Annonsera på Avpixlat

S-märkt UD-chef polisanmäld – attackerade filmande journalist

Jan Sjunnesson / Peter Weiderud. Foto: Roger Sahlström (J.S.) Carina Axelsson (P.W.)

HOTEN MOT FRI MEDIA Den tidigare Avpixlat-medarbetaren och folkbildaren Jan Sjunnesson attackerades i samband med att han bevakade ett seminarium i Almedalen. Angriparen var Peter Weiderud, välkänd S-profil som bland annat varit ordförande för Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen och som numera har en chefspost på UD för Svenska Institutet i Alexandria, som också stod som arrangör för seminariet. Sjunnesson har polisanmält Weiderud för brott mot medborgerlig frihet.

Sjunnesson beskriver själv attacken på sin webbplats och brottet uppmärksammas även av Journalistförbundets tidning Journalisten. Seminariet hade rubriken “Myten om det muslimska hotet” och syftade till att vilseleda besökarna att tro att den våldsbejakande, totalitära, antisemitiska, kristendomshatande, extremhomofoba, misogyna och kvinnoförtryckande religionsideologin islam inte utgör något hot eller problem för våra västerländska samhällen och att massinvandringen från den muslimska delen av världen till Europa därför kan fortsätta.

Weiderud inledde detta desinformationsarbete redan under sin tid som ledare för Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, som under hans tid bytte namn till Tro och Solidaritet, plockade bort delar av sitt program som kunde förarga muslimer och proklamerade att man hädanefter var en multireligiös organisation. Nu är Weiderud alltså anställd av UD, en myndighet som skall förhålla sig politiskt neutral men som inte sällan begår grova övertramp i det avseendet.

Detta är inte första gången som UD försöker stoppa journalister. Det mest flagranta exemplet är när man via svenska ambassaden i London utövade påtryckningar mot brittiska tidningen Daily Mail att blockera artiklar som kritiskt granskat den svenska invandringspolitikens konsekvenser så att dessa inte kunde läsas från Sverige. Attacken mot Jan Sjunnesson föranleddes också av liknande motiv – man ville inte få sitt seminarium kritiskt granskat.

Sjunnesson var i sällskap med SD-politikern och islamkännaren Bertil Malmberg som bl.a. skrivit boken “Islam under slöjan”. De ville efter seminariet ställa frågor till Weiderud för den livesändning via Facebook som Sjunnesson upprättat. Weiderud ville dock inte svara på några frågor, utan hänvisade Malmberg och Sjunnesson till den libanesiske shejken Mohammad Abou Zaid, som också är domare i den islamiska domstolen i Saida och som deltog i seminariet.

Medan Sjunnesson och Malmberg intervjuar shejken ångrar av allt att döma Weiderud att han fört samman parterna och försöker brutalt att avbryta reportaget. Han slår bland annat den mobilkamera som används för livesändningen ur händerna på Sjunnesson, så att den faller till marken. En skärrad Sjunnesson och Malmberg väljer inför Weideruds aggressiva och hotfulla påhopp att avbryta intervjun och lämna platsen.

Weiderud uppger i efterhand att han avbröt därför att Sjunnesson och Malmberg har “fel” inställning till islam. De var enligt Weiderud “där för att ställa till det för muslimer” och “gillra en fälla för att snärja shejken“. Weiderud anser inte att han handlat fel eller brottsligt i sitt försök att hindra en journalist i dennes arbete.  Den saken blir det dock nu upp till polis, åklagare och domstol att avgöra eftersom tilltaget har polisanmälts.

Weiderud ser heller inget problem med att han som myndighetsanställd chef agerar som politisk aktivist. Tvärtom säger han att ansvariga myndighetspersoner bör “agera” eftersom det pågår “en  svår utveckling i samhället med polarisering, auktoritära tendenser och nedbrytning“. Weiderud syftar på att den vänsterliberala hegemonin på senare tid fått utmanare både inom politiken och media, en breddning av demokratin och pressfriheten som Weiderud i likhet med många andra vänsterliberaler har svårt att acceptera.

Att Weiderud öppet tar ställning för att statliga myndigheter och deras anställda bör ägna sig åt politisk aktivism, borde rimligen utgöra ett allvarligt tjänstefel och leda till krav på hans avgång.

Jan Sjunnesson är starkt kritisk till Weideruds beteende som han betraktar som mycket allvarligt dels utifrån att det syftade till att hota, skrämma och tysta en arbetande journalist och dels i beaktande av den höga myndighetsposition Weiderud har. Till Journalisten kommenterar han händelsen så här:

– Han slog till min mobil. Det var ett ytterst avsiktligt slag. Man slår inte en apparat ur någon annans hand utan att man har för avsikt att göra det. Sedan fick jag en redig utskällning för att jag inte frågat shejken om tillåtelse. Shejken hade inga problem med att jag filmade och sade att vi kunde ställa vilka frågor vi ville.

Jag tappade fattningen och stängde av inspelningen. Jag sa att jag var journalist och visade min presslegitimation från Journalistförbundet. Man går inte handgripligen med våld och slår mobilen ur handen och ställer sig i vägen med ryggen mot en. Jag representerade ”fel” sida i hans värld.

Sjunnesson beskriver även händelsen mer utförligt på sin webbplats, HÄR.

Johannes Nesser på Journalisten, som skrivit den aktuella artikeln för tidningen, hemfaller i infantil regression åt att använda det felaktiga, oseriösa och pejorativa epitetet “hatsajt” för att beskriva nyhets- och opinionssajten Avpixlat.

Mats Dagerlind

 

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson