Annonsera på Avpixlat

Kritiserad vänsterradikal fake news- och plagiat-journalist ny poddambassadör på UD

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är ny poddambassadör för UD. Foto: Frankie Fouganthin,

REKRYTERING På regeringens hemsida meddelas på fredagen att Utrikesdepartementet rekryterat den kontroversiella journalisten Alexandra Pascalidou för att producera något som de kallar för “UD-podden”. Det är en serie poddradiosamtal där ett antal svenska ambassadörer och utrikesminister Margot Wallström ska berätta om vad UD gör.

Pascalidou ratades nyligen av SVT inför bolagets satsning på ett nytt format för sitt morgonnyhetsprogram. En tung orsak till detta var enligt bedömare att Pascalidou blamerat sig för mycket och för många gånger och därför saknar den trovärdighet som krävs för att arbeta med nyheter i Public Service. Då är toleransen inom SVT ändå hög vad gäller politiserad journalistik, så länge den har slagsida åt vänster.

Pascalidou har dock inte bara visat prov på bristande opartiskhet och saklighet. Hon har också vid upprepade tillfällen ertappats med plagiat, där hon stulit andra skriftställares texter och presenterat dem som sina egna.

I samband med det amerikanska presidentvalet påstod Pascalidou i ett inslag i TV4 att Donald Trumps kampanjorganisation åkte runt i områden där fattiga svarta och latinamerikaner bor och delade ut knark för att stoppa invånarna från att gå och rösta på Hillary Clinton. Det bisarra påståendet saknade all verklighetsförankring.

Inget av detta hindrar emellertid uppenbarligen UD från att anlita Pascalidou för det aktuella uppdraget att marknadsföra myndigheten. Möjligen betraktas det i stället som meriter. UD har på senare tid politiserats allt hårdare i vänsterliberal riktning.

Man har bland annat försökt hindra obekväm information om Sverige att komma ut till omvärlden. Man har också utövat påtryckningar mot medier i andra länder, bland annat Storbritannien. UD lyckades exempelvis förmå Daily News att blockera en serie artiklar om den svenska invandringspolitikens negativa konsekvenser så att artiklarna inte kunde läsas från Sverige. Det är sådant som annars huvudsakligen förknippas med hur myndigheter agerar i Kina och Nordkorea.

UD-podden ska också mycket riktigt fokusera mycket på migrationsfrågor och man anser då uppenbarligen att det måste ske med “rätt” infallsvinkel, dvs en sådan som Alexandra Pascalidou gjort sig känd för. Det ska också handla om Sveriges närvaro i FN:s säkerhetsråd som den svenska regeringen mutade och dagtingade till sig. Också här är det angeläget att rapporteringen undviker obekväma frågeställningar. Pascalidou är omvittnat duktig på det.

UD:s kommunikationschef Anna Björkander uttrycker i meddelandet på regeringens webbplats en stor förväntan på att UD-podden ska bli precis så bra som man har tänkt sig. Det har hon all anledning att känna när uppdraget överlämnas till Alexandra Pascalidou. Om det blir information om UD av ett slag som medborgarna borde kunna ha rätt att förvänta sig från en förmodat politiskt neutral myndighet är förstås en helt annan sak.

Ett par avsnitt av UD-podden är redan klara och kan för den som till äventyrs är intresserad avlyssnas HÄR. Intresset från allmänheten förefaller så här långt vara svalt. Avsnitten har i skrivande stund endast attraherat ett fåtal hundra lyssnare bland landets ca 10 miljoner invånare.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson