol och av Övermigrationsdomstolen – ska gälla. Det ska inte kunna överprövas av en gatuaktion iscensatt av vänsterradikala yrkesdemonstranter med en agenda om fri invandring och som fått med sig ett antal asylsökare med avslag som de använder som slagträ.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson