Annonsera på Avpixlat

“EU-migrant” åtalad för storskaligt pantburksbedrägeri

Foto: Polisen.

BEDRÄGERI En 45-årig romskbulgarisk kvinna, s.k. “EU-migrant”, åtalas vid Halmstads tingsrätt för ett storskaligt pantburksbedrägeri efter att hon för tre veckor sedan matat in tusentals ogiltiga burkar i pantmaskiner på City Gross stormarknad som hon eller kumpaner till kvinnan försett med falska streckkodsetiketter.

Maskinerna är dock utrustade med funktioner som ska avslöja den här sortens bedrägeriförsök och en signal gick till personalen som avbröt brottet och tillkallade polis. Kvinnan greps, anhölls och häktades sedan pga den höga flyktrisken tillbaka till Bulgarien.

Åklagaren i målet, Cecilia Bengtsson, säger i ett uttalande till media att hon varit tveksam till huruvida brottsrubriceringen skall vara bedrägeri eller försök till bedrägeri. Detta eftersom kvinnan inte hann växla in kvittona till kontanter innan hon greps. Eftersom kvinnan fått ut pantkvittona anser dock Bengtsson att brottsrubriceringen skalla vara bedrägeri, vilket också är det brott som anges i åtalet.

Av åtalet framgår att kvinnan vid flera tillfällen tidigare varit på stormarknaden och pantat burkar för större belopp och att personalen i samband med dessa tillfällen hittat falskmärkta burkar i maskinernas uppsamlingskärl. I det aktuella fallet finns dock övervakningsfilm och att kvinnan ertappades på bar gärning.

Vänsterliberal media, däribland SVT, som rapporterat om brottet utelämnar uppgiften att kvinnan är romskbulgarisk “EU-migrant”, dvs hitrest tiggare. Man har också medvetet försvårat för läsarna att utröna kvinnans ursprung genom att pixla bilderna från övervakningsfilmen. Detta trots att uppgiften måste anses vara relevant och ha stort allmänintresse mot bakgrund av att frågan om det hitresta tiggeriet och dess inte sällan olagliga kringverksamheter har en framskjuten plats i den offentliga debatten.

När uppgifter av detta slag medvetet och av politiska skäl utelämnas i nyhetsrapportering åsidosätts grundläggande pressetiska principer som konsekvensneutralitet. Det innebär att media aktivt bidrar till att undergräva demokratin genom att undanhålla medborgarna information som de behöver för sin åsiktsbildning och för att kunna ta informerade beslut om vilka politiska partier de ska stödja,

Särskilt anmärkningsvärt är det när en public service-aktör som SVT agerar på detta demokratiundergrävande sätt. Rapporteringen får ytterligare slagsida av att vänsterliberal media alltid uppger att en person är s.k. “EU-migrant” när denne ska porträtteras som ett brottsoffer och/eller tillhörande en utsatt grupp. Det ger en konsekvent och sammantaget felaktig bild av det hitresta tiggeriet som kan anses kvalificera för rubriceringen falska nyheter (fake news) och desinformation. i synnerhet eftersom agerandet har tydliga politiska motiv.

Halmstad tingsrätt, B 1388-17.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson