Annonsera på Avpixlat

Anders Lindberg ljuger om amerikanska tidningsprenumeranter

Anders Lindberg

MEDIA I sin senaste ledarkrönika i Aftonbladet drar Anders Lindberg till med en rejäl lögn om amerikanska tidningsprenumeranter samtidigt som han betonar vikten av att mediekonsumenter kan lita på traditionell media som Aftonbladet och journalister som han själv.

I texten hävdar Lindberg att “allt fler amerikaner har börjat teckna nya prenumerationer på tidningar”. Detta stämmer inte alls utan är en ren lögn enligt en färsk studie som respekterade Pew Research Center släppt om mediekonsumtion i USA. Det korrekta påståendet baserat på fakta och statistik ska vara “allt fler amerikaner säger upp sina prenumerationer på tidningar”, alltså det rakt motsatta mot vad Lindberg hävdar.

Enligt Pew Research Center har antalet amerikaner som tecknat prenumerationer på tidningar, både på pappersupplagan och den digitala, sjunkit med hela åtta procent det senaste året, vilket är i linje med en trend som pågått i 28 år. Antalet pappersprenumeranter under veckodagar sjönk med tio procent och under söndagar med nio procent. Antalet digitala prenumeranter under veckodagar sjönk med en procent och ökade under söndagar med en procent.

Antalet tidningsprenumeranter i USA är nu det lägsta sedan 1945. Totalt sjönk alltså antalet prenumeranter kraftigt, vilket motsäger Lindbergs påstående om en ökning. Även tidningars intäkter i USA fortsätter att sjunka enligt Pew.

Sanningen är, vilket Lindberg alltså ljuger om, att vissa och ett fåtal stora amerikanska tidningar som Wall Street Journal, New York Times och Chicago Tribune har ökat antalet digitala prenumeranter under senare tid men som helhet har amerikanska tidningar tappat ett betydande antal och andel prenumeranter.

Vi kan notera att Lindberg i sin text inte länkar till någon källa som stödjer hans påstående, vilket i sig är oprofessionellt och oetiskt eftersom det lämnar läsarna utan möjlighet att få påståendet bekräftat. Att Lindberg väljer att inte länka till en källa beror antingen på att han bara hittat på eller fått för sig att fler amerikaner tecknar nya prenumerationer på tidningar eller att han medvetet ljuger, eftersom trovärdig data alltså visar att amerikanska tidningar i verkligheten fortsätter att tappa prenumeranter i stora antal.

Att Lindberg försöker framställa traditionell media som förmedlare av fakta och sanning samtidigt som han i samma text i traditionell media ljuger om fakta och sanning ökar inte direkt trovärdigheten för varken Lindberg eller traditionell media.

Relaterat

Alice Teodorescu nobbar debatter med Aftonbladets ledarskribenter efter påhopp

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson