Annonsera på Avpixlat

Brandattentat i Eskilstuna, Halmstad, Karlshamn, Malmö, Skellefteå, Stockholm och Växjö

Stockholmsförorten Rågsved, där flera bilar sattes i brand tidigt på söndagsmorgonen. Foto: Arild Vågen.

SVERIGE BRINNER Under lördagen och natten mot söndag rapporterades anlagda bränder och annan grov skadegörelse på en rad platser i landet. De allvarligaste dåden begicks i Eskilstuna och i Stockholmsförorten Rågsved. I Skiftinge, ett av Eskilstunas invandrartäta problemområden, hällde någon in bensin genom brevinkastet i en lägenhetsdörr och tände på. I Rågsved, i södra Stockholmsområdet, sattes hela fem bilar i brand.

Omkring halv sju på söndagsmorgonen fick räddningstjänst och polis larm om att det brann i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Eskilstuna-stadsdelen Skiftinge. Det visade sig att bensin hällts in genom brevinkastet till en lägenhet och sedan antänts. Människor befann sig i lägenheten vid tillfället. De ska ha vaknat av att det hördes ljud från ytterdörren och att det luktade rök.

Lyckligtvis ska branden inte ha spridit sig in i lägenheten, och ingen människa skadades fysiskt. Det ska dock ha blivit rejäla rök- och sotskador i trapphuset. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand alternativt grov mordbrand. Ingen har gripits för dådet och det finns inga uppgifter om misstänkta. Det är ännu oklart vad som kan ha legat bakom dådet. Det uppges inte finnas någon känd hotbild mot de personer som bor i den aktuella lägenheten.

* * *

På lördagen upptäcktes att en byggnad tillhörande Östanåbadet i småländska Vetlanda utsatts för skadegörelse. Bland annat ska en toalett ha slagits sönder och ett flertal speglar ha krossats. Vandaliseringen tros ha skett under fredagskvällen eller natten mot lördag. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Under lördagen och natten mot söndag rapporterades flera bränder i södra Stockholmsområdet. Den första incidenten skedde vid 16.30 på lördagseftermiddagen. Då brann en lastbil på Slakthusgatan i Johanneshov. Branden bedöms ha varit anlagd. Strax före kl. 19 på kvällen upptäcktes en brand i ett rivningshus i Fittja. I polisens rapportering framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

Det mest omfattande brandattentatet begicks under den tidiga söndagsmorgonen, vid sextiden. Då sattes hela fem bilar i brand vid Axbergsgränd i invandrartäta Rågsved. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna, vare sig för lastbilsbranden i Johanneshov eller bilbränderna i Rågsved.

* * *

Strax före kl. 18 på lördagen brann en bil i ett garage i Ledberg, strax utanför Linköping. En man ska eventuellt ha fått lindrigare skador när han försökte släcka elden med en handbrandsläckare. Kort därefter kom räddningstjänstens personal till platsen och släckte. I lokaltidningens korta artikel om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 18.51 på lördagskvällen fick räddningstjänsten larm om att en moped brann vid Åsbro skola i Åsbro, strax utanför Örebro. När räddningstjänsten kom till platsen hade en privatperson redan lyckats släcka det brinnande fordonet. I lokaltidningens korta notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Vid 19.30-tiden på lördagskvällen fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en mindre containerbrand vid Balticvägen i Södertälje. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring kl. 20.50 på lördagskvällen brann en bil på en parkering vid Rosendalsvägen i Asarum, alldeles utanför Karlshamn i Blekinge. Bilen ska ha blivit helt utbränd. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen säger sig, enligt lokaltidningen, inte ha någon misstänkt i ärendet.

* * *

Vid 23-tiden på lördagskvällen påträffades en brinnande moped på Mamregatan i det illa beryktade, invandrardominerade “utanförskapsområdet” Hageby i Norrköping. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Lokaltidningen skriver att brandorsaken ska utredas av polisen. Eventuellt innebär detta att branden tros ha varit anlagd.

* * *

Det invandrartäta området Andersberg i Halmstad har på sista tiden varit ovanligt hårt drabbat av anlagda bilbränder. Sent på lördagskvällen sattes ännu en bil i brand, denna gång vid Andersbergsringen 12. Ytterligare två bilar som stod parkerade intill ska ha fått mindre skador av värmen. “Två unga killar” ska ha setts på platsen i samband med att branden startade. De misstänks ha anlagt branden. Polisen sökte efter dem i området, men fick inte tag på dem. I lokaltidningens korta artikel om branden uppges inga signalement på de båda killarna.

* * *

Vid midnatt natten mot söndag fick en man i Svaneholm, strax utanför Borås, en obehaglig överraskning. Plötsligt kastades en sten in genom en ruta i bostaden. Mannen tros ha fått mindre skador, då han träffades av glassplitter. Ingen har gripits för dådet och den drabbade mannen uppges vara oförstående till varför någon skulle vilja skada honom eller hans bostad. Det finns uppgifter om att några pojkar i tonåren sågs på platsen i anslutning till händelsen. Dessa pojkar har dock inte identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i lokaltidningens notis om händelsen.

* * *

Ungefär mellan klockan ett och klockan två natten mot söndag brann det i fyra containrar på tre olika platser i Skellefteå. Containrarna stod i områdena Bergsbyn, Skelleftehamn och Morö Backe. Bränderna bedöms ha varit anlagda. Vid tvåtiden på natten stoppade polisen två yngre män i bil. Männen misstänks ha anlagt bränderna. De identifierades och förhördes, men släpptes senare. Männens nationaliteter/etniciteter uppges inte i polisens notis om ärendet.

* * *

Vid halv två-tiden natten mot söndag fick räddningstjänsten larm om att det brann rejält i ett fristående sophus i stadsdelen Göta i Borås. Det visade sig brinna i flera sopkärl, och elden ska även ha börjat sprida sig till själva byggnaden innan den kunde släckas. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Både det faktum att det ska ha brunnit i flera sopkärl, samt en vittnesuppgift om att det ska ha hörts en kraftig knall i samband med att branden startade, tyder dock på att branden troligen var anlagd.

* * *

Strax efter klockan två natten mot söndag upptäcktes att en kraftig brand utbrutit i entrén till en villa vid Mörners väg i Växjö. Huset ska ha varit tomt då branden började. Ingen människa skadades. Det verkar, av lokaltidningens uppgifter att döma, ha blivit omfattande brandskador kring entrén och rejäla rökskador i resten av huset. Det finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd. En polistalesman gav på söndagen följande kommentar till lokaltidningen:

– Vi har upprättat en anmälan om mordbrand. Brandorsaken är nämligen oklar i nuläget, det finns ingen naturlig förklaring för den.

En teknisk undersökning kommer sannolikt att göras under måndagen.

* * *

Vid halv tre-tiden natten mot söndag stod en moped i brand i området Långebro i Kristianstad. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 03.13 natten mot söndag fick polisen i Örsnköldsvik larm om att några personer vält en bil utanför en av stadens restauranger. Ärendet rubriceras som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Omkring kl. 04.40 natten mot söndag upptäckte en polispatrull att det brann i en papperskorg vid järnvägsstationen i Rättvik. Poliserna försökte släcka branden på egen hand, men det brann så pass kraftigt att de fick begära hjälp från räddningstjänsten. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 10.20 på söndagsförmiddagen brann en bil i Arbrå, strax norr om Bollnäs i Hälsingland. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. I lokaltidningens korta notis om incidenten framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring halv elva på söndagsförmiddagen brann en bil på Murmansgatan i spännande, mångkulturella Malmö. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse, vilket torde innebära att branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid lunchtid på söndagen fick polisen i Luleå upprätta en anmälan om skadegörelse. En port till ett flerfamiljshus i stadsdelen Bergviken hade vandaliserats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson