Annonsera på Avpixlat

Sarnecki förolämpar och spottar offren i ansiktet

insandare_150

INSÄNDARE Efter att ha läst artikeln om Sarneckis uttalanden i Hufvudstadsbladet kan jag inget annat än konstatera att Sarnecki förolämpar och fullkomligen spottar offren i ansiktet samtidigt som han försvårar polisens och rättsväsendets arbete med sina pekpinnar.

Sarneckis PK-slutsats blir i princip att om man blir misshandlad, sexuellt ofredad eller våldtagen av en eller flera utomeuropeiska invandrare ska man inte anmäla för annars är man rasist. Det är dock okej om gärningsmannen är en svensk eller åtminstone av europeiskt påbrå. Om man är polis eller åklagare ska man helst inte lägga ner alltför stor möda på förundersökningen för annars är man rasist och är man domare ska man ge en mild dom för annars är man rasist. Kan det tolkas på något annat sätt?

Inte undra på att så många poliser säger upp sig. De utför de arbetsuppgifter de är satta att utföra och får spott och spe om de utför dessa i enlighet med arbetsbeskrivningen. Även i det fall polisen väljer att hantera ärendet så som sig bör blir det med stor sannolikhet en mild dom. Det är ju synd om gärningsmannen med en svår socioekonomisk situation och denne förstod ju inte att gärningen inte var förenlig med svensk kultur, sed och lagstiftning. Det sistnämnda alternativet, där invandrare hanteras med silkesvantar av polis och rättsväsende, har jag sett tillämpas gång efter annan.

BRÅ och regeringen har i åratal vägrat ta fram statistik om utomeuropeiska invandrares kriminalitet och anmälningsbenägenheten (som i sin tur visar på förtroendet för de rättsvårdande myndigheterna). Sarnecki kan väl närmast ses som deras tämligen inflytelserika budbärare i egenskap av “expert”.

Det är inte konstigt att det är lätt att slänga sig med att forskning saknas på området när man själv tillhör en av de som avgör om det ska forskas i ämnet.

Vad utfallet hade blivit vet ju alla, men problemet är att det skulle bekräftas, inte längre kunna förnekas och Sarnecki m.fl. kolleger från BRÅ hade milt sagt tappat ansiktet. Det är närmast en våt dröm att SD hamnar i regeringsställning och ser till att just ovan nämnda utreds.

Jag är själv jurist och har bland annat studerat kriminologi. Jag är invandrare och tillhör antagligen den socioekonomiska grupp Sarnecki tycker skulle urskulda mig om jag begick grövre brott. Nåja, nu har jag bott tillräckligt länge i landet för att förväxlas med svenskarna, känner mig svensk och har Sverige i mitt hjärta och, viktigast av allt, jag är inte utomeuropeisk. Då kvittar det vilken socioekonomisk grupp jag tillhör. Jag kommer ändå inte tillhöra den kategori som blir behandlad med silkesvantar.

I det fall jag skulle tillhöra samma socioekonomiska grupp som en utomeuropeisk invandrare vore det kul att höra Sarnecki förklara varför jag, som integrerat mig, ska behandlas hårdare än den utomeuropeiske invandraren. Det är ganska många invandrare med mig som undrar varför det inte ska råda likhet inför lagen. Det vore särskilt intressant att höra en sådan förklaring när den utomeuropeiske invandraren, kanske ett “skäggbarn”, sällan eller aldrig tillhör en socioekonomisk grupp som skulle urskulda denne.

Jag har under mina studier hört Sarneckis föreläsa och det var inget annat än bortkastad tid. Som tur är fanns Köpenhamns universitet samt möjligheten att planka in på föreläsningar och på så vis tillgodogöra sig matnyttiga kunskaper där. Att Hufvudstadsbladet anlitat Sarnecki som “expert” visar i mina ögon enbart på en sak – dåligt omdöme.

Jag har även själv blivit utsatt för brott där gärningsmannen var utomeuropeisk och sett andra utsättas. I vartenda fall har det varit fråga om hatbrott. Jag blev vid ett tillfälle misshandlad av en arabisk man av den simpla anledning att jag var en “jävla Svensson” som hade glott på honom. Det enda jag hade stirrat på var en tidtabell. Mannen stod bakom tidtabellen. Anmälan lades ner p.g.a. brist på bevis, detta trots vittne som pekade ut gärningsmannen. När jag ringde för att fråga varför uppgav polismannen att jag “provocerat” gärningsmannen genom att stirra på honom. Alltså är det inte längre tillåtet att kolla när bussen kommer – åtminstone om man är svensk?

Jag har sett “skäggbarn” i åldern 18-25 sexuellt ofreda 12-13-åriga flickor på ett bad och när jag påtalade detta och pekade ut dem för personalen blev jag kallad rasist. Personalen såg för övrigt vad som pågick, men valde alltså att “döda budbäraren”.

Jag har sett tjejer bli ofredade av “skäggbarn” på festivaler samtidigt som polis och vakter blundade för det hela. En del av “barnen” hade missat en del gråa fläckar när de färgade håret, men å andra sidan, vem har ögon i nacken? Ett av “barnen” gick bakom ett gäng “fjortistjejer”, runkade genom shortsen och spottade ur sig okvädningsord som “hora”, “knulla” och andra sexuella anspelningar, alltihop framför ögonen på polis och vakter. Det sistnämnda var på en ungdomsfestival för åttondeklassare och uppåt. Det här är endast ett urval av det jag sett och jag är ju, som de flesta vet, inte ensam om att ha sett, hört och upplevt det här och liknande.

Det tillfälle som satt sig mest på hornhinnan var när jag och en vän skulle åka tåg hösten 2015. Vi var på perrongen på Kastrup Lufthavn. Runt omkring hjälpte “barn” varandra att raka sig, putsa till håret (inkluderat att färga det), byta om till ungdomligare kläder samt förstöra ID-handlingar. “Pojkarna” bar på tjocka ihoprullade sedelbuntar med euros i högre valörer. En av dem råkade av någon anledning få ögonkontakt med oss. Det är inte många gånger jag sett ett sådant hat i en persons blick och det hela avslutades med att han spottade åt vårt håll… bara för att en timme senare ta på sig offerkoftan och med stora valpögon be om asyl mitt framför ögonen på oss.

Det vore intressant att se Sarnecki förklara vilken socioekonomisk grupp mannen tillhör samt rada upp förmildrande omständigheter den gång mannen begår ett brott. Att så kommer ske är jag övertygad om. Blicken sa allt!

Handlar detta då om att tillhöra en socioekonomisk grupp? Mitt svar, efter ett antal poäng i överkurs, bl.a. inom ämnet, är ett blankt nej! Det här handlar inte om att tillhöra en viss socioekonomisk grupp, utan om hat och brist på respekt för de som redan bor här.

Det ter sig i mina ögon som lite märkligt att en gärningsman, som befunnit sig en kort tid i landet skulle tillhöra en viss socioekonomisk grupp, såvida inte det enda syftet att just nämna någon form av socioekonomisk indelning är att urskulda denne.

Sarnecki slänger sig gärna, i egenskap av “expert”, med termer som läsare och tittare inte har stenkoll på och han blandar gärna äpplen och päron.

Socioekonomisk indelning (SEI) är en klassifikation huvudsakligen baserad på individers yrken, ofta arbetare, tjänstemän och företagare. Det kan dock skilja något mellan olika länder. Enligt SCB är detta en föråldrad indelning och där kan jag inget annat än ge medhåll.

Att hävda att asylsökande, nyanlända utomeuropeiska “barn” och liknande begår brott för att de tillhör en viss socioekonomisk grupp och på så vis till viss del urskulda den begångna gärningen är inget annat än missvisande. Även om man hade velat hävda att den nyanlände tillhör lägsta möjliga socioekonomiska grupp, exempelvis långtidsarbetslösa, uppstår problemet att vederbörande inte kan anses ha etablerat sig i gruppen av flera anledningar. De har inte vistats i landet tillräckligt länge för att ens hinna försöka påbörja ett yrkesliv eller så vill de inte p.g.a. bidrag och andra väl tilltagna förmåner, men de kan även av olika anledningar nekas att arbeta, t.ex. för att i asylfrågan inte fattats. Hur står det i så fall till med brottsligheten hos svenska och europeiska arbetslösa och socialbidragstagare i förhållande till utomeuropeiska invandrare i samma grupp? Det vore intressant att se Sarnecki försöka slingra sig om det visar sig att den senare gruppen är mer benägen att begå sexualbrott.

Självfallet kan det även vara fråga om att vederbörande studerar p.g.a. bristande kunskaper i bl.a. språket. Då borde man ju tillhöra samma grupp som andra som studerar. Om det skulle visa sig att studerande utomeuropeiska invandrare begår fler brott än svenska och av europeisk härkomst hur förklarar man då detta? Varför förekommer inte motsvarande brottslighet hos andra studerande?

Förklaringen är enkel. Det finns helt andra anledningar än socioekonomisk tillhörighet till varför brotten begås. Det finns ingen som helst anledning att slänga sig med dåliga bortförklaringar om socioekonomisk grupptillhörighet i syfte att sätta offerkoftan på gärningsmän med total avsaknad av empati för sina offer. Det minsta BRÅ och regeringen kunde göra är att ta fram statistik på området och då inte minst anmälningsbenägenheten. Det är det minsta man kan göra för offren samt för att återupprätta åtminstone en liten del av det förtroende som förlorats de senaste åren.

LunarRunar

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson