Annonsera på Avpixlat

SD i Almedalen 2017: Intervju med Richard Jomshof

ALMEDALEN 2017 Ett av inslagen på Sverigedemokraternas scen under partiets dag under Almedalsveckan var en intervju med partisekreteraren Richard Jomshof.

Intervjun inleddes med sång och hurrande eftersom det igår var Jomshofs födelsedag. Jomshof fick därefter svara på frågor som inledningsvis handlade om det hat han utsattes för i början av so politiska bana, från framför allt kulturjournalister för sitt politiska engagemangs skull då han samtidigt spelade i ett syntband. Bandet blev föremål för mobbning, inställda spelningar och hets- och hataktioner och till slut beslöt Jomshof sig för att ge upp musikkarriären helt för att koncentrera sig på politiken. Liknande behandling utsattes han för när han arbetade som lärare.

Jomshof fick därefter beskriva skillnaden mellan att representera SD i Almedalen idag jämfört med när han var här första gången för drygt femton år sedan. Då fick man sitta på en undanskymd plats vid en parkering. Idag har man Almedalens största lokal och egentligen skulle man behöva en ännu större eftersom den i princip hela tiden varit fullsatt under veckan.

Sedan pratade man om hur de övriga partierna under veckan nästan helt förhållit sig till SD:s profilfrågor, inte minst i partiledartalen. Det har handlat om den splittring och de klyftor som massinvandringen skapat mellan etniska svenskar och invandrare, om islamismens framfart i Sverige, om krisen i vård och omsorg som SD fört upp som en profilfråga osv.

Jomshof menade att SD “för de övriga partierna framför sig”, något som han var inne på redan i en motsvarande intervju i Almedalen förra året. Det paradoxala, sa Jomshof, är att partierna samtidigt som man plockar upp SD:s frågor, fortfarande tävlar om vem som kan ta mest avstånd från SD.

“SD är en maktfaktor”, slog Jomshof fast. Att man idag inte har så stor representation i riksdagen (även om denna fördubblats i varje val) kallade Jomshof för “bara ett försteg till verklig makt” och att partiet efter riksdagsvalet 2018 och framåt kommer att få ett allt större reellt politiskt inflytande såväl nationellt som lokalt ute i landet. Jimmie Åkesson slog redan under förrförra årets Almedalsvecka fast att SD:s mål är att bli Sveriges största parti. Och nu är man på god väg att klara det målet.

Jomshof fick också frågan om i vilken utsträckning man nu kan lita på de andra partierna när de börjat säga samma saker som Sverigedemokraterna. Svaret blev att den tilliten inte bör vara för stor men att förändringarna under galgen hos dessa partier inte enbart handlar om läpparnas bekännelse för att försöka få tillbaka väljare, utan att det i vissa fall handlar om att man faktiskt kommit till insikt. I andra fall handlar det om att politiker inom de övriga partierna länge tyckt som SD i vissa frågor men varit förhindrade att säga det högt, menade Jomshof.

Jomshof förklarade att man inom SD får lägga band på ilskan och irritationen över de övriga partiernas tröghet och anta rollen som den kloke och tålmodige föräldern. Eftersom SD troligen inte kommer att få 51 procent av rösterna i valet, måste SD ändå vara beredda att samarbeta med andra partier.

Därefter tog man upp SD:s fruktlösa försök att få bort den för landet skadliga regeringen Löfven. Det såg initialt ut att lyckas när Löfven kort tid efter valet 2014 utlyste nyval. Men efter att de borgerliga Allianspartierna sedan, i den s.k. Decemberöverenskommelsen lovat Löfven att ge upp sin oppositionsroll och låta honom regera vidare, har regeringen suttit säkert. Även efter att DÖ formellt upphörde för en tid sedan har Allianspartierna ändå valt att agera som om den fortfarande gällde.

Den konkreta frågan gällde huruvida Alliansen överhuvudtaget finns som ett regeringsalternativ efter valet 2018. Jomshof svarade att han tror att Allianspartierna gärna vill klamra sig fast vid att detta regeringsalternativ ännu kvarstår men att borgerliga splittringen i realiteten är så stor att det mer är att betrakta som önsketänkande. Även om Jonshof inte ser Moderaterna som något drömparti att samarbeta med så sa han sig ändå bedöma chanserna att SD och M ska komma överens i många sakfrågor som större än att Allianspartierna ska göra det.

Jomshof uteslöt dock inte att man skulle kunna träffa liknande överenskommelser med Socialdemokraterna, om det partiet fick en bättre partiledare och öppnade dörren för samtal, så som Moderaterna nu gjort. Idag är dock S “ute på en ökenvandring” ansåg Jomshof eftersom man gett sig i lag med extremistpartier som MP, V och Fi.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson