Annonsera på Avpixlat

SwebbTV reder ut begreppen kring de “ensamkommandes” sittstrejk i Stockholm

AFGHANSKA SITTSTREJKEN Medieuppmärksamheten kring de så kallade “ensamkommande flyktingbarnens” sittstrejk på Mynttorget i Stockholm har varit stor. Däremot har den inte varit särskilt objektiv. SVT, som i egenskap av tvångsfinansierad Public Service-aktör har krav på sig att vara sakliga och opartiska har tvärtom i sin rapportering utmärkt sig för både osaklighet och partiskhet. SwebbTV har därför producerat ett inslag där man reder ut begreppen och blottlägger de felaktigheter som andra medier gjort sig skyldiga till.

SVT har bland annat i ett hårt vinklat reportage framställt det som att läget i Afghanistan skulle ha förvärrats avsevärt den senaste tiden och så kraftigt att även afghaner som saknar flyktingskäl borde få stanna i landet. Även Liberalernas partiledare Jan Björklund har kommit med liknande påståenden. Siffran 11.000 civila dödsoffer under 2016 har bland annat nämnts. Sådana uppgifter saknar dock stöd i officiella källor.

Det verkliga antalet civila personer som dödats i samband med bombattentat och krigshandlingar har legat konstant de senaste fyra åren och det på en nivå som endast är en tredjedel av den siffra som bl.a. Jan Björklund nämnt. Siffrorna finns omsorgsfullt dokumenterade i FN:s i UNAMA Midyear Report. Det bör också som en jämförelse nämnas att betydligt fler afghaner dödas i trafikolyckor än som civila offer för krigshandlingar och bombattentat.

I SVT:s inslag erkänner en ung afghansk man att han fått avslag inte mindre än tre gånger på asylansökan i Sverige. Ändå ställs inga frågor i inslaget om varför han och andra som uppehåller sig illegalt i Sverige inte har utvisats.

Inte heller ställer SVT några frågor till polisen om varför man inte gjort några inre utlänningskontroller på de sittstrejkande för att ta reda på vilka som är här lagligt och vilka som inte är det. Regeringen har tidigare aviserat att den sortens kontroller ska intensifieras.

SVT skall enligt sina direktiv värna demokratin. En ordnad invandring i enlighet med fattade riksdagsbeslut, gällande lagar, domstolsutslag och myndighetsbeslut är en del av demokratin. Illegal invandring och åsidosättande av lagar, domar och beslut är anarki. När SVT inte tydligt står upp för grundläggande demokratiska principer, bryter man mot sina direktiv och inslaget borde därför anmälas till Granskningsnämnden. Det kan göras HÄR.

Avpixlat har tidigare rapporterat om att SD-riksdagsledamoten Jeff Ahl ställt en fråga till polisen om varför man inte ID-kontrollerat de sittstrejkande afghanerna på Mynttorget. Det är i skrivande stund oklart om han fått något svar på sin fråga och i så fall vilket.

Det verkliga skälet till den enorma strömmen av “ensamkommande” handlar inte om flykt undan krig och våld, utan om ambitionen att skaffa sig ett bättre liv. Den må vara behjärtansvärd men utgör inte grund för att få asyl och sin försörjning betald på exempelvis svenska skattebetalares bekostnad. 2015 var det fler än 35.000 unga afghanska män som sökte asyl i Sverige och – i en absolut majoritet av fallen osant – uppgav sig vara under 18 år.

Som framgår av SwebbTV:s inslag erkänner de “ensamkommande” själva att de tagit sig hit för att få en gratis utbildning och ett bättre liv. Det är då viktigt att man inte fastnar i något av ankomstländerna, t ex Grekland eller Italien, utan kan ta sig hela vägen till Sverige. I inslaget ovan vittnar en afghansk ung man om att han hade det bättre hemma i Afghanistan än i Grekland.

Att ha fått en fristad undan krigets fasor är inte tillräckligt. Endast ett land som Sverige med sina generösa bidragssystem och frikostiga tillhandahållande av offentligfinansierad välfärd duger. Så resonerar inte en äkta flykting. Om det är sämre i Grekland än i Afghanistan borde kanske alla drygt 10 miljoner greker också ha rätt att vallfärda upp till Sverige och söka asyl här.

Även Röda Korset i Grekland bekräftar att de “ensamkommande” inte är intresserade av någon flyktinghjälp. Det enda de vill ha är pengar för att kunna ta sig vidare upp genom Europa till Sverige. Ingen av dem söker asyl i Grekland därför att de inte vill hamna i registren och sedan kunna bli återsända dit från Sverige.

Enligt gällande EU-direktiv, bl.a. Dublinförordningen, skall man söka asyl i det första EU-land man ankommer till. Detta är i princip aldrig Sverige. Ingen som rest genom Europa upp till Sverige har därför strängt taget rätt att söka asyl här.

Endast den som kan göra gällande att ha anlänt direkt till Sverige med flyg från en plats utanför EU ska enligt gällande lagar och regler få sin ansökan prövad här. Och även då skall Migrationsverket i första hand utreda om den asylsökande kan migrera till en säkrare plats inom det egna landet eller till den plats utanför det egna landet varifrån denne avreste till Sverige. Många “ensamkommande” afghaner har i många år, ibland hela livet, bott i andra länder såsom Iran men där drömt om ett bättre liv i Sverige.

Om situationen vore så otroligt farlig i Afghanistan som det hävdas, då vore det naturliga att i första hand låta unga flickor och kvinnor lämna landet som är betydligt mer utsatta för t ex IS och talibaner som den intervjuade sittstrejkande afghanske mannen i SVT:s inslag anför som skäl. I andra hand borde det vara gamla och sjuka som evakuerades. Att den absolut starkaste gruppen – friska unga män – är de som nästan uteslutande lämnar landet, är en tydligt indikation på att fenomenet handlar om något helt annat än flykt, nämligen ekonomisk migration.

De grupper och medier som nu lobbar intensivt för att låta de afghanska männen stanna i Sverige även om de saknar verkliga asylskäl, har påtagligt svårt att svara på hur de har tänkt sig detta i en förlängning:

– Ska alla afghaner anses ha rätt att få uppehållstillstånd i Sverige och bidragsförsörjning?
– Är det rättvist och humant att de mest resursstarka som kan få ihop 50-100 tusen kronor för att bli illegalt hitsmugglade ges denna belöning?
– Vilka tilldragingsfaktorer skapar i så fall det, t ex för att människor utan flyktingskäl ska fortsätta riskera livet på Medelhavet för att en kruka med guld hägrar vid regnbågens fot?
– Är det realistiskt att tro att Sverige har resurser att hantera en invandring på den nivå som det skulle innebära om det som nu lobbas för stadfästs som officiell svensk lag och invandringspolitik?

Mats Dagerlind

Relaterat

SD: Varför genomför inte polisen ID-kontroll på migranterna på Mynttorget?
“Ensamkommande” i demonstration – kräver att samtliga får stanna i Sverige
Rättsmedicinalverket erkänner: “Våra ålderstester visar att nästan alla ‘ensamkommande flyktingbarn’ är vuxna”

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson