Annonsera på Avpixlat

Janne Josefsson: “SVT Kulturnyheterna sprider fake news”

Janne Josefsson

MEDIEKRITIK INIFRÅN Den legendariske granskningsjournalisten Janne Josefsson riktar nu ny kritik mot sin arbetsgivare SVT. För media berättar han om hur en av hans tidigare chefer försökt tysta honom. Josefsson kritiserar också Public Service-bolagets vänsterradikala kulturredaktion för att sprida fake news om det uppmärksammade Sommar-program där Josefsson avslöjade att kommunala bibliotek i Sverige anlägger bokbål där politiskt inkorrekta böcker bränns, något som bland annat drabbat den folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

I samma program berättade Josefsson även om hur SVT försökt stoppa Josefsson från att granska kommunister. Det skulle inte SVT ägna sig åt ansåg man på chefsnivå. Sånt kunde högertidningar som Svenska Dagbladet få hålla på med. Josefsson har tidigare kritiserat hur det protesterades i SVT-huset när han efter att han granskat den våldsbejakande högerextremismen i Sverige påbörjade arbetet med ett motsvarande program om den våldsbejakande vänsterextremismen. Deras våld var ju “det goda våldet” hävdades det på samma sätt som man kritiserat Josefsson för att granska Vänsterpartiet. “Det är ju våra partier, varför ska du kritisera dem?” fick Josefsson höra.

Josefsson berättar om en händelse i samband med att han skulle tilldelas priset Kristallen, där en chef på SVT instruerat sin redaktör på plats att få bort Josefsson från podiet om han började säga kritiska saker om SVT.

– Det var när jag fick Kristallen för ”Josefsson”, en serie jag gjorde 2006, säger han. Då får min redaktör en order från en hög tv-chef som lyder: ”Om Janne säger något som kan uppfattas som kritik mot SVT, försök bara få ned honom från scen och säg att ni är glada för tittare och publik och så.

När Josefsson kontaktar chefen ifråga nekar denne till att ha lämnat sådana instruktioner med orden: “Du tror väl inte på allvar att jag skulle ha gjort något sådant!“, varvid Josefsson ringer upp redaktören och dubbelkollar att det denne tidigare sagt verkligen stämmer. Vederbörande bekräftar att så är fallet och börjar gråta i telefon pga att det känns olustigt att påminnas om att ha utsatts för en sådan press uppifrån.

Josefsson ringer därpå upp den utpekade chefen och förklarar att han har kontrollerat uppgiften. Chefen erkänner då med orden: “Ok, det är väl så. Men jag fick väl en hjärnblödning! Så enkelt är det“. Vid detta samtal försöker chefen tysta Josefsson på nytt genom att hävda att det skulle undergräva förtroendet för SVT Uppdrag Granskning om Josefsson gick ut med det här offentligt.

Josefsson vill av hänsyn inte namnge chefen ifråga, men konstaterar att “det är så det går till på SVT“. Han berättar också att han allmänt är orolig för utvecklingen på SVT och den tilltagande ängslighet som finns där:

– Vi får ju jävla ordlistor från SVT-ledningen över vilka ord vi inte ska eller bör använda. ‘Förort’ ska inte användas. ‘Tiggare’ ska inte användas. ‘Förort’ ska heta ‘socioekonomiskt utsatt område’.

Josefsson berättar också om ett meningsutbyte som han hade under en debatt på Publicistklubben nyligen med sin gamla chef på SVT Miakel Olsson som vittnar om SVT:s förfall:

– Jag frågade honom då: ”Om vi får en liknande situation som den som USA hade med Donald Trump och Hillary Clinton, skulle vi kunna ha direktsända valprogram då. Han svarade nej eftersom Trump aldrig skulle kunna visas.

Jag sa: ”Men skulle vi kunna ha något motsvarande i Sverige?”. Nej, vi kan inte ha Sverigedemokraterna i direktsändning i en debatt, var svaret. ”Herregud!”, säger jag. Det är ju helt sanslöst.

Josefsson tar upp Olssons anmärkningsvärda besked under ett möte med sina nuvarande chefer och vill veta om det är den linje som den nuvarande SVT-ledningen också har. Trots upprepade krav på ett svar får han inget.

Josefsson anser att den här ängsligheten inom Public Service med omyndigförklaring och bristande tillit till tittarnas och lyssnaras omdöme leder till att yttrandefriheten och den fria debatten begränsas, något som i förlängningen är ett hot mot demokratin:

– Det är viktigt med en öppen och fri debatt. Det är ju det viktigaste punkterna i journalistiken, inte minst för SVT och public service. Att våga ha med människor i direktsändning som kanske inte tycker och tänker som man vill.

Och den här linjen att man ska ‘våga vägra ta debatten’, som varit i ropet… vadå? Jag bara skakar på huvudet. Det är som om de vill att bara de som tycker ungefär samma sak ska resonera om vissa justeringar i det man redan tänker. Det är en död debatt.

Josefsson riktar också kritik mot SVT och SR för deras vinklade sätt att bevaka det amerikanska presidentvalet:

– Ta folk på allvar! Lyssna! Det var ju det man varken gjorde i amerikanska eller svenska medier i det senaste presidentvalet i USA. Sveriges Television och Sveriges radio… det var ju reportage där som gjorde att jag tog mig för pannan. Och det är ju inte för att jag är en anhängare av Trump, herregud, men när jag hör hur man intervjuar folk… Man satte sig på folk i stället för att ställa öppna frågor om hur de resonerade. Det är livsfarligt.

En annan sak som Josefsson är kritisk till är hur det inom SVT och SR varit legitimt med att öppet vara kommunister. Det rimmar dels illa med den opartiskhet som ska vägleda Public Service och kommunismen är dessutom en ideologi som har fler liv på sitt samvete än nazismen och som under lång tid har förslavat hela folk under totalitär diktatur.

Josefsson menar att det inte är fullt lika okontroversiellt idag på SVT och SR att vara öppen kommunist men ser att den vänsterradikala dominansen bland medarbetarna fortfarande finns kvar och att den är ett problem. Problemet förvärras enligt Josefsson också av att man inom Public Service-bolagen förnekar den ideologiska obalansen:

– Det har varit många kommunister och vänsterextrema i public service under de åren då jag jobbat där. När jag började på 1970-talet var det en strid mellan Moskva och Peking på redaktionen på Sveriges radio.

Det jag framför allt vänder mig emot nu är när höga chefer inom SVT förnekar att det funnits en dominans av vänsterfolk. Jag tycker de gör fel. Erkänn det, se upp med det, och säg att det inte går att förneka att det varit så, men också att det viktigaste är att göra program nu och säkerställa vår opartiskhet och oberoende.

Eftersom oberoendet är så starkt ifrågasatt i dag är det en viktigare fråga än någonsin.

Det som kanske uppmärksammades mest i Josefssons Sommar-program var när han berättade att kommunala bibliotek i Botkyrka i södra Storstockholm idkade politisk utrensning i hyllorna och brände de böcker man ansåg politiskt inkorrekta. Det påminner om det nazisterna gjorde i Tyskland på 1930-talet.

På bokbålet hamnade bland annat tidigare upplagor av Astrid Lindgrens böcker. De nya upplagorna har skrivits om så att de blivit mer politiskt korrekta. Många som lyssnade på programmet reagerade starkt på att något sådant kan ske i Sverige 2017.

Biblioteken har tidigare kritiserats hårt för att de ägnar sig åt obstruktion mot att ta in efterfrågade böcker som presenterar obekväma fakta om den ansvarslösa massinvandringspolitiken. Bland de författare man vägrat ställa i hyllorna finns nationalekonomen Tino Sanandaji, faktaböcker av Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin och debattböcker av pseudonymen Julia Caesar.

Dagens svenska bokbål tänds av samma vänsterradikala krafter inom biblioteksväsendet och på lika vänsterradikala SVT Kulturnyheterna ryckte man därför ut till bibliotekens försvar och utmålade Josefsson som en lögnare. Efter att ha överbevisats om att Josefsson talat sanning gick SVT:s kulturredaktion ut med en halv rättelse. Man erkände att biblioteken i Botkyrka faktiskt bränt Astrid Lindgrens böcker men påstod att det lika gärna kunde ha skett för att böckerna varit trasiga.

Det var inte den orsak till bokbränningen som högste bibliotekschefen i Botkyrka uppgav till Josefsson. Det var i stället tydligt att det låg ideologiska skäl bakom. Josefsson är kritisk till hur SVT, i stället för att stödja honom i kritiken mot ideologiska bokbål i Sverige 2017, försökt misstänkliggöra honom och sopa saken under mattan:

– Det är en jävla makt vi har och jag tycker medier slår sig så jävla mycket för bröstet just nu och pratar om ”fake news”, men jag råkade ut för ”fake news” med biblioteken tycker jag.

Josefsson är överhuvudtaget kritisk till den historierevisionism som kulturvänstern i Sverige ägnar sig åt och som påminner hur det gick till i Sovjet och andra kommunistdiktaturer, där man regelmässigt gick in och ändrade och raderade i gammalt material för att lägga historien till rätta:

– Om tio år kanske vi tycker att ‘han’ eller ‘hon’ är kränkande och en tidsanda som vi inte vill se. Ska vi ta bort det då för att vi bestämt att ‘hen’ är det vi ska säga? Att försöka förinta det som varit, och att biblioteken tar sig rätten att göra det, vet vi verkligen att det är rätt?

Vi måste kunna veta hur det såg ut förr. Vi måste kunna se att så sa man förr i tiden. Jag tycker det ska krävas otroligt starka skäl om man ska gömma undan dem eller ta bort dem. Jag vet inte vad som ska kunna stå i en bok för att man ska ta bort dem.

Det kan väl stå att det här är Astrid Lindgrens böcker som är skrivna på 50-talet så får vuxna människor själva avgöra om de ska ta den boken eller de senare [censurerade] upplagorna. För det finns ju alternativ. men att bara låta dem försvinna blir konstigt.

Mats Dagerlind

Relaterat

ALMEDALEN 2017: Janne Josefsson: “Bra att alternativmedia finns”
Janne Josefsson mot övriga i yttrandefrihetsdebatt
Janne Josefsson vill dra ned byxorna på journalistkåren

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson