Annonsera på Avpixlat

Thomas Mattsson arg på Avpixlat efter kritik om antidemokratiska påtryckningar mot Google

Foto: Frankie Fouganthin.

MEDIAS FÖRFALL För några dagar sedan uppmärksammade Avpixlat hur företrädare för etablissemangsmedia, bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, utövar påtryckningar på ledande sökmotorer som Google för att förmå dessa att sluta indexera information från alternativmedia. De antidemokratiska metoderna mot de nya växande konkurrenterna i medielandskapet försökte Mattsson & Co nödtorftigt dölja bakom påståenden om att vilja komma åt “hot och hat”. Nu är Mattsson putt över att hans agenda genomlysts och försöker i ett inlägg på sin redaktionsblogg misstänkliggöra kritiken som ett utslag av det han kallar “hatsajtslogik”.

Mattsson har en lång historik åt att hemfalla åt pejorativa tillmälen och sandlådemässiga påhopp när sakargumenten tryter och han känner sig trängd och avklädd i den offentliga debatten. Hans senaste blogginlägg utgör inget undantag. Förutom nämnda “hatsajtslogik” hittar vi här också bl.a. öknamn som “undervegetationssajter” och “icke-journalistiska”. Mellan dessa barnsligheter gör Mattsson ett tappert försök att upprätthålla den rättrådiga fasaden. Till det tidigare “hat och hot” adderar Mattsson nu “olagligheter” och “främlingsfientlig propaganda” som sådant han och hans riddarkompisar på bl.a. DN och SR påstår sig ha dragit ut i ädelt pressetiskt korståg mot.

Dessa tunna rökridåer förändrar inte i sak att den verkliga agendan handlar om att skapa sig en gräddfil på Internet hos de stora sökmotorerna och sociala medieaktörerna och samtidigt förmå dessa att censurera bort innehåll från konkurrerande alternativmedia. Här försöker Mattsson sig på ytterligare en avledande manöver när han inlåter sig på hårklyverier om vad ordet “censur” betyder. Enligt Mattsson är det bara staten som kan censurera något, och eftersom Avpixlat använt ordet i en vidare betydelse bevisar det på något långsökt sätt att vi har fel om vad Mattsson et consortes håller på med.

Än mer långsökt är Mattssons försök att misstänkliggöra Avpixlat för något ont uppsåt på grund av att vi inte skrev om detta i direkt anslutning till publiceringen av den artikel i Resumé där Mattsson redogör för sin antidemokratiska agenda. Den betydligt mer prosaiska förklaringen till dröjsmålet är att vi helt enkelt inte fick syn på artikeln förrän ett par veckor efter att den publicerats. Avpixlats redaktion har inte resurser att läsa allt som skrivs varje dag i alla medier.

Ett annat “bevis” på att Avpixlat har fel är enligt Mattsson att vi påstår att han och hans tidning skulle ha haft ett nära samarbete med vänsterextrema Researchgruppen och att denna kriminellt belastade grupp för Expressens räkning gjort sig skyldig till bl.a. dataintrång. Mattssons och Expressens samarbete med Researchgruppen är väldokumenterat och inget som Avpixlat och andra alternativmedier varit ensamma om att uppmärksamma och ifrågasätta. Kritiken mot att använda kriminella extremister att utföra det journalistiska smutsjobb man själv inte kan ta i har varit bred och kommit även inifrån delar av mediaetablissemanget.

Vad dataintrången anbelangar så vet vi på Avpixlat att de har förekommit inför att Expressen hängde ut ett antal privatpersoner som skrivit kritiskt om svensk invandringspolitik i alternativmediers kommentarsfält. Dessa personer hade skrivit anonymt men deras identiteter röjdes av Researchgruppen på Expressens uppdrag. Vi vet det eftersom Avpixlat var en av de sajter som utsattes för dessa dataintrång.

Vad ska Mattsson förneka nästa gång – att han dömts för vapenbrott och stått åtalad (men frikänts utan att saken verkligen prövats) för förtal för just de grova övertramp han begick i nyss nämnda samarbete med Researchgruppen?

Mattsson avrundar sitt blogginlägg med följande slutkläm: “Jag gör mig inga illusioner om att dessa sajter bara är okunniga på grund av dålig faktakoll, nej, de är nog väl medvetna om att de sprider felaktigheter, men de gör det ändå eftersom de har en politisk agenda och att det uppenbarligen finns några som tror på deras retorik.

Den fungerar alldeles utmärkt att returnera som sammanfattning av denna replik till Mattsson och hans kumpaner på bl.a DN och SR: “Vi gör oss inga illusioner om att dessa medier bara är okunniga på grund av dålig faktakoll, nej, de är nog väl medvetna om att de sprider felaktigheter, men de gör det ändå eftersom de har en politisk agenda och att det uppenbarligen finns några som tror på deras retorik.

Mats Dagerlind

Relaterat

Mattsson arg på Google – vill att alternativmedier censureras

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson