Annonsera på Avpixlat

SD i Almedalen 2017: Presskonferens om kyrkovalet i höst

ALMEDALEN 2017 På tisdagen höll Sverigedemokraterna presskonferens där man presenterade sitt valmanifest inför det stundande kyrkovalet i höst. Parollen är “Tro och tradition” och målet att bryta den socialdemokratiska dominansen inom Svenska kyrkan som under flera decennier drivit denna i en extremt vänsterliberal riktning och gjort denna till ett vänsterpolitiskt redskap snarare än en institution för tro och kristen värdegrund.

Höll i presskonferensen gjorde partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson och riksdagsledamoten Julia Kronlid som har en stark kristen tro. Emilsson inledde med att förklara att Sverigedemokraterna ser på Svenska kyrkan och kristendomen som en integrerad del av Sveriges historia och kulturarv och som det därför är angeläget att slå vakt om. Han påtalade också det nya i att Svenska kyrkan idag inte bara tappar medlemmar som saknar tro, utan tvärtom medlemmar som har en tro men som anser att Svenska kyrkan pga dess vänsterliberalisering inte längre står upp för kristna värderingar.

Emilsson berättade också att SD mobiliserar starkt i årets kyrkoval med 1000 kandidater, jämfört med 130 i förra kyrkovalet. Därefter tog Julia Kronlid över. Hon riktade bl.a. kritik mot hur Svenska kyrkan tar politisk ställning mot Israel, som är kristendomens vagga och hur man lägger sig i politiska frågor som invandringspolitiken.

I stället för att krama islam borde Svenska kyrkan ta hand om kristna flyktingar i Sverige som ofta utsätts för hot och hat från muslimska migranter, sa Kronlid. Detsamma gäller migranter som konverterar från islam till kristendom. Svenska kyrkan ska stå stabilt i kristna värderingar, menade Kronlid, och den trend med uppluckring av dessa värden som kännetecknat de senaste decennierna måste brytas.

Kronlid tog som ett exempel på uppluckring och otydlighet upp hur den nuvarande ärkebiskopen Antje Jackelén varit otydlig med huruvida den fredsälskande Jesus är kristendomens stora profet eller om den våldsälskande krigsherren Muhammed ska anses som en lika stor auktoritet inom Svenska kyrkan. Jackelén har t o m som valspråk tagit Allahu Akbar i svensk översättning.

Kyrkan ska också förmedla budskapet om en naturlig kärlek till det egna landet, slog Kronlid fast – en kärleksfull nationalism kombinerat med ett kärleksfullt internationellt engagemang. Kronlid nämnde, för att påvisa vilka osunda värderingar som idag får stort utrymme inom Svenska kyrkan, en debattartikel som publicerades inför nationaldagen där ett antal präster menade att Svenska kyrkan inte borde delta i nationaldagsfirandet. De ansåg t o m att svenskarna borde sluta fira sin nationaldag. Att älska sitt land är enligt dessa vänsterliberala präster något skamligt. Sverigedemokraterna vill tvärtom göra nationaldagsfirandet till en integrerad del av Svenska kyrkans gudstjänsthållande.

Kronlid tog också upp att en Sverigedemokratisk kyrka är en kyrka som står upp för kristna i Mellanöstern och mot den fördrivning, de mord och den utplåning som idag pågår där av företrädesvis muslimska grupperingar. Idag är Svenska kyrkan svekfullt tyst i dessa frågor, därför att man inte vill stöta sig med muslimska invandrare i Sverige och underblåsa den “islamofobi” som man fått för sig att kritik mot delar av islam är. Kronlid berättade att hon själv träffat företrädare för kristna i Mellanöstern som sagt att man vill ha hjälp på plats från kristna i väst, man vill slippa fly därifrån.


Samtidens chefredaktör Dick Erixon intervjuar två av SD:s kandidater till kyrkovalet.

Det är också viktigt att slå vakt om de demokratiska principerna inom Svenska kyrkan, slog Kronlid fast. Idag sker försök från vänsterliberala antidemokrater inom kyrkan att försöka ändra nomineringsregler och annat i syfte att hindra Sverigedemokraterna att bli invalda och få inflytande.

Sverigedemokraterna vill också sätta stopp för Svenska kyrkans samröre med antikristna, våldsbejakande och revolutionära rörelser. Kronlid exemplifierade med den förre biskopens besök hos terrororganisationen Hamas som något som är helt oacceptabelt. Svenska kyrkan ska inte delta i manifestationer eller vara medlemmar i nätverk där sådana rörelser ingår.

Kronlid berättade vidare att SD vill se en fortsatt småskalighet i kyrkans organisation och att partiet vill bryta den trend som nu är att små pastorat och församlingar slås ihop till större så att närheten till medborgarna försvinner. Den gamla parollen “kyrkan mitt i byn” bör vara vägledande för Svenska kyrkans verksamhet också i framtiden.

Sedan återkom Emilsson som bl.a. påtalade Svenska kyrkans ansvar för det fysiska kulturarv som landets cirka tretusen kyrkobyggnader utgör och att anslagen för detta idag är alldeles för små i förhållande till det ansvar man har. Utvecklingen går också mot alltfler stängda kyrkor, förklarade Emilsson. vilket är en trend som måste behöver brytas och vändas – kyrkoportarna ska slås upp och vara öppna för allmänheten. För detta krävs dock att pengar anslås, dels för kyrkopersonal att finnas på plats men också för bevakning eftersom föremål i svenska kyrkor idag är intressanta objekt för hitresta stöldligor.

SD vill också se ett samarbete mellan Svenska kyrkan och staten om att skapa ett nationellt kyrkohistoriskt museum. Sådana finns i en rad andra länder.

Emilsson återkom sedan till detta med att många nu lämnar Svenska kyrkan, inte därför att de inte tror på Gud utan därför att de upplever att Svenska kyrkan är otydligt med den kristna tron och identiteten. Man har slutat missionera ut det kristna budskapet och ägnar sig i stället åt vänsterliberal politisk opinionsbildning. Den svenska kyrkan måste åter våga vara en kristen kyrka med mindre politik och mer mission, klargjorde Emilsson.

Sverigedemokraterna anser vidare att Svenska kyrkan behöver vara aktiv i de så kallade utanförskapsområdena och där visa att kristendomen är majoritetsreligion i Sverige och stå upp som en motkraft mot radikal islamisering och sådana värderingar som är främmande för vårt samhälle. Idag är Svenska kyrkan närmast osynlig i dessa områden.

Julia Kronlid berättade att Socialdemokraterna har gått ut med ett förslag på att det ska bli tvång för präster i Svenska kyrkan att viga samkönade par. SD vill slå vakt om den samvetsfrihet och valfrihet som idag finns kring detta. För många kristna strider samkönade äktenskap mot deras tro.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson