Annonsera på Avpixlat

Prejudicerande migrationsdom: Vägra värnplikt och samhällstjänst nu asylskäl i Sverige

MIGRATIONSDOM Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande på sin webbplats att en ökad våg av “flyktingar” är att vänta från Eritrea. Detta pga en prejudicerande dom i Migrationsöverdomstolen som innebär att värnpliktsvägran och vägran att utföra vapenfri samhällstjänst nu ska ge flyktingstatus i Sverige. Sådan vägran är enligt domstolsutslaget att betrakta som en politisk oppositionell handling.

Eritrea är landet som den svenska vänstern hyllade som socialistiskt paradis när man 1991, efter decennier av inbördeskrig för att frigöra sig från Etiopien, utropade sin kommunistiska självständighet. Det skulle som så ofta visa sig vara att hamna ur askan i elden för det eritreanska folket. Landet har under sitt enpartistyre och diktaturregim – med det med ofrivillig orwelllsk ironi antagna namnet “Demokratiska folkfronten” – förvandlats till ett av världens fattigaste.

Mängder med eritreaner söker sig därför ett ekonomiskt bättre liv någon annanstans, och det lilla landet i norr med världens mest generösa bidrags- och välfärdssystem och släpphänta asylregler är ett förstahandsval. Den svenska vänstern, som tidigare stod på barrikaderna för att Eritrea skulle bli det land det är idag, står nu på barrikaderna igen. Denna gång för att Sverige ska ta emot alla migranter som flyr detta “vänsterparadis”.

Eritrea är sedan ett antal år tillbaka redan ett av de vanligaste ursprungsländerna för välfärdsmigranter till Sverige. Även innan den aktuella domen i Migrationsöverdomstolen har Migrationsverket med flera regeringars välsignelse övertolkat asylrätten och beviljat många tusentals uppehållstillstånd av flyktingliknande skäl till eritreanska välfärdsmigranter under gummiparagrafen och den luddiga definitionen “alternativt skyddsbehövande”. Nu utvidgas denna övertolkning ytterligare.

Att eritreanska migranter flyttas från kategorin “alternativt skyddsbehövande” till att betraktas som konventionsflyktingar innebär en rad fördelar för den asylsökande och nackdelar för de svenska skattebetalarna. Den viktigaste är att man som konventionsflykting har rätt till “familjeåterförening”, dvs att ta hit sina släktingar som anhöriginvandrare, utan att det ställs några krav på egen försörjningsplikt.

I sak handlar det om att eritreanska män enligt lag är tvungna att genomgå en sex månader lång militär grundutbildning, dvs värnplikt, följt av en 12 månader lång vapenfri samhällstjänst. Det sistnämnda kravet är föranlett av att den marxistiska planhushållningen försatt landets ekonomi i fritt fall och att många viktiga samhällsbärande arbetsuppgifter därför inte blir utförda.

Att vägra värnplikt är i Eritrea som i de flesta länder – diktaturer som demokratier – ett brott som kan ge fängelse. Av oklara skäl tar Migrationsöverdomstolen upp detta som ett argument för att betrakta eritreanska värnpliktsvägrare som politiska flyktingar.

Det är oklart i vilken utsträckning den färska prejudicerande domen i Övermigrationsdomstolen kommer att påverka migrantströmmarna från Etiopien. Migrationsverket presenterar i sitt pressmeddelande ingen reviderad prognos.

En kvalificerad gissning ger vid handen att den kombinerade effekten av att fler eritreaner får konventionsflyktingstatus och att fler också därmed får rätt att ta hit sina anhöriga kommer att leda till en ökning i storleksordningen flera tusen personer om året. Detta i en situation då Sverige fortfarande dras med akuta sviter efter 2015 års systemkollaps i asylmottagandet.

Den prejudicerande migrationsdomen kan även komma att påverka bedömningen av migranter från andra länder i för dessa generösare riktning. Det kan i så fall innebära att ökningen av antalet asylsökande blir ännu kraftigare. Beslut av det här slaget i Sverige hittar snabbt ut till omvärlden och fungerar som signalpolitik och tilldragningsfaktor.

En anmärkningsvärd omständighet i sammanhanget är att Migrationsverket, som är en myndighet och skall förhålla sig politiskt neutral, i sitt pressmeddelande kallar Migrationsöverdomstolens beslut för “efterlängtat”.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson