Annonsera på Avpixlat

Akademisk storm kring Avpixlat-artikel

Kriminologen Jerzy Sarnecki gör nya tappra försök att bortförklara sambanden mellan den asylrelaterade invandringen och våldtäktsvågen.

INVANDRING OCH VÅLDTÄKT I den anrika svenskspråkiga finska tidningen Hufvudstadbladet, HBL, har de senaste dagarna en kamp utspelat sig mellan auktoriteter inom akademiska världen. Upprinnelsen till osämjan är statistik om invandrares extremt höga överrepresentation som gärningspersoner till sexuella våldsbrott som Avpixlat nyligen publicerade och som tagits fram av Joakim P Jonasson. Ekonomiprofessorn Paul Lillranks hänvisade i en debattartikel i HBL till Jonassons statistik och fick mothugg av kriminologen Jerzy Sarnecki och en handfull insändarskribenter.

Jonasson är en av många som är starkt kritiska till att svenska regeringar och riksdagsmajoriteter sedan 2005 har vägrat låta Brottsförebyggande rådet, Brå, uppdatera sin differentierade statistik om olika invandrargruppers absoluta och relativt svenskar förekomst som gärningspersoner till brott. Han beslöt därför att själv göra en del av det jobbet. Då en ensam person inte har samma resurser som Brå till sitt förfogande, valde Jonasson att begränsa sig till de sexuella våldsbrotten. Han fann då att under den tidsperiod han studerade hela 92% av de grova våldtäkterna och samtliga överfallsvåldtäkter begåtts av personer med utomeuropeisk invandrarbakgrund.

Detta tog ekonomiprofessor Paul Lillranks, verksam vid Aalto-universitetet i Helsingfors, upp i ett debattinlägg med rubriken “Vad är vi beredda att ge upp?”. I artikeln nämner Lillranks en lång rad invandringsrelaterade kostnader för mottagarlandet, dels ekonomiska men också sociala, kulturella och relaterade till medborgarnas trygghet kontra oro att utsättas för brott.

I tre stycken insändare anklagades snabbt Lillranks för att “sprida tendentiös och falsk propaganda” och “rasistiska fördomar”, “spekulativa rykten” och “xenofobisk ryktesspridning” samt “alternativa fakta” och “hattal”. Gemensamt för de tre kritiska insändarskribenterna är att ingen av dem bemödat sig att ens läsa den utförliga artikel med Jonassons framtagna statistik och diagram som Avpixlat publicerade, än mindre kontrollera huruvida siffrorna stämmer eller inte.

Än värre är att kriminologen Jerzy Sarnecki, tidigare själv verksam på Brå, som av HBL kallats in som expert för att kommentera saken, inte heller förefaller ha läst den Avpixlat-artikel med Joakim P Jonassons siffror som han uttalar sig om. “Det finns inga sådana uppgifter. Siffran förefaller vara kraftigt överdriven, men framför allt så finns det inga typer av källor i Sverige där man skulle kunna hämta den här typen av uppgifter“, säger Sarnecki uppenbart oinformerad till HBL.

Därefter ger sig Sarnecki in i en rad skrämmande okunniga och t.o.m. rasistiska bortförklaringar om varför tidigare statistik, innan locket lades på, ändå visat på en kraftig överrepresentation för vissa asylrelaterade invandrargrupper för just bland annat sexuella våldsbrott. Enligt Sarnecki är såväl brottsoffer som polis, åklagare och domare rasister som gärna anmäler, åtalar och dömer invandrade brottslingar men låter svenska dito löpa. Det verkligt rasistiska är förstås de konspiratoriska vanföreställningar som Sarnecki här ventilerar.

Att en kulturellt relaterad misogyn kvinnosyn skulle sänka tröskeln för att begå sexuella våldsbrott, anser Sarnecki inte man bör diskutera eftersom det inte finns någon forskning som påvisar detta. Eftersom Sarnecki och den övriga vänsterliberala kriminologiska nomenklaturan inte vill forska på detta, blir det argumentet en form av logiskt felaktigt cirkelresonemang.

Sarnecki drar också det i alla diskussioner om invandrare och kriminalitet obligatoriska socioekonomiska kortet. Huvudförklaringen till frekvensskillnaderna i våldtäkt och andra våldsbrott handlar om socioekonomiska skillnader mellan majoriteten svenskar och dem med utländsk bakgrund, hävdar Sarnecki. Det har han hävdat tidigare, bland annat i en artikel i extremt vänsterliberala Metro för ett drygt halvår sedan, där han enligt egen utsago “avlivade våldtäktsmyter“.

Vad Sarnecki i verkligheten gör är att tvärtom sprida ett antal våldtäktsmyter och att i övrigt bagatellisera och trivialisera det ökade sexuella våld som är en konsekvens av Sveriges ansvarslösa invandringspolitik. Bland myterna finns bl.a. ovan nämnda med rasistisk anstrykning och att hela ökningen av våldtäkter kan avskrivas som ett resultat av ökad anmälningsbenägenhet och ändrade brottsdefinitioner i lagen.

Men den kanske mest osmakliga myten är att mot bättre vetande försöka ursäkta invandrares sexuella våldsbrott med att de skulle vara socioekonomiskt utsatta. Även om det går att påvisa en korrelation mellan låg socialgruppstillhörighet och hög våldtäktsbenägenhet, finns det inga kausala samband, inte ens i teorin.

För brott som stöld, inbrott, rån, narkotikabrott och sådana våldsbrott som kan relateras till uppgörelser i den kriminella världen kan man anföra en ambition att genom ekonomisk vinning höja sin socioekonomiska status som ett starkt motiv. För våldtäkt och andra sexualbrott finns ingen socioekonomisk vinst att göra.

En betydligt rimligare förklaring till en eventuell korrelation mellan låg socioekonomisk status och hög sexualbrottsfrekvens är i så fall att båda är symtom och ingen av dem är orsak, dvs. att det är samma typ av allmänna karaktärsbrister hos en person som renderat vederbörande ett liv i den socioekonomiska marginalen som skapar bristfälliga spärrar mot att begå våldtäkt.

Med det inte sagt att det inte finns andra orsaker till att hamna i knappa ekonomiska omständigheter än karaktärssvaghet. Men alla som hamnar där blir heller inte pga detta sexualförbrytare. Att, som Sarnecki implicerat gör, betrakta alla fattiga som potentiella våldtäktsmän, är även det en idé som är nära besläktad med rasistiskt tankegods.

Och självfallet spelar kulturell kvinnosyn också in som förklaring till de utomvästliga invandrargruppernas överrepresentation i våldtäktsstatistiken. Även om det vore bra att belägga mer i detalj med forskning, är det något som mer allmänt inses direkt.

Paul Lillranks debattartikel, de tre insändarsvaren och den redaktionella artikel där Jerzy Sarnecki tillåts desinformera, visar dock att det råder ett mer öppet medie- och debattklimat i Finland. I Sverige har mainstream-media helt tigit ihjäl Joakim P Jonassons statistiska arbete, trots att det är tämligen gediget.

Och precis som alternativa medier fyller ett vakuum som msm-media lämnat, fyller Jonassons statistik det vakuum Brå lämnat. Om de gamla medierna inte gör sitt jobb, kommer nya medier att göra det. På samma sätt förhåller det sig här – om statliga organ som Brå inte gör sitt jobb, så kommer andra aktörer att göra det. Jonassons arbete är bara ett exempel på detta. Fler är att vänta. Att, som Sarnecki nu, fortsätta hävda att det inte finns några källor bara därför att Brå fortsätter tiga, blir då närmast patetiskt.

Mats Dagerlind

Relaterat

Statistik: Utomeuropéer begår nästan alla grova våldtäkter

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson