Annonsera på Avpixlat

Alliansens huvudmål är att vingklippa det rödgröna regeringsalternativet inför valet 2018

KRÖNIKA När detta skrivs är det drygt åtta timmar kvar tills statsminister Stefan Löfven lovat ge besked om hur han tänkt hantera Allianspartiernas och Sverigedemokraternas misstroendeförklaring. Hur Löfven väljer att agera är svårt att förutsäga. Något som förefaller tämligen uppenbart dock är vad Allianspartierna vill uppnå. Det är inte att nu avsätta regeringen Löfven och ta makten. Det handlar i stället om att försvaga det rödgröna regeringsalternativet inför valrörelsen nästa år.

Kommer Löfven att sparka Hultqvist, Ygeman och Johansson? Kommer Löfven själv att avgå? Utlyser han i så fall extraval eller blir det bara en ny talmansrunda? Spekulationerna har varit många. Klockan 10:00 på torsdagen kanske vi vet. Någon form av besked har i varje fall utlovats till den tidpunkten.

Extraval kan vi nog utesluta med så kort tid kvar till ordinarie val. När en ny regering är på plats skulle det bara återstå ett halvår till ordinarie val. Dessutom har vi ett kyrkoval i höst att administrera. Löfvens track-record när det gäller att utlysa extraval och sedan löpa linan ut är dessutom minst sagt dåligt och att spela det kortet igen nu skulle röra upp gamla pinsamheter till ytan och undergräva förtroendet för ett S-lett regeringsalternativ.

Att Löfven avgår och det blir en ny talmansrunda är däremot fullt tänkbart. Statsministern har tidigare sagt att han inte tänker tolerera några misstroendeförklaringar mot någon minister i hans regering, och att nu tvärtemot det beskedet börja sparka ministrar vore att tappa ansiktet. Det här kan också vara det bästa alternativet för Socialdemokraterna. Det blir en slags styrkedemonstration i motsats till att bara vika ned sig för Alliansen och SD och kasta sina ministrar till vargarna.

Om Löfven ansett att ministerhuvuden borde rulla som en del av ansvarsutkrävandet för det som inträffat, då hade han aviserat det vid den stora presskonferensen i Rosenbad häromdagen. Att först säga att man har förtroende för sina ministrar och sedan sparka dem därför att den politiske fienden skramlar med sina vapen, det utstrålar svaghet. En stark ledare tar sina egna beslut på eget initiativ.

Om Löfven avgår och det blir talmansrunda talar mycket för att det blir en ny rödgrön regering, ledd av Löfven. I den regeringen kan mycket väl då både Hultqvist och Ygeman finnas med, medan Johansson troligen får bli bondeoffret som ska blidka väljarna och få dem att acceptera att de andra två får vara kvar. Det var ju trots allt på myndigheter under Johanssons departement oegentligheterna försiggick och där det formella ansvaret primärt ligger, går det att resonera. Det vore förvisso stöddigt att återinsätta Ygeman och Hultqvist, men för Löfven att mista två av sina tyngsta och mest profilerade ministrar inför valrörelsen vore att ge Alliansen en segervittring de inte har idag.

Löfven inser nog att det är detta spel Alliansen nu spelar. De har inget regeringsalternativ att erbjuda eftersom minst två av Allianspartierna vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna. En blocköverskridande regering vore i nuläget ödesdiger för Alliansen. Det blev troligen sista spiken i kistan för denna redan sönderfallande borgerliga samverkan. Det skulle bli en pedagogiskt övermäktig uppgift att inför väljarna i nästa års valrörelse förklara att skiljelinjen går mellan Alliansen och de rödgröna när ett eller två Allianspartier sitter i regering med de rödgröna.

Så inom Alliansen hoppas man nu kunna tvinga Löfven att avskeda samtliga tre ministrar som man förklarat misstroende mot. Motivet är inte det ädla det ytligt sett synes vara – att tvinga Löfven att ta det ansvar för Sverige han inte tog i samband med presskonferensen. Det är i stället upptakten på valrörelsen vi ser. Alliansen har fått en chans att sätta tre nyckelspelare i motståndarlaget på avbytarbänken och den chansen tänker man ta. Kommer Löfven att bjuda dem på denna fördel inför matchen? Det är tveksamt.

För Sverigedemokraterna handlar det om att visa att man har politiskt inflytande efter att under lång tid ha utmanövrerats med olika kreativa politiska habrovinker från de övriga partierna. SD ser förstås också gärna en försvagad socialdemokrati inför valet 2018. Man har redan vittring på att bli landets näst största parti och med flera tunga s-namn borta ur leken ökar chanserna att kanske bli det allra största. Den andra stora konkurrenten i valet, Moderaterna, har man redan lyckats sänka till historiskt låga opinionssiffror.

Sverigedemokraterna har också en prestigevinst förenad med att i samband med dessa misstroendeförklaringar sträcka ut handen till ett eller flera Allianspartier och erbjuda ett regeringsalternativ till regeringen Löfven. Om Allianspartierna avvisar denna utsträckta hand stärker det ytterligare bilden av SD som ett ansvarstagande och samarbetsvilligt parti och den motsatta bilden av Allianspartierna.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson