Annonsera på Avpixlat

Utopism: Om detta må ni berätta

KRÖNIKA I skolan får svenska barn lära sig om Förintelsen, men inte om kommunismens brott. Denna ”dubbelmoral” har irriterat många, inte minst inom högern, och det med viss rätt: Väldigt få svenska ungdomar vet någonting om kommunismens brott. Att dubbelmoralen beror på att vänsterpartierna inte vill att ungdomar ska lära sig vad deras politiska ”kusiner” i Sovjetblocket ställde till med är ganska uppenbart. Något som dock är ännu viktigare är att barnen förstår vad alla folkmordsideologier har gemensamt: Utopism.

Utopism är lite förenklat tron att det går att skapa ett paradis på jorden; att människors problem helt och hållet beror på yttre faktorer (miljö) och inte inre sådana. Vad den ”yttre faktorn” är varierar – är man kommunist så ser man människors problem som skapade av kapitalismen, medan nazister ser den judiska rasen som skuld till all världens bekymmer. Kommunister kallar sin utopi för ”proletariatets diktatur”, medan nazister drömmer om ett ariskt paradis. Även anarkister är utopister, vilket till stor del förklarar deras våldsbenägenhet.

Oavsett vilken form den tar, så är utopism alltid livsfarligt. Vi frågar oss ofta när vi till exempel ser bilder från koncentrationsläger hur någon människa kunde göra något så ondskefullt. Varför protesterade ingen? Varför såg ingen det orimliga i det som pågick? Svaret är att utopism är förblindande.

Hur kan man övertyga en man (eller kvinna) att döda sin granne? Att ange sin egen familj? Att kallblodigt mörda civila, till och med barn? Jo, man övertygar honom om att paradiset hänger på att han gör det. Om din grannes existens står i vägen för att hela ditt folk ska kunna skapa paradiset på jorden, då måste väl hans liv anses vara ett rimligt pris att betala, eller hur?

Samma sak gäller demokratiska rättigheter. Visst är det värt att tumma lite på yttrandefriheten, om paradiset står för dörren? Och visst är väl pressfriheten också ganska överskattad, om den står i vägen för utopin?

Av just den anledningen är konservatismen en viktig garant mot tyranni: Konservatismen utgår ifrån att människor inte är perfekta, och det är ingen yttre anledning som ligger bakom det. Vi är inte kapabla att skapa något perfekt samhälle, så därför är det bästa vi kan göra små förbättringar gradvis och studera historien i mesta möjliga grad så att vi kan lära oss av den och av de misstag människor gjort tidigare.

Människor är generellt sett betydligt mindre villiga att dö för en gradvis förbättring än de är för en utopi: Skulle du tumma på yttrandefriheten om det innebar ett utopiskt samhälle? Sannolikt. Skulle du göra det om det innebär en extra procents tillväxt i BNP? Nej, självklart inte. Så fort konkreta, mätbara resultat kommer in i bilden så kan en riktig debatt påbörjas om vad som står att vinna och vad som står att förloras. Så länge ”vinsten” är någon sorts vag utopi så kan vilken uppoffring som helst framställas som rimlig.

Och just därför har socialism alltid resulterat i tyranni, medan den konservativa versionen av den socialistiska ideologin – alltså, socialdemokratin, lyckats betydligt bättre på att skapa stabila, framgångsrika samhällen; i Sverige gick det ändå hyfsat tills den utopiska 68-vänstern med dess massinvandringsideologi kuppade till sig inflytande i Socialdemokraterna.

Just det sista är viktigt: Det är ibland svårt för konservativa både till höger och vänster att stå starka mot utopister som lovar guld och gröna skogar. De traditionella socialdemokraterna hade såklart rätt i sak, men den revolutionära 68-rörelsens löften lockade ändå många. På samma sätt har revolutionära högerideologier som nazism och fascism ofta i historien dragit människor bort från den sundare konservatismen.

Just därför är det viktigt att skolan undervisar inte bara om folkmorden (och ja, kommunismens brott bör få plats i läroplanen) utan om vad den gemensamma nämnaren är. Vi måste sluta låtsas som att folkmord ”bara händer”, att folk bara råkar se genom fingrarna när deras grannar mördas utan någon egentlig anledning. Folkmord sker när tillräckligt många människor förblindats av en utopisk vision – och det spelar i princip ingen roll vilken utopisk vision det är. Bara när vi erkänner vår oförmåga att skapa ett perfekt samhälle, kan vi lyckas skapa ett bra samhälle.

Att undervisa om samband bör man göra i största allmänhet. Nästan all samhällsvetenskap hänger ihop på olika sätt, men elever blir inte uppmärksammade på det genom undervisningen som den nu är upplagd. När man lär sig om alla gamla kungar vi haft genom svensk historia så bör lärarna utmana eleverna att tänka på hur en viss kung eller en viss händelse påverkat hur Sverige ser ut idag (geografiskt, kulturellt eller politiskt). Och hur hade Sverige sett annorlunda ut idag om Vasaätten behållit tronen? Vilken effekt hade det haft på Sverige ekonomi idag om vi aldrig förlorat Finland? Jag har inga exakta svar på de här frågorna då de är hypotetiska; tanken är att en elev som möts av dem måste börja fundera och inse att historia inte bara är en samling kungar vars namn man måste memorera, utan snarare så är historia berättelsen om hur vi kom dit där vi är idag. Först när man förstår det, så blir ämnet faktiskt intressant.

Med det så ska jag avrunda här. Tack för att ni läste, vi ses i kommentarsfältet!

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson