Annonsera på Avpixlat

Katerina Janouch ber Pär Ström om ursäkt och ångrar demokratifientligt utspel mot SD

OFFENTLIG URSÄKT Författaren och debattören Katerina Janouch hamnade i hetluften för en tid sedan, när hon för media i sitt gamla hemland Tjeckien gav en mer verklighetsnära och sanningsenlig redogörelse för hur det nya mångkulturella Sverige ser ut jämfört med den glättade Sverigebild som regeringen och det övriga vänsterliberala etablissemanget vill förmedla till omvärlden. För detta pekades hon ut av självaste statsministern som något av en landsförrädare.

I ett färskt inlägg på sin blogg gör Janouch nu upp med några av sina egna tidigare och ur demokratisk synpunkt tveksamma ställningstaganden. En av de saker Janouch ångrar är att hon deltog i det radikalfeministiska hatdrevet mot jämställdisten Pär Ström. En annan är att hon gav officiellt stöd åt den klick obstruerande brevbärare som inför valrörelsen 2014 aviserade att de inte tänkte dela ut Sverigedemokraternas valsedlar och informationsmaterial i brevlådorna.

Janouch rekapitulerar hur hon själv använde sig av pejorativa tillmälen mot Pär Ström och sanktionerade användning av “personangrepp, mobbning, utfrysning, förlöjligande, hån, angrepp på utseende och andra fula, osakliga metoder” för att få tyst på den misshaglige genus- och jämställdhetsdebattören. I princip allt var tillåtet i kampen mot den som “dristade sig till att gå emot den heliga feminismen”.

Janouch redogör för hur hon rycktes med av den låga nivån på drevet mot Ström och gav efter för primitiva instinkter och gick på person i stället för sak:

Jag erkänner att jag störde mig inte bara på hans i mitt tycke kvinnofientliga budskap utan även på yttre faktorer som hans tonläge, röst, kanske till och med på hans ålder, klädstil och frisyr, för att inte tala om hans kön. Han var ju MAN, vad visste han? Han kunde gott förnedras offentligt.

Idag förstår Janouch vad hon inte förstod då – att hon genom sitt agerande bidrog till att “förstöra debatten och cementera åsiktskorridoren”. Hon erkänner att hon betedde sig barnsligt och inser att hon sannolikt “gjorde en människa illa”.

Delvis beror de nya insikterna på att Janouch själv på senare tid fått smaka på hur det känns att utsättas för hatdrev och få det vänsterliberala etablissemanget kollektivt emot sig:

Hela hatkampanjen mot Pär Ström och andra män, men även kvinnor som inte per automatik skrev under på den av feminister framförda världsordningen visar också hur svårt det kan vara att sätta sig in i en persons underläge och se att det pågår drev och häxjakt mot vederbörande. Andras underläge är inte helt lätt att få grepp om för någon som själv sitter i knät på etablissemanget och har ryggdunkarna på sin sida.

”Fasen vad bra rutet!” ”Ge gubbjäveln vad han tål!”. Jag var dränkt av sötman i en lättvunnen seger, flöt runt i mitt eget universum, påhejad av en klack som tyckte exakt som jag, alla sköna tjejer som höll mig om ryggen och applåderade varenda rak höger jag fick in på det patriarkala avskummet. Jag var ju i offerposition, visst var jag? Därmed hade jag rätt att använda ett fult språk. Jag var ju en underdog med hela galleriet av offerskapande faktorer: Kvinna, mamma, invandrare.

Janouch säger att ursäkten till Ström inte ska tolkas som att hon helt har bytt åsikt och håller med honom i allt. Men utöver att hon idag inser att hennes agerande då var ett förkastligt sätt att driva politisk debatt på, har Janouch ändå lite närmat sig den svenska radikalfeminismens kritiker:

Däremot har jag ändrat uppfattning om den nästan absurda genusfixering som jag anser råder i samhället idag och har med sorg i hjärtat tvingats konstatera att den etablerade feminismen förvandlats till en ryggradslös irrlära som lierar sig med dem som verkligen förtrycker kvinnor i medeltida patriarkala strukturer, tusenfalt värre än dem som Pär Ström ansågs representera.

FI-feminismen och genusvetenskapen skulle nästan kunna jämföras med en autoimmun sjukdom i samhällskroppen, en störning som urholkar både det sunda förnuftet och våra relationer. När det könsneutrala upphöjs till norm och människor skuldbeläggs för att de vill vara något så grundläggande som de män och kvinnor de fötts som har något gått snett. När vi sedan börjar utveckla ett komplexfyllt förhållningssätt till våra egna könsidentiteter och hävda att biologiska skillnader och hormoner bara är ett socialt konstruerat påhitt, är vi rejält vilse.

Det andra utspel som Janouch idag inte är särskilt stolt över är det officiella stöd hon 2014 gav åt “Brevbärare mot rasism” och deras obstruktionskampanj att vägra dela ut Sverigedemokraternas valsedlar och valinformation inför valet 2014. Många som följer Janouch i den offentliga debatten har skrivit till henne och undrat om hon fortfarande står för det utspelet. Man tycker att det rimmar illa med Janouch nuvarande politiska hållning. Janouch svar till de som undrat är:

Jag kan säga att jag har ändrat uppfattning och förstått att metoden att sabotera vid ett val är fel väg att gå. Börjar man undergräva demokratiska principer befinner man sig på ett sluttande plan. Jag gjorde fel som stöttade aktionen i egenskap av opinionsbildare. Att vägra dela ut valsedlar hör inte hemma i en demokrati. Oavsett om det är valsedlar för V, M, MP, Fi, S, L, C, KD eller SD.

Janouch skriver att det aktuella blogginlägget ska ses som ett försök till gottgörelse för att hon tidigare utan att riktigt förstå det bidragit till att “cementera en konsensuskultur”, något som går emot den grundläggande inställning till demokrati och yttrandefrihet som hon alltid har haft och som bottnar i att hon själv som född i det kommunistiska förtryckets Tjeckoslovaken sett vad avsaknad av dessa ting innebär.

Janouch tycker sig se oroande tendenser hos det svenska etablissemanget att vilja begränsa demokrati och yttrandefrihet bakom en bedräglig fasad av att påstå sig stå upp för det goda mot det onda. Men detta är hur “nedstigningen till helvetet börjar” konstaterar Janouch och hoppas att fler opinionsbildare ska följa hennes exempel att göra avbön för sina försyndelser i åsiktsdiktaturens tjänst.

Läs hela Katerina Janouchs blogginlägg HÄR.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson