Annonsera på Avpixlat

Vänsterextrem författaraktivist kampanjar för att förmå internationella gäster hoppa av Bokmässan

Athena Farrokhzad

Den våldsbejakande vänsterpoeten Athena Farrokhzad kampanjar för att stoppa internationella gäster på Bokmässan. Foto: Mattias Blomgren.

BOKMÄSSANGATE Den våldsbejakande vänsterpoeten Athena Farrokhzad, mest känd för att i sitt sommarprogram i Sveriges Radio ha uppviglat till politiskt våld, har på sin Facebook-sida dragit igång en kampanj där man utövar påtryckningar mot utländska gästförfattare att avboka sina besök på Bokmässan i Göteborg. En av dem som Farrokhzad och hennes antidemokratiska aktivistvänner lyckats övertala är den kenyanska författaren Ngugi wa Thiong’o som nu meddelar att han ställer in.

Arrangören Bok & Biblioteks vd, Maria Källsson, bekräftar avhoppet i ett uttalande till media där hon också kritiserar den yttrandefrihetsfientliga kampanjen. Med desinformation har Farrokhzad också lyckats få ett antal utländska kulturinstitut att protestera mot det man felinformerat kallar “högerextrem närvaro” på Bokmässan. Kampanjen tar avstamp i att man inte vill respektera Bokmässans beslut att låta svensk grundlag vara vägledande för vilka man hyr ut plats till under mässdagarna, däribland det tidningen Nya Tider närstående Alternamedia förlag.

Ett brev författat av vänsteraktivisterna och undertecknat av Farrokhzad har skickats runt till Bokmässans alla internationella författargäster där man vulgärretoriskt hävdar att Bokmässan bjudit in fascister och drar nytta av det faktum att man i utlandet inte alltid har så bra koll på debatten och olika aktörer i Sverige. Att kampanjens initiativtagare själv är en starkt kritiserad våldsbejakande vänsterextremist nämns inte i brevet.

Bokmässans vd Maria Källsson kommenterar brevet och kampanjen i kritiska ordalag: “Det har kommit till vår kännedom att bojkottande författare utövar påtryckningar mot både våra internationella och nationella gäster. Detta är beklagligt, och det är väldigt tråkigt att Ngugi wa Thiong’o inte kommer till Bokmässan.

Pietro Maglio, chef för förlaget Modernista som gett ut flera av Ngugi wa Thiong’os böcker i Sverige, är en av dem som ivrigast stött kampanjen och som nu uttrycker stor förnöjelse över att man lyckats skrämma bort Ngugi wa Thiong’o från Bokmässan. Maglio tackas också av Farrokhzad på Facebook för denna framgång i kampanjen.

Det pågår sedan tidigare ett författarupprop i Sverige mot Bokmässan, där man vill att arrangören ska inskränka de grundlagsskyddade yttrande-, åsikts- och tryckfriheterna, men där säger man sig inte ha varit medveten om Farrokhzads sidoinitiativ. Man förefaller heller inte vilja förknippas med det.

Tobias Nielsén, som är förlagschef på Volante och en av eldsjälarna i författaruppropet mot yttrandefrihet gör i ett uttalande till media klart att hans förlag inte haft något med Farrokhzads kampanj att göra. Om avståndstagandet beror på kampanjen i sig eller att Volante inte vill förknippas med en våldsbejakande vänsterextremist som Farrokhzad är oklart.

Det bör i sammanhanget när fascismanklagelserna haglar nämnas att den enda bok som Nya Tiders förlag Alternamedia gett ut och marknadsfört på Bokmässan handlar om Estoniakatastrofen.

Mats Dagerlind

Relaterat

Anmälningsstorm mot Sommar i P1 efter vänsterhets
M-politiker sa upp licensen efter övertramp i SR P1 Sommar
Sveriges Radios sommarpratspolicy: Gärna våldsbejakande kommunism men aldrig alkohol
Debatt om Athena Farrokhzads vänsterhets i public service
Granskningsnämnden friar Farrokhzads extremism i P1 Sommar

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson