Annonsera på Avpixlat

JK lägger ned förundersökning mot Aftonbladet för uthängningen av Egor Putiliov

Egor Putilov.

RÄTTSRÖTA I höstas hängde den vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet i en hämndaktion ut den journalist som är verksam under pseudonymen Egor Putilov, trots att han pga en hotbild har skyddad identitet. Putilov anmälde tilltaget till JK som brott mot tystnadsplikten, men nu läggs förundersökningen ned. I en kommentar till Avpixlat säger Putilov att JK-beslutet “med skrämmande tydlighet visar vilken nivå av rättsosäkerhet som råder i Sverige för personer som utmanar makten”.

Bakgrunden till Aftonbladets hämndaktion mot Putilov var att tidningen i samband med att man publicerade en debattartikel med rubriken “Ge asylsökande och papperslösa rösträtt” slarvade med källkontrollen. Man tyckte textens budskap lät så bra att man bara släppte igenom den. Det visade sig sedan att artikeln var fejk – någon hade velat känna Aftonbladet på pulsen, ta reda på exakt hur migrationspolitiskt vänsterradikal tidningen faktiskt är och hur dålig faktakollen är om någon skriver sådant som redaktionen vill höra.

Situationen blev förstås väldigt pinsam för Aftonbladet, att man låtit sig luras på det här sättet. Nu gällde det att hitta en syndabock för att rädda sitt eget skinn. Med skakiga indicier som stöd påstod Aftonbladet att det var Egor Putilov som skrivit artikeln. Och för att ge igen valde tidningen att hänga ut Putilov med hans rätta namn, trots – eller sannolikt just därför – att man visste att han hade skyddad identitet till följd av en allvarlig hotbild.

Ett parallellfall är när vänsterliberala Huffington Posts Sydafrikautgåva för en tid sedan publicerade en manshatisk debattartikel av bloggerskan Shelley Garland med budskapet att alla vita män i Sydafrika borde fråntas rösträtten under en period av 20-30 år för att krossa det vita patriarkatet. Efter ett par dagar berättade Marius Roodt vid den prestigefyllda tankesmedjan Centre for Development and Enterprise (CDE) att det var han som fabulerat ihop artikeln för att se exakt hur dålig tidningens faktakoll är och hur vänsterradikala åsikter redaktionen hyser. Ett annat exempel är den s.k. “Sokalaffären“.

Huffington Post S.A:s kvinnliga chefredaktör Verashni Pillay fick efter avslöjandet avgå med omedelbar verkan. På Aftonbladet sitter Sofia Olsson Olsén kvar, inte bara efter den initiala publiceringsskandalen, utan också efter att tidningen i ett grovt pressetiskt övertramp röjt Egor Putilovs identitet och därmed utsatt honom för allvarlig fara. Och nu backar alltså även JK upp Aftonbladet. Etablissemanget gaddar sig samman.

Till saken hör att Putilov hade fått anställning på Sverigedemokraternas kansli som sakkunnig i vissa frågor. Detta gjorde honom till lovligt byte för Aftonbladet eftersom tidningen, som i en profilerad kampanj sade sig “gilla olika”, inte bara ogillar Sverigedemokrater, utan även undantar dem från principen om alla människors lika värde.

För att ytterligare smutskasta Putilov och även Sverigedemokraterna, spred Aftonbladet och annan etablissemangsmedia den falska nyheten att Putilov skulle vara rysk spion, på uppdrag i Sverige av Vladimir Putin för att destabilisera Sverige politiskt. Detta efter att Putilov bl.a. avslöjat grova missförhållanden inifrån Migrationsverket i hanteringen av asylprövningar som leder till att mängder med personer som borde fått avslag i stället medges uppehållstillstånd.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén kommenterar JK-beslutet så här: “Jag har hela tiden tyckt att vi gjorde rätt och det är bra att JK utredde det och nu har kommit till samma slutsats“.

Avpixlat har talat med Egor Putilov som har följande att säga om Aftonbladets agerande och att JK valt att lägga ned förundersökningen mot tidningen för brott mot tystnadsplikten:

Beslutet är knappast förvånande i sig – vem trodde på allvar att en av regimstolparna skulle straffas på grund av en obetydelsefull frilansare? Beslutet visar dock med skrämmande tydlighet vilken nivå av rättsosäkerhet egentligen råder i Sverige. Varje medborgare som makten ogillar kan tillintetgöras – och ingen kommer att straffas för det.

Från Aftonbladets sida blev hyckleriet komplett igår när det avslöjades att en av deras skribenter med ryskt ursprung parallellt arbetar för ryska statliga propagandakanalen RussiaToday. Där har man en stadig och bevisad rysskoppling som inte finns i mitt fall.

Dock lät det väldigt annorlunda denna gång. Aftonbladets Åsa Linderborg lät meddela att tidningen tar ansvar endast för de artiklar som publiceras av tidningen och bryr sig inte om vad frilansaren gör i övrigt. Så lät det inte när Aftonbladet röjde min identitet och utsatte mig för fara – trots att jag aldrig arbetat för RussiaToday eller har någon koppling till Ryssland i övrigt förutom mitt ursprung.

Mitt “fel” var dock att jag arbetade för SD. Sådant kan etablissemanget inte förlåta. Idag publicerar Aftonbladet sin ryska skribent som öppet jobbar för Putins regim igen – med en typisk snyftartikel om sk “afghanska flyktingbarn”. Det är nog uppenbart för alla vid det här läget att det handlar om “värdegrunden”, inte om påstådda ryska kopplingar. Mer pinsamt än så kan det knappast bli.

Det är klart att hela historien lämnar en bitter eftersmak för mig. Jag hoppas dock att mitt fall blir en ögonöppnare för många svenskar som fortfarande lever i förnekelse.

För en kort tid sedan friades Aftonbladets argaste konkurrent Expressen och dess chefredaktör Thomas Mattsson i en travesti på rättsprocess efter att tidningen hängt ut, förtalat och beljugit docent Jim Olsson därför att denne skrivit kritiskt om massinvandringspolitiken i kommentarsfält i alternativa medier.

Mats Dagerlind

Relaterat

Aftonbladet desperata – hänger ut journalist med skyddad identitet
Frilansjournalist polisanmäler Aftonbladet
Egor Putilov säger upp sig från SD efter medias hatdrev
JK inleder förundersökning mot Aftonbladet i fallet Egor Putilov
Egor Putilov intervjuad i DGS-TV

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson