Annonsera på Avpixlat

Tonårsynglingar dömdes för rån – deras familjer fick fem dagar på sig att lämna sina lägenheter

Ebbe Jens Ahlgren, styrelseordförande i Bolig Korsör, står fast vid beslutet att vräka två invandrarfamiljer med grovt kriminella tonårssöner. Foto: Bolig Korsör.

DANMARK VISAR VÄGEN Det allmännyttiga bostadsbolaget i danska Korsör har tydligt slagit fast att man har nolltolerans mot grov kriminalitet. När två invandrarynglingar i det invandrardominerade problemområdet Motalavej dömdes för rån och våldsdåd mot andra boende i stadsdelen, agerade bostadsbolaget direkt. Ynglingarna och deras familjer vräktes från sina lägenheter med bara fem dagars varsel.

En av de frågor som ofta reses i diskussionerna om ungdomsbrottslighet i invandrartäta problemområden gäller föräldraansvaret. Många undrar om föräldrar med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund inte tar något som helst ansvar för vad deras omyndiga söner har för sig?

De upprepade debatterna om s.k. hedersvåld/hedersförtryck har ju visat att flickor i vissa utomvästliga invandrarmiljöer ofta är extremt hårt hållna och kontrollerade av sina föräldrar. Det verkar alltså, något tillspetsat, som om många invandrarfamiljer kan lägga oändligt mycket tid och kraft på att övervaka och kontrollera sina döttrars uppförande in i minsta detalj, samtidigt som de väljer att titta åt andra hållet om deras söner ägnar sig åt grov brottslighet.

Ett förslag som ibland framförts är att även föräldrarna borde få någon form av bestraffning om deras omyndiga barn gör sig skyldiga till grov brottslighet. Detta skulle, tänker man sig, få föräldrarna att i högre grad ta ansvar för sina tonårsbarn.

Man kan också anta att den brottspreventiva effekten av sådan bestraffning skulle stärkas på ett annat sätt. Många utomvästliga invandrare kommer ju från s.k. klankulturer, inom vilka den huvudsakliga samhälleliga auktoriteten är den egna familjen och släkten/klanen. Invandrarynglingar med denna typ av bakgrund tycks i många fall hysa ett djupt förakt för majoritetssamhället och dess institutioner. Om de respekterar någon form av auktoritet torde det vara den egna familjen/klanen. Att orsaka problem för den egna familjen kan alltså antas vara i hög grad skam- och skuldbelagt för dessa ynglingar.

I Danmark har en del hyresvärdar gjort verklighet av ovanstående tankegångar. Flera allmännyttiga bostadsbolag runt om i Danmark informerar tydligt sina hyresgäster om att grov kriminalitet kan leda till vräkning, och att en hel familj kan vräkas om t.ex. något av barnen i hushållet döms för allvarliga brott.

Det senaste exemplet på att danska bostadsbolag faktiskt utnyttjar möjligheten att vräka familjer med grovt kriminella tonårsbarn kunde ses i Korsör, på Själlands västkust, i förra veckan. Allmännyttiga Bolig Korsör äger en del fastigheter i bostadsområdet Motalavej. Området är starkt invandrardominerat och har kategoriserats som ett “ghetto” (ungefär motsvarande de svenska begreppen “utanförskapsområde” och “särskilt utsatt område”).

Motalavej i Korsör, ett av de invandrardominerade problemområden som i Danmark betecknas som “ghetton”.

Två tonårsynglingar från Motalavej-området har suttit häktade, misstänkta för bl.a. rån. När de i förra veckan dömdes för brotten agerade Bolig Korsör omgående. Ynglingarnas familjer fick besked om att de inte längre fick bo kvar hos Bolig Korsör p.g.a. tonårssönernas kriminalitet. Familjerna fick fem dagar på sig att flytta.

De båda dömda ynglingarna uppges vara 16 respektive 17 år gamla. De dömdes för att ha misshandlat en 65-årig man som inte ville ge dem cigaretter, samt för att ha rånat ett café/aktivitetshus i bostadsområdet. Under rånet ska ynglingarna ha hotat en väktare med vad som senare visade sig vara en pistolattrapp.

Båda ynglingarna dömdes till tre månaders fängelse följt av nio månaders villkorligt fängelse. Eftersom de redan suttit häktade i tre månader släpptes de på fri fot när de fått sina domar. De ansågs, i och med häktningstiden, ha avtjänat sina tre månaders internering. De båda ynglingarnas nationaliteter/etniciteter uppges inte i den danska medierapporteringen om ärendet. Man skriver bara att de har invandrarbakgrund.

I ett par av de danska tidningar som skrivit om domarna och de påföljande vräkningarna antyds att bostadsbolaget möjligen varit för hårda, och att det inte är rimligt att de båda invandrarfamiljerna nu förlorar sina bostäder. Ebbe Jens Ahlgren, styrelseordförande i Bolig Korsör, försvarar dock beslutet. I en kommentar till media säger han bland annat (i översättning):

– Jag har flera gånger offentligt förklarat att Bolig Korsör har nolltolerans om hyresgäster döms för grov kriminalitet. Jag har tidigare också sagt att brottsdomar kan få konsekvenser för hela familjer. Vi kan ju inte vräka de båda ynglingarna ensamma. Vi väljer hellre att skydda våra övriga 7000 hyresgäster än att skydda två familjer vars söner dömts för grov brottslighet, som ju rån och misshandel är.

Det aktuella ärendet i Korsör är inte det första exemplet på att en dansk hyresvärd utnyttjat möjligheten att vräka hela familjer till följd av omyndiga ynglingars grova kriminalitet. Liknande incidenter har skett vid flera tidigare tillfällen.

Redan 2004 vräktes exempelvis tre invandrarfamiljer från sina lägenheter i Århus-förorten Brabrand, efter att det visat sig att deras tonårssöner var skyldiga till en rad personrån i området. Förra året vräktes två familjer från sina bostäder i det illa beryktade Odense-området Vollsmose. Åtta (!) tonårsynglingar från de båda familjerna hade då dömts för att ha deltagit i ett våldsamt upplopp, under vilket de bl.a. attackerat poliser.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson