Annonsera på Avpixlat

Biblioteksterrorn har även nått Danmark

Huvudbiblioteket i Odense ligger i Odense Banegård Center, ett större komplex i anslutning till stadens järnvägsstation. I nödfall kan bibliotekspersonalen tillkalla stationens ordningsvakter. Foto: Ralf Skjerning.

DANMARK / INVANDRINGSRELATERAD VARDAGSTERROR Pojkar och unga män med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund, som bråkar, stör, vandaliserar och uppträder hotfullt på allmänna bibliotek, ibland i en sådan omfattning att biblioteken tvingas begränsa öppettiderna eller rentav hålla stängt helt och hållet. Fenomenet är förstås sedan ett antal år välbekant i Sverige. Nu börjar det även uppmärksammas i Danmark.

De invandringsrelaterade samhällsproblem vi i Sverige vant oss vid dyker så småningom även upp i våra grannländer, om än i mindre omfattning, eftersom de flesta av våra grannländer fört en betydligt mer ansvarsfull invandringspolitik än Sverige. Följaktligen kan man numera läsa om ett ökande antal anlagda bilbränder i Oslo, och om väpnade gängkrig i några av Danmarks ökända ghettoområden. Det senaste exemplet på denna utveckling är att man i Danmark börjat uppmärksamma problemet med invandrargäng som ställer till bråk på allmänna bibliotek.

Den danska kvällstidningen BT tog i söndags upp biblioteksbråken i en artikel. Utgångspunkten för tidningens rapportering är ett par incidenter som nyligen skett på biblioteket i Haderslev, på södra Jylland. Där har ett gäng invandrarpojkar i 10 – 14-årsåldern under en tid terroriserat andra besökare, och två av de allvarligaste händelserna har polisanmälts.

I ett fall ska invandrarpojkarna ha trakasserat en ung man genom att kasta papperstussar på honom. När den unge mannen blev arg och sade ifrån svarade pojkgänget med att försöka slå honom. I ett annat fall ska en vuxen man ha sagt åt invandrargänget att dämpa sig, eftersom de var högljudda och störde andra besökare. En dispyt uppstod, under vilken den vuxne mannen tydligen tog en bild på en av pojkarna med sin mobiltelefon. Pojken ska därefter ha gått till våldsam attack mot mannen och vägrat låta honom lämna biblioteket om han inte raderade fotot.

Förutom att de båda händelserna polisanmälts har två 14-åriga pojkar tillfälligt blivit portförbjudna på biblioteket i Haderslev, som dessutom gjort ett avtal med ett vaktbolag som kan tillkallas i nödsituationer.

Haderslevs bibliotek är emellertid inte det enda allmänna biblioteket i Danmark som drabbats av utomvästliga invandrarynglingars lågintensiva vardagsterror. BT uppger att man gjort en rundringning till en rad bibliotek på olika orter, och att ett flertal bibliotek säger sig ha erfarenhet av liknande problem. Enligt den danska kvällstidningen vittnar personal på bibliotek i Köpenhamn, Århus, Odense, Esbjerg, Aabenraa och Tönder om återkommande problem med stökiga invandrargäng.

Kent Skov Andreasen, chef på huvudbiblioteket i Odense, säger att man vid åtskilliga tillfällen haft besvär med gäng av pojkar och unga män från det ökända invandrar-ghettot Vollsmose. Som tur är ligger Odenses huvudbibliotek i anslutning till stadens tågstation, och man kan i nödfall tillkalla stationens ordningsvakter, berättar bibliotekschefen.

På en del danska bibliotek har man på senare år provat att ha mera generösa öppettider, men utan bemanning. Biblioteksbesökare kan alltså under vissa tider på egen hand läsa och låna böcker, utan att några bibliotekarier eller annan personal finns på plats. Förra året gjordes en enkät bland besökarna på de bibliotek i Köpenhamnsområdet som infört detta system. Enkäten visade att 13% av besökarna kände sig otrygga till följd av andra besökares uppförande under de tider då det inte fanns personal på biblioteket.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson