Annonsera på Avpixlat

Frikyrkoprofil kritiserade “konstverk” som skändar Jesus – stängdes av från Facebook

Pastor Stanley Sjöberg – avstängd från Facebook.

ÅSIKTSCENSUR Stanley Sjöberg är en av Sveriges mest välkända och omtyckta frikyrkliga profiler. I samband med årets PRIDE-vecka i Stockholm dammades Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella och av många ansedd som anstötliga fotokollage Ecce Homo av och användes som ett inslag i paraden. När Sjöberg på Facebook uttryckte kritik mot att Jesus historielöst och kränkande framställs som transvestit inbegripen i homosexuella aktiviteter med lärjungarna fick han sitt FB-konto avstängt.

Allt Sjöberg skrev var att han ansåg att kristna borde protestera, dvs begagna sig av sin grundlagsfästa rättighet att opinionsbilda. Sjöbergs Facebook-inlägg var i sig själv också en del av denna grundläggande demokratiska rättighet. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke kallar i ett uttalande för tidningen Världen Idag Facebooks tystande av Stanley Sjöberg för “en våldsam överreaktion”.

Det var för snart 20 år sedan som den lesbiska fotografen och HBTQ-aktivisten Elisabeth Ohlson Wallin först skapade rubriker med sitt provokativa pornografiska verk Ecce Homo. Verket hyllades av den vänsterradikala HBTQ-rörelsen och av ett trendkänsligt vänsterliberalt medie- och politikeretablissemang som med oreflekterad automatik nappar på allt som kan uppfattas som “normbrytande”.

Den breda allmänheten ansåg däremot att verket var osmakligt. Många menade också att Ohlson Wallins provokation var kontraproduktiv och snarare bidrog till att skapa motsättningar mellan den heterosexuella folkmajoriteten och de sexuella minoriteterna än att befrämja tolerans.

Stanley Sjöberg förklarar för Världen Idag varför han skrev Facebook-inlägget:

– Jag tror på ett pluralistiskt samhälle. Det får finnas olika människor i vårt land: muslimer, buddhister, kristna. Och det får finnas Pride. Men om angreppet är mot Jesus – Guds son, den främste – då protesterar vi. Att framställa honom som en transvestit i en erotisk miljö vid nattvardsbordet är en sådan provokation att vi inte kan vara tysta.

Det var också ungefär så som Sjöberg skrev på Facebook och som ledde till att hans konto på den sociala mediejätten raderades.

Sjöberg säger att han inte förstår vad det var han skrev som var förbjudet enligt Facebooks regler. Han uppmanade inte till några fysiska våldshandlingar eller liknande, bara till att kristna borde höja sina röster och protestera med ord:

– Om vi inte får tala om vem Jesus är och uttrycka vår tro och tillbedjan – då måste vi protestera ännu mer.

Sjöberg tycker också att det är ironiskt att Facebook stängde av honom för ett inlägg som över 25.000 personer gillat. Det förefaller finnas ett stort åsiktsglapp mellan Facebooks ledning och användarna. Världen Idag har inte lyckats få tag på någon kontaktperson på Facebook som kan förklara agerandet. Facebook är notoriskt kända för att vara svåra att få kontakt med.

Däremot har tidningen talat med yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke, som reagerar starkt mot att Sjöberg censureras på det här sättet:

– Om Sjöberg uttryckte sig på det sättet och blev avstängd för det så är Facebooks agerande en våldsam överreaktion med svenska mått mätt. Det är klart att han ska få skriva så.

Funcke klargör att en privat aktör som Facebook i och för sig kan sätta upp i stort sett vilka regler de vill för vad man får och inte får skriva hos dem, men att ett agerande av det här slaget inte är i linje med den anda av yttrandefrihet som är grundläggande för ett demokratiskt samhälle.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson