Annonsera på Avpixlat

Kyrkan och den orättfärdiga sprickan i välfärdsstaten

insandare_150

INSÄNDARE Den 17 september är det kyrkoval. I en tid där stat och kommun åsidosätter sina medborgare till förmån för utländska och nytillkomna grupper bör kyrkan i högre grad rikta sina resurser mot sin församlings lokala befolkning. Ensamma äldre, svenska ungdomar och barn som behöver stöd och vägledning, familjerådgivning och brottsoffer är några grupper där samhällskontraktet sedan länge löpt ut genom den rådande politiska agendan. Fram tills att vi på allvar har återställt ordningen i landet vill vi verka för att kyrkan fyller i de växande sprickor som välfärden lämnar bakom sig. Kyrkans roll i samhället bör vila på de fyra huvuduppgifterna diakoni, utbildning, gudstjänst och mission.

Att kyrkan tappat över en miljon medlemmar de senaste 15 åren kan ha att göra med att många känner att kyrkan är otydlig och inte står upp för sin kristna identitet.

 

Politisk agenda

Kyrkan och nationens historia är tätt sammanflätade. Den lokala församlingen har i århundraden varit knutpunkten i det svenska lokalsamhället. Såväl socialt, andligt som organisatoriskt. Fram till kommunreformen 1862 var det de lokala kyrkorna i socknarna som organiserade den lokala omsorgen av äldre som saknade ombesörjande släktingar samt ansvaret för fattigvården. I och med industrialismen och urbaniseringen tog staten över från kyrkan och skapade i början av 1900-talet den mer mekaniska formen av hjälp, socialt arbete.

Även som ett relativt sekulärt land har Svenska kyrkan behållit en naturlig plats i vår kultur. Att fira högtider och ceremonier i både glädje och i sorg. Som arrangör av aktiviteter, en plats för eftertanke och inte minst den traditionella skolavslutningen i kyrkorummet.

Lokal och social verksamhet bedrivs dock fortfarande inom kyrkan på många plan. Diakoni, missbrukarhjälp, soppluncher finns tillgängliga och aktiviteter för barn och unga som körsång, öppen förskola och sommarläger. Jag tycker min lokala församling gör ett fantastiskt jobb på många sätt.

Under de senaste årtionden har dock kyrkan allt mer glidit ifrån sin traditionella roll som traditionsbärare av det kristna budskapet för att istället bli språkrör åt en politisk agenda. Fina traditioner, högtider och sånger tvingas ge sig vika för att inte stöta sig med andra ideologier och religioner, samtidigt som fokus i allt högre utsträckning läggs på globala miljöfrågor, flyktinghjälp och migrationspolitik.

Prästen annonserar att dagens kollekt går till kyrkans internationella arbete och tillgänglig information i entrén handlar nästan uteslutande om detta.

Broschyrutbudet på min lokala kyrka.

Våra äldre, barn, familjer, brottsoffer och andra utsatta lokalbor åsidosätts idag av stat, kommun och ett svikande socialt skyddsnät som vänt upp och ner på sina prioriteringar. Inom socialtjänsten hänvisas de äldre som på olika sätt hotas av hemlöshet till Blocket, medan andra icke-medborgare får tillgång till bostäder genom att kommunen köper bostadsrätter för våra skattepengar. Det handlar inte bara om ekonomiskt stöd. Många saknar andlig vägledning, trygghet och den gemenskap som behövs för att kunna möta stora prövningar i livet. Vid internationell mission och ekonomisk hjälp bör resurserna riktas mot utsatta och förföljda kristna grupper i omvärlden.

 

Gemenskap, identitet och tradition

Kyrkan måste våga betona sin kristna identitet och stå upp för den. Istället för att ge vika i mötet med andra religioner och ideologier borde kyrkans roll och identitet stärkas. Detta genom att bl.a. inleda samarbete med kommunens skolor för att i större utsträckning möjliggöra för traditionellt högtidsfirande i kyrkorummet. Dessutom prästbesök i skolorna i syfte att berätta om kyrkan och kristendomens del i vår historia. Den är väldigt stark, tongivande och viktig för att förstå vårt lands framväxt och den del kyrkan har i den svenska identiteten. Ett Spotifytips är psalmen Fädernas kyrka, som las till psalmboken 1921 under kapiteldelen ”Kyrkan och hennes uppgift”. Den vackra psalmen togs bort 1986 (efter påtryckningar från 68-vänstern, då den ansågs vara för nationalistisk) och vittnar om vad kyrkan traditionellt stod som i samhället.

 

Våra förfäders arv

En annan viktig del är rollen som väktare av det svenska kulturarvet. Svenska kyrkan är en mycket stor, viktig markägare och förvaltare i Sverige. De så kallade prästlönetillgångarna uppgår till ungefär 0,5 miljon hektar (ca 700 000 fotbollsplaner), 5/6 utgör skog och 1/6 är jordbruksmark. Idag ligger pengarna i fonder. Vi vill att kyrkan upprättar en nollvision för förstörelse av kulturlämningar i kyrkans skog och mark samt prästlönetillgångarna. En annan viktig fråga under nästa mandatperiod är därför att verka för en kursändring av församlingarnas fokus, tillbaka till lokala frågor där kyrkan på riktigt kan använda sin roll för att förbättra människors tillvaro, värna lokal natur och än en gång fylla de sprickor som välfärden lämnar efter sig.

Igenväxt grav från 500-700-talet på kyrkans mark i Ramsmora (korpskogen på fornnordiska). Marken har sjunkit ihop. Antingen på grund av den organiska processen eller gravplundring. En glaspärla har hittats men mer historia kring områdets forna betydelse är önskvärt.

Kyrkan bör därför i hög utsträckning avpolitiseras. Kyrkan bör utgöra en tidlös och politiskt opåverkad plats för de som behöver och nyttjar den. Vi vill verka för att församlingen skall ha en vedertagen plats i lokalsamhället där den å lokalbefolkningens vägnar och i stark kristen tro arbetar för att bevara och försvara det svenska kulturarvet. Kort sagt. En kyrka i tiden inte en kyrka av tiden.

Mer om socialt arbete och varför kyrkan än en gång måste axla sitt filantropiska ansvar diskuteras av mig och Ronie Berggren i podden Amerikanska nyhetsanalyser.

Martin Kroon
Kandidat i Boo församling för Sverigedemokraterna

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson