Annonsera på Avpixlat

Donald Trump vill avskaffa rasistisk lag som diskriminerar vita och asiater

Foto: Gage Skidmore.

USA Avpixlat rapporterade 2014 om en student med asiatiskt ursprung som stämde Harvard University för diskriminering då denne nekades inträde till universitetet trots att han hade de tillräckligt höga betyg och resultat på standardproven som krävs. Anledningen till att han nekades inträde var att han hade fel hudfärg eftersom många amerikanska universitet använder en lag som godkänner hudfärg som ett huvudkriterium för inträde. Donald Trump  vill nu avskaffa den rasistiska och diskriminerande lagen.

Affirmative Action är en lag i USA för positiv särbehandling av minoriteter, med andra ord ger den individer förmåner utifrån ytligheter såsom hudfärg, etnicitet, sexuell läggning eller kön samtidigt som lagen bestraffar vita heterosexuella män. Detta samtidigt som verkliga meriter i det aktuella sammanhanget till viss del förkastas.

Amerikanska universitet har under en tid använt sig av denna lag för att öka andelen svarta och latinamerikanska studenter som annars inte hade kommit in på grund av för dåliga tidigare studiemeriter. Lagen är i grunden rasistisk och diskriminerar asiater och vita eftersom den stödjer tanken om att asiater och vita är intelligentare och därmed har lättare i skolan än andra. Donald Trump menar att hudfärg inte ska avgöra om man kommer in på ett universitet eller inte utan att meriter ska vara helt avgörande. Därför vill Trump nu avskaffa Affirmative Action.

En metod som används inom Affirmative Action för att bestraffa vita och asiatiska ansökanden till universitet samtidigt som latinamerikaner och svarta ges positiv särbehandling, är resultatet på det s k SAT-provet, ett standardprov man måste genomgå och som sedan används av universitet för att avgöra den ansökandes akademiska ämneskunskaper och förmåga att klara av högre studier.

På det provet tas per automatik 50 poäng bort för studenter med asiatiskt ursprung. Även vita bestraffas med att få poäng borttagna från sitt resultat. Samtidigt får latinamerikanska studenter 185 poäng som bonus enbart på grund av sitt ursprung medan svarta får hela 230 poäng på grund av sin hudfärg.

En asiatisk elev måste alltså prestera 280 poäng högre på detta standardprov än en svart elev eftersom just hudfärgen ger den svarta ansökanden 280 gratispoäng som fördel. Det högsta resultatet man kan få på SAT-provet är 1 600.

Högsta domstolen där de vänsterliberala domarna varit drivkraften bakom lagen har dock samtidigt varit tvetydig till den. Å ena sidan har HD tidigare beslutat att det är bra att latinamerikaner och svarta kommer in på de bästa universiteten för att skapa mångfald, alltså enbart för att bidra med fler hudfärger och ursprung, samtidigt som HD erkänt att dessa två grupper inte är lika kapabla att klara av högre studier som asiatiska och vita elever. Å andra sidan har HD nyligen förbjudit diskriminering på grund av hudfärg som del av urvalet för högre studier där University of Michigan stod i centrum.

Om nu Trump ämnar avskaffa den mycket kontroversiella lagen Affirmative Action kommer sannolikt HD behöva ta ett slutligt och helt avgörande beslut. Med tanke på att de konservativa domarna är i majoritet i HD och var de som slutligen förbjöd just hudfärg som urvalskriterium på University of Michigan, är sannolikheten stor att Trump vinner även detta ärende om det hamnar i HD.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson