Annonsera på Avpixlat

Anlagda bränder i Alvesta, Lund, Lidköping, Malmö, Sundsvall och Västerås

Arkivbild.

SVERIGE BRINNER Under fredagen och natten mot lördag rapporterades brandattentat och annan grov skadegörelse på en rad platser i landet. De mest omfattande dåden skedde i Västerås, där flera bilar brann. I Sundsvall brann det i ett studentboende, och på ett friluftsbad i Alunda, strax utanför Uppsala, upptäcktes att någon kastat krossat glas i barnbassängen.

Västerås har på sista tiden varit hårt drabbat av anlagda bränder, och under natten mot lördag begicks ytterligare brandattentat. Under loppet av tio minuter anlades två bilbränder. Omkring halv två brann en bil vid Vedbovägen. Bilen hade tidigare under dagen lämnats krockad på platsen, och det framkom senare att den var stulen. C:a tio minuter senare fick räddningstjänst och polis larm om en bilbrand vid Karlfeldtsplatsen i stadsdelen Skallberget.

Vid Karlfeldtsplatsen hade en bil blivit helt utbränd medan en annan bil fått mindre brandskador. Eventuellt ska en tredje bil som stod parkerad intill de brinnande bilarna ha fått värmeskador.

Under natten fick Västeråspolisen in ytterligare en anmälan om skadegörelse. En ruta till en butikslokal på Vasagatan hade slagits sönder.

Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för något av dåden.

* * *

På fredagen upptäcktes krossat glas i barnbassängen på ett friluftsbad i Alunda, strax nordost om Uppsala. Någon tros ha kastat krossat glas i bassängen under natten mot fredag. Man fick tillfälligt stänga av barnbassängen. Enligt lokaltidningen ska bassängen vara öppen som vanligt fr.o.m. lördag. Det inträffade har polisanmälts, men det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Under fredagen och natten mot lördag rapporterades tre bränder i spännande, mångkulturella Malmö. I ett av fallen verkar det vara fastställt att branden var anlagd, och polisen har – för ovanlighets skull – lyckas gripa två misstänkta gärningsmän. Det är oklart om även de andra två bränderna var anlagda.

Kl. 15.15 på fredagseftermiddagen brann det i sopkärl i ett miljöhus vid Hallingsgatan i stadsdelen Lorensborg. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. En talesman för räddningstjänsten uppger i en kommentar till lokaltidningen att det är oklart om branden var anlagd eller om det fanns någon annan förklaring.

Omkring kl. 19.40 på kvällen stod en moped i brand i närheten av en förskola vid Von Rosens väg i det ökända “utanförskapsområdet” Rosengård. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten sägs ingenting om vad som tros ha orsakat branden.

Tjugo i ett natten mot lördag brann en bil på Kung Oscars väg, i närheten av Malmö stadsbibliotek. Två personer ska ha setts springa från platsen. Kort därefter fick polisen veta att två yngre män kommit till akuten med splitterskador. Polisen misstänkte att de kunde ha fått skadorna i samband med att de anlagt bilbranden vid biblioteket. Man gjorde husrannsakan i den bil de båda männen färdats i, och där påträffades en bensindunk samt tändstickor.

De båda männen, som uppges vara födda 1996, anhölls, misstänkta för skadegörelse samt förberedelse till grov skadegörelse. Deras nationaliteter/etniciteter uppges varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om ärendet.

* * *

Vid 18-tiden på fredagskvällen ska en personbil ha brunnit vid Stormasvägen i Åsen, en mindre ort i Älvdalens kommun i norra Dalarna. I lokaltidningens korta notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 23.31 på fredagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att en bil brann på en parkeringsplats i småländska Alvesta. Bilen blev totalförstörd. Branden bedöms ha varit anlagd. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid kvart i ett-tiden natten mot lördag fick räddningstjänst och polis larm om att två bilar stod i brand vid Svartebäcksgatan i Lidköping. Båda bilarna ska ha blivit helt utbrända. Bränderna bedöms ha varit anlagda. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Omkring kl. 01.30 natten mot lördag brann en bil på Dösvägen i Gunnesbo, i utkanten av Lund. Bilen blev totalförstörd. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen tycks inte ha några misstänkta i ärendet.

* * *

Strax före klockan två natten mot lördag fick räddningstjänst och polis rycka ut till ett studentboende vid Grönborgsgatan i Sundsvall. Man hade fått larm om röklukt. Det visade sig att det brunnit i ett duschrum, men att elden slocknat. Räddningstjänsten fick vädra ut brandröken. Branden bedöms ha varit anlagd och polisen rubricerar det inträffade som mordbrand. Polisen uppgav under natten mot lördag att man inte hade någon misstänkt i ärendet.

* * *

Vid halv tre-tiden natten mot lördag började det brinna i ett fristående sophus vid Kärrhöksgatan i den invandrartäta stadsdelen Råslätt i Jönköping. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. I lokaltidningens korta artikel om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

På lördagsmorgonen blev en husvagn totalförstörd i en brand i Fjugesta, strax utanför Örebro. Husvagnen ska ha stått på en parkering vid en livsmedelsbutik. En talesman för räddningstjänsten uppges ha sagt till lokaltidningen att man “inte upptäckt någon orsak till branden“. Möjligen ska detta tolkas som att branden tros ha varit anlagd. I lokaltidningens notis om incidenten framgår dock inte om polisen upprättat någon anmälan om branden, och om man i så fall lyckats identifiera någon misstänkt gärningsperson.

 

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson