Annonsera på Avpixlat

Hur farligt är egentligen Afghanistan?

insandare_150

INSÄNDARE Under den senaste tiden har det i media kablats ut hur farlig situationen är i Afghanistan, och underförstått, hur inhumant det därför är att skicka tillbaka asylsökande dit, även om de saknar individuella asylskäl och med största sannolikhet är vuxna. Från vissa håll låter det nästan som om den som skickas tillbaka till Afghanistan skulle gå en i det närmaste säker död till mötes. Ett flertal debattörer har krävt en amnesti för alla asylsökande från Afghanistan, och det dras till och med paralleller till baltutlämningen.

För att bringa lite vett och sans till denna totalt urspårade debatt, som i dagsläget är baserad helt på känslor i stället för fakta, tror jag att det vore på sin plats att göra en objektiv bedömning av hur farligt det egentligen är för en vanlig civilperson att vistas i Afghanistan.

Enligt Human Rights Watch dödades under år 2016 3 498 civila i konflikten i Afghanistan. Under 2017 har säkerhetsläget försämrats något, och antalet döda under det första halvåret var 2 % högre än under motsvarande period förra året. Om det försämrade säkerhetsläget består kan antalet döda per helår i nuläget uppskattas till ungefär 3 600.

Afghanistan har ungefär 33 miljoner invånare. Risken att som enskild civilperson dödas av konfliktrelaterade orsaker under ett år i Afghanistan ligger således på ungefär en på 9 000. För att få lite perspektiv på denna siffra kan det vara intressant att jämföra den med risken att dö i en trafikolycka, både i Afghanistan, och på annat håll.

Ett vanligt mått på dödstal är antalet döda per år per 100 000 invånare. För civila dödsoffer i konflikten i Afghanistan ligger detta tal på ungefär 11. Motsvarande siffra för döda i trafikolyckor, ligger i Afghanistan på 15,5. Risken att som vanlig civilperson dödas i konflikten är således något lägre än risken att dö i en vanlig trafikolycka.

Jämfört med Sverige är Afghanistan utan tvekan ett mycket farligt land. Det sammanlagda antalet civila dödsoffer i konflikten och döda i trafikolyckor ligger på ungefär 25 per 100 000 invånare och år. I Sverige, som fortfarande är ett av världens säkraste länder, är antalet konfliktrelaterade dödsfall försumbart, och dödstalet i trafikolyckor ligger på 2,8 per år per 100 000 invånare och år.

I jämförelse med andra länder i tredje världen är dock inte dödstalen i Afghanistan särskilt höga. Det finns många länder där dödstalen i enbart trafikolyckor överstiger det sammanlagda dödstalet I Afghanistan för både konflikten och trafikolyckor. I till exempel Thailand, dit många svenskar åker på semester, och där vissa även bosätter sig, ligger antalet döda i trafikolyckor per år och 100 000 invånare på drygt 36. Rent objektivt är det således farligare att vistas i turistparadiset Thailand än att vistas i Afghanistan!

Medellivslängden i Afghanistan ligger på ungefär 60 år. Det är lågt jämfört med industrialiserade länder, men i nivå med många andra fattiga utvecklingsländer. De unga män som nu skickas tillbaka till Afghanistan kan, förutsatt att deras uppgivna ålder stämmer, således i genomsnitt se fram emot ytterligare ungefär 40 år i livet.

De som ondgör sig över hur fruktansvärt det är att skicka tillbaka unga Afghanska män till sitt eget hemland har antingen en väldigt felaktig uppfattning om hur farligt det egentligen är i Afghanistan, eller helt andra motiv för sin ståndpunkt än att värnande av människoliv.

Kaj Fredriksson

Källor:

hrw.org/news/2017/02/06/afghanistans-civilian-casualties-hit-record-high-2016
nytimes.com/2017/07/17/world/asia/afghanistan-civilian-deaths-united-nations-report.html?mcubz=0
en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson