Annonsera på Avpixlat

SD höll presskonferens om skolpolitiken

PRESSKONFERENS På tisdagsförmiddagen kallade Sverigedemokraterna till presskonferens i riksdagen för att presentera nyheter kring partiets skolpolitik.

SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson har varit på studiebesök i Singapore, det land i världen som i internationella mätningar för närvarande kan uppvisa de bästa skolresultaten. Jakobsson inledde med att förvånat konstatera att inget annat svenskt riksdagsparti – trots en djup skolkris med under lång tid kraftigt sjunkande skolresultat – har varit intresserade av att studera Singapores skolsystem och pedagogik.

Jakobsson gav också en passning till Socialdemokraterna om att SD nu på allvar ska bli det nya folkhemspartiet när S sparkat ifrån sig den bollen. Och en grundbult i folkhemmet är folkbildning, förklarade Jacobsson.

SD avser att mer intimt koppla samman skolpolitiken med kulturpolitiken och mer i detalj vad det innebär ska partiet återkomma om, berättade Jacobsson. Några saker, som återinförande av ett statligt huvudmannaskap för skolan efter fiaskot med kommunaliseringen, har SD aviserat tidigare men nämnde här sammanfattningsvis igen. Här ingår sådant som kvalitetssäkring av lärarnas kompetens, statligt övertagande och indragna tillstånd för skolor som missköter sig – såväl kommunala som privata friskolor -, återinförande av ämnesbetyg, regionalpolitiskt stöd till landsbygdsskolor.

Jakobsson betonade också vikten av en bättre koordination av skolpolitiska åtgärder med lärarutbildningen, så att skolpolitiska beslut som tas av regering och riksdag direkt får genomslag i utbildningen av lärare. Han förklarade också att det inte totalt sett är brist på pengar till skolan som är huvudorsak till problemen – Singapore som har den resultatmässigt bästa skolan i världen lägger tre procent av BNP på skolan medan Sverige, som sjunker som en sten i de internationella mätningarna, lägger fem och en halv procent av BNP på skolan. Pengarna som går till skolan behöver alltså användas på ett bättre och mer effektivt sätt, konstaterade Jakobsson.

En hörnsten i Sverigedemokraternas nya skolpolitik är att reda ut och tydliggöra vem i Sverige som har ansvar för skolan. Det är idag mycket otydligt och spritt på ett stort antal händer, närmare bestämt 53 (!) olika instanser som dessutom är mycket dåliga på att samarbeta med varandra. SD vill se en ny skolmyndighet som har en samlad spetskompetens och ett tydligt övergripande ansvar för skolan.

SD föreslår åtgärder för att effektivisera delar av de administrativa rutiner som idag tar oerhört mycket tid och personalresurser i anspråk och därmed stjäl motsvarande tid och resurser från kärnverksamheten, dvs elevernas utbildning. Ett sådant förslag är något som man kallar “digital elevpeng” och som kan ersätta mängder med tidsslukande möten för lärare och annan skolpersonal.

Sverigedemokraterna vill också införa betyg även för folkhögskolorna. Trots att dessa skolor kostar skattebetalarna stora summor, är studielånsberättigande osv så ge här endast summariska omdömen om eleverna. Dessa är dessutom frivilliga och en elev kan alltså gå på folkhögskola i flera år utan att resultatet av utbildningen redovisas. Det utgör ett incitament för att använda folkhögskolan som ett allmänt tidsfördriv i stället för att skaffa sig en samhällsnyttig utbildning.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson