Annonsera på Avpixlat

Nej Alexandra Pascalidou, midsommar är vare sig en mardröm eller ett integrationstest

KRÖNIKA Nu stundar midsommar, och precis som inför nationaldagen, skolavslutningar och andra högtidliga tillfällen då svenska traditioner riskerar göra sig gällande, fylls vänsterliberal media av artiklar präglade av trist och osund svenskfientlig oikofobi och nationalmasochism. I en debattartikel på Dagens Nyheters kultursida på torsdagen går den skandalomsusade vänsterjournalisten Alexandra Pascalidou till angrepp på midsommarfirandet.

Midsommar bör inte betraktas som en svensk högtid, anser Pascalidou. I stället ska vi använda det som ett integrationstest. Det gör Pascalidou själv som den “goda” människa hon och hennes närmast sörjande krets anser att hon är. Pacalidou skriver också att “midsommar är en mardröm”.

Förutom att skämmas för att vi är svenskar och vill fira midsommar på svenskt vis, utan att behöva tänka på denna högtid som något slags integrationsprojekt för asylinvandrare, så ska vi också neka oss nöjet av att njuta av sill och potatis. Vi bör enligt Pascalidou känna hur tuggan växer i munnen av dåligt samvete över att det finns fattiga människor i miljonprogrammet som inte har råd med en sillbit när vi smörjer kråset.

Inget midsommarfirande utan det viktiga klassperspektivet alltså. Att allmogen med sina fattiga arbetare och bönder historiskt firat midsommar flitigare än de besuttna klasserna tycks Pascalidou i likhet med så mycket annat okunnig om. Många i miljonprogrammet har dessutom mer i bidrag varje månad än vad jag tjänar i lön och i min kyl finns just nu ett flertal sillburkar med skiftande kryddning, gräslök, gräddfil och potatis. Har jag råd så har de.

Vi svenskar bör på midsommarafton sänka våra huvuden i skam som de vardagsrasister vi är, tycker Pascalidou. Hon skriver att hon har en väninna från Syrien som bott i Sverige sedan 1978 men som aldrig firat svensk midsommar. Detta beror enligt Pascalidou helt och hållet på oss svenskar och vår vardagsfrämlingsfientlighet.

Något eget ansvar för att ta sig in i den svenska samhällsgemenskapen har den syriska väninnan uppenbarligen inte. Pascalidou förklarar inte heller varför väninnan inte under alla dessa år sökt sig till något av de mängder med offentliga midsommarfiranden öppna för allmänheten som alltid anordnas överallt i vårt avlånga land.

Kanske har Pascalidou tutat i sin väninna att om hon skulle gå till ett svenskt midsommarevenemang så skulle hon bli ihjälslagen med påkar av skinnskallar med hakkors tatuerade i pannan som alltid vaktar stången och ser till att ingen som inte är blond och blåögd kommer i närheten. Det vore i så fall helt i linje med Pascalidous sedvanliga förhållande till verkligheten.

Pascalidou drar sig inte för de mest hårresande lögner i sin opinionsbildning precis som hon inte drar sig för plagiat och stöld av texter. I TV4:s morgonsoffa påstod Pascalidou t ex för en tid sedan att Donald Trump vann presidentvalet pga att han skickat ut sina underhuggare till alla svarta ghetton för att dela ut knark till invånarna så att de skulle vara för omtöcknade för att klara gå till vallokalen och rösta på Hillary. Den skrönan har hon så vitt jag vet fortfarande inte bett om ursäkt för.

Kanske har Pascalidou till sin väninna förmedlat samma nidbild av den midsommarfirande svensken som en patetisk och stupfull bråkstake som hon tecknar i sin DN-krönika. Då förstår man om väninnan inte vill gå dit. Att den beskrivningen tangerar rena rasismen tycks inte bekymra vare sig DN:s kulturchef eller ansvarige utgivare. Skulle DN tagit in en artikel där invandrares högtider beskrevs på samma nedlåtande sätt?

Pascalidou säger sig även känna en persisk familj som bott i Sverige i tre decennier som inte heller de under alla dessa år deltagit i något svenskt midsommarfirande. Här blir argumentationen än mer spretig. Pappan i familjen tror enligt Pascalidou att de aldrig bjudits in till midsommarfirande därför att det är en kristen högtid och familjen är muslimer.

Antingen fabulerar Pascalidou bara fritt. Man kan aldrig veta, givet hennes dokumenterat fria förhållningssätt till sanning och fakta. Det kanske inte ens finns någon sådan persisk familj annat än i Pascalidous fantasi. Men vare sig det är en verklig persisk familjefar eller en fantasifigur vi har att göra med, är det någon som inte gjort sin hemläxa om det svenska midsommarfirandet.

När Europa kristnades gjordes idoga försök att göra om de flesta redan befintliga högtiderna till kristna dito eftersom folken var obenägna att skrota dessa till förmån för nya. I vissa fall lyckades den kristna kyrkan bättre, i andra fall sämre. Med julen och påsken var man någorlunda framgångsrik. Med midsommar nästan inte alls. I varje fall inte i Sverige.

De flesta svenskar vet att julen har kopplats till Jesu födelse och påsken till Jesu död, även om de flesta av oss nog tänker mer på skinkan och klapparna respektive det fjäderprydda riset och de målade äggen. Midsommaraftons koppling till Johannes döparen är det däremot rätt få svenskar som har koll på och än färre som har i aktiv åtanke denna högtidshelg.

Här dominerar de förkristna traditionerna så gott som helt. Inte ens inom kyrkan tycks man orka ställa om med något liknande läsningen av jul- och påskevangelierna för att påminna svenskarna om midsommarfirandets tillagda kristna dimension.

Efter 30 år i Sverige kan man tycka att det borde ha gått upp för en perser att vi svenskar inte firar midsommar av kristen religiositet och att vi inte ställer några krav på att man ska dyrka någon särskild gud för att få vara med och äta sill och potatis, dricka öl och nubbe och ta en svängom kring majstången. Jahve, Tor och Oden, Spaghettimonstret eller ingen gud alls går lika bra.

Och det gäller givetvis även Allah, bara man precis som svenskar kan behålla sin religion som en privatsak. Kommer man som muslim till ett svenskt midsommarfirande i heltäckande slöja, menar att öl och nubbe är haram, att dans är haram och att dans där pojkar och flickor dansar tillsammans är ännu mer haram, då kan det förstås bli knepigt. Inte annars.

Jag är nog i Pascalidous ögon en av Sveriges mest förhärdade rasister. Jag är så otäck att hon känt sig föranlåten att förhandsblocka mig på Twitter. Ändå skulle jag aldrig neka en persisk familj som uppförde sig som folk att delta i mitt midsommarfirande.

Däremot skulle jag tycka det vore en rejäl stämningsförstörare att ha med en skitnödigt politisk korrekt lögnare och plagiatör som Alexandra Pascalidou på midsommarfesten, vilket alltså inte har det minsta att göra med hennes grekisk-rumänska ursprung, utan helt och hållet med att hon inte tycks kunna fira midsommar som folk eller ens unna oss andra att göra det.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson