Annonsera på Avpixlat

Personalkris i förlossningsvården – men landstingen vägrar anställa barnmorskor med “fel värdegrund”

Ellinor Grimmark vill arbeta som barnmorska men får inte, trots omfattande barnmorskebrist. Hon har “fel värdegrund”.

KRISEN I FÖRLOSSNINGSVÅRDEN Situationen på förlossningsavdelningarna på Sveriges sjukhus är katastrofal, och den huvudsakliga orsaken är personalbrist. Samtidigt tackar landstingen nej till utbildade barnmorskor om dessa inte har “rätt” värdegrund.

Larmen duggar numera tätt om ständigt överbelagda förlossningsavdelningar och personal som går på knäna och jobbar dubbla skift utan rast. Det är inte ovanligt att det i hela Storstockholm inte finns en enda ledig förlossningsplats och att kvinnor som ska föda måste resa till andra städer. Den resan kan bli lång då situationen inom förlossningsvården är likartad i närliggande städer som Uppsala, Nyköping och Eskilstuna. På andra håll i landet stängs förlossningsavdelningar och kvinnor tvingas föda i bilar.

Personalbristen har flera orsaker. I hög grad handlar det om sparbeting och nedskärningar, låga löner och dåliga villkor som i sin tur beror på att hundratals miljarder i skattepengar dirigerats om från välfärdstjänster till att bekosta västvärldens i särklass största asyl- och anhöriginvandring.

Färre väljer därför att utbilda sig till yrket samtidigt som många barnmorskor söker sig till våra grannländer för att arbeta där arbetsvillkoren är väsentligt bättre. Men det finns också andra orsaker till att svenska barnmorskor måste söka arbete i utlandet. Landstingen i Sverige vägrar nämligen att anställa barnmorskor med “fel värdegrund”.

Om du som barnmorska inte parallellt med att hjälpa barn till världen också vill arbeta med den motsatta uppgiften, dvs. att med aborter stoppa barn från att komma till världen, då vägras du anställning i Sverige. Ett omskrivet exempel är Ellinor Grimmark som tvingats flytta till Norge för att kunna arbeta som barnmorska eftersom hon av samvetsskäl inte också vill arbeta på en abortklinik.

I Norge betraktas dessa vitt skilda arbetsuppgifter som två olika yrken. I Sverige med dess strukturellt radikalfeministiska matriarkat har man medvetet valt att slå ihop arbetsuppgifterna i syfte att omöjliggöra det arbetsval som Grimmark och andra vill göra.

Sverige är ett av få länder som motsatt sig en s.k. samvetsklausul för vårdpersonal. Ellinor Grimmark driver nu, efter att ha förlorat i svensk arbetsdomstol, frågan i Europadomstolen. Mycket talar för att Sverige förr eller senare kommer att tvingas införa en samvetsklausul och som ett resultat av det antingen börja skilja barnmorskeyrket från abortyrket eller undanta de barnmorskor som så önskar från att utföra aborter.

Ellinor Grimmarks samvetsnöd bottnar i en kristen livssyn. Men det finns också barnmorskor med en sekulär livsåskådning som finner det psykiskt påfrestande att utföra aborter, i synnerhet sena sådana, där en abort utförs på ett förlossningsliknande sätt och fostret som föds fram uppvisar tydliga livstecken.

Sverigedemokraterna vill begränsa aborträtten i Sverige till den tolfte graviditetsveckan. Det skulle harmoniera med hur abortlagstiftningen i det stora flertalet andra abortliberala länder ser ut.

Idag är abort i Sverige tillåtet fram till den tjugonde graviditetsveckan. Medicinska landvinningar gör att för tidigt födda barn snart kan räddas runt den tjugonde graviditetsveckan. Detta skapar nya etiska problemställningar kring om ett foster i detta utvecklingsskede är att betrakta som en individ med rätt till eget liv eller som en del av den gravida kvinnans kropp.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson