Annonsera på Avpixlat

Rättegång mot Kent Ekeroth för ringa misshandel

Foto: Esquilo.

EKEROTH-RÄTTEGÅNGEN På onsdagen hölls huvudförhandling i målet mot SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth som står åtalad för ringa misshandel efter att bråk uppstått i en krogkö i centrala Stockholm i slutet av november och Ekeroth enligt utsago försvarat sig mot ett fysiskt angrepp genom att ge angriparen en örfil med öppen hand. Målsäganden, 21-årige Elias Sahlin, är en profilerad vänsteraktivist och många menar att det ligger politiska motiv bakom att händelsen gått till rättegång.

Under rättegången berättade Ekeroth om hur han först blev slagen och försvarade sig mot Sahlin som dessutom ska ha varit verbalt provocerande och uttryckt ett tydligt hat mot Ekeroth och Sverigedemokraterna. Sahlin har i förhör nekat till att ha gjort något fysiskt mot Ekeroth men erkänt att han kastat hatiska glåpord mot honom. Ekeroth menade under huvudförhandlingen att Sahlin antingen ljuger eller har dåligt minne.

Ekeroths linje är att han handlat i nödvärn efter att han blivit dödshotad och därefter fysiskt attackerad med ett slag i ansiktet av Sahlin. Det åligger åklagaren och domstolen att motbevisa att nödvärn förelegat. Det är inte Ekeroth som har bevisbördan.

Flera andra personer i krogkön ska enligt uppgift ha agerat hatiskt och otrevligt mot Ekeroth i samband med att denne passerade kön för att lämna platsen. Även en av krogens entrévärdar ska ha varit verbalt otrevlig mot Ekeroth och bl.a. kallat honom för “jävla fitta” och försökt provocera fram en konflikt genom att utmana Ekeroth att inte “gömma sig bakom sina Säpo-vakter”. En av dessa Säpo-livvakter har vittnat om hur han tvingades putta undan den aggressiva krogvärden.

Ett problem i sammanhanget är att Ekeroth initialt av misstag pekade ut fel person som den som attackerat honom, vilket innebar att den motanmälan Ekeroth gjorde lades ned. Den verkliga förmodade angriparen, Elias Sahlin, har därför aldrig utretts av polisen.

Sahlin har erkänt att han slängt glåpord mot Ekeroth för att, som han sa under rättegången, “retas lite”. Han sade under huvudförhandlingen att det gjorde ont att få en örfil av Ekeroth och att han blev “rädd, chockad och ledsen”.

Elias Sahlin tillhör emellertid den aktivistiska radikalvänstern där man inte är främmande för eller ovan vid att söka konflikt med bland annat Sverigedemokrater och även begå fysiska våldshandlingar. Han har berättat om sin vänsterbakgrund, bl.a. i en intervju i den vänsterliberalt agendajournalistiska tidningen Dagens Nyheter i samband med att han 2015 spelade in en våldsuppviglande låt med namnet “Revolution”, en låt som DN:s kulturredaktion hyllade som “vårens stora genombrott i svensk musik”:

Jag hatar normer […] Jag kommer från en vänsterfamilj. Min morsa sjöng progglåtar och gamla kamplåtar för mig istället för vaggvisor. […] Ju äldre jag blev desto mer har jag engagerat mig. Jag har blockerat sverigedemokrater från att komma in på skolor. Det finns mycket som är skit i samhällets strukturer. Patriarkatet, till exempel.

Sahlin berättar också för Dagens Nyheters kulturjournalist hur mycket han avskyr nationalister.

En person i Sahlins sällskap den aktuella krogkvällen visade sig vara efterlyst av polisen för brott och greps. Det är oklart vilka brott mannen begått.

En annan person som ingick i Sahlins sällskap när bråket i krogkön uppstod och som vittnat mot Ekeroth och om att Sahlin inte gjort något, heter Matilda Bibb. Även hon har en gedigen vänsterradikal bakgrund.

Bibb läser enligt uppgift genusvetenskap på Södertörns högskola och har även fått diplom av den hudfärgsseparatistiska organisationen Afrosvenskarnas riksförbund för som det formulerades “exeptionella insatser”. Dessa insatser bestod bland annat i att hon samlat in pengar till den militant våldsbejakande kravallrörelsen Black Lives Matter i USA. Det kan förutsättas att Bibb har en extremt negativ inställning till Ekeroth och Sverigedemokraterna och inte är något opartiskt eller tillförlitligt vittne.

Bedömare som läst förundersökningen menar att händelsen aldrig borde gått till rättegång att utredningen skulle ha lagts ned om inte svaranden hetat Kent Ekeroth och varit profilerad Sverigedemokrat.

Avpixlats krönikör, John Gustavsson, kritiserar i en text publicerad tidigare på onsdagen det svenska nämndemannasystemet med politiskt tillsatta nämndemän i tingsrätterna, som gör dessa instanser extremt olämpliga och jäviga i mål där politiker ställs inför skranket. Krönikan handlar i huvudsak om den uppseendeväckande stränga fängelsedomen mot SD-politikern Anders Forsberg för grov förskingring efter att denne lånat pengar ur partikassan för att täcka upp tillfälliga underskott i sin näringsverksamhet.

Avpixlat återkommer senare med en uppföljande artikel där Ekeroth själv kommenterar rättegången.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson