Annonsera på Avpixlat

Upploppsartat storbråk i Trollhättan, brandattentat i Eksjö, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hultsfred, Malmö och Umeå

Kronogården Trollhättan

Upploppsliknande oroligheter har ännu en gång utspelat sig i ökända Kronogården i Trollhättan.

SVERIGE BRINNER Under natten mot torsdag utspelade sig ett våldsamt, upploppsartat storbråk i det ökända, invandrardominerade “utanförskapsområdet” Kronogården i Trollhättan. Det tycks ha varit en konflikt mellan två olika grupperingar av invandrare. Bilar sattes i brand i Göteborg, Halmstad och Malmö. På ett asylboende i Hultsfreds kommun anlades åter en mindre brand av en asylsökande.

Vid ett-tiden natten mot torsdag fick polisen larm om pågående oroligheter på Lantmannagatan i den illa beryktade stadsdelen Kronogården i Trollhättan. En grupp människor ska ha släpat ut bildäck i gatan och tänt eld på dem. Detta upptäcktes av en väktare, som försökte släcka de brinnande däcken. Väktaren utsattes för stenkastning. En annan gruppering kom då till platsen och ingrep till väktarens försvar.

Väktaren slog larm till polisen. Innan polisen hunnit komma till platsen hann emellertid ett våldsamt storbråk mellan de båda grupperingarna ta fart. De ska bland annat ha attackerat varandra med fälgkors och med stolpar till vägskyltar som de slitit upp ur marken. Polisen fick stanna närmare tre timmar på platsen för att hålla isär de båda våldsamma grupperingarna.

Omkring 20 – 40 personer ska ha deltagit i storbråket. De yngsta uppges ha varit i 13 – 14-årsåldern och de äldsta i 25 – 30-årsåldern. Två av de inblandade ska efteråt ha uppsökt sjukvården med lindrigare skador. Det finns inga uppgifter om att någon gripits.

Såväl polisen som lokaltidningarna är – som brukligt när det är fråga om asyl- och invandringsrelaterad brottslighet – förtegna om vilka personer som ingår i de två grupperingarna och vad som tros ha legat bakom oroligheterna. Man uttrycker sig i vaga ordalag och uppger bl.a. att det inom den gruppering som tände eld på bildäck “finns ett missnöje“, och att personer i grupperingen vid flera tillfällen deltagit i demonstrationer utanför Trollhättans kommunhus.

Om man läser lite mellan raderna och kompletterar med information som framkommit i sociala medier och oberoende, nätbaserade alternativmedier framkommer emellertid snart en tydligare bild. Gruppen som startade oroligheterna genom att sätta bildäck i brand tycks vara somalier. Tydligen finns det inom den somaliska gruppen ett missnöje med Trollhättans kommun, efter att ett barn från en somalisk familj omhändertagits av de sociala myndigheterna. Gruppen som ingrep för att försvara väktaren lär vara araber av okänd nationalitet.

* * *

Någon gång mellan 13.50 och 14.30 på onsdagseftermiddagen vandaliserades en bil som stod parkerad på Karstens väg i Ystad. Bilens bakruta krossades. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

* * *

På onsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en mindre brand intill Prästängsskolan i småländska Eksjö. Något föremål hade satts i brand på marken i anslutning till en skejtpark utanför skolan. Det är oklart om händelsen resulterade i någon brottsanmälan, och om polisen i så fall lyckats identifiera någon misstänkt för att ha anlagt branden.

* * *

Omkring kl. 15 på onsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till den ökända, starkt invandrardominerade Malmö-stadsdelen Rosengård. I ett garage i områdets centrum brann en madrass. Branden kunde släckas snabbt och det ska inte ha funnits någon spridningsrisk. Rökutvecklingen ska dock ha varit kraftig. I lokaltidningens korta notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Omständigheterna tyder förstås på att branden troligen var anlagd.

Vid halv två-tiden natten mot torsdag stod en bil i brand på Sämjegatan i sydöstra Malmö. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte, men bilen uppges ha blivit totalförstörd. Eventuellt ska ytterligare en bil som stod parkerad intill den brinnande bilen ha fått mindre brand- eller värmeskador. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse, vilket förstås tyder på att branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

En man i Sollefteå hade bett sin pappa se till hans hus medan han är bortrest. På onsdagen besökte pappan huset och kunde då konstatera att 14 fönsterrutor skjutits sönder, troligen med någon form av luftvapen. Händelsen är polisanmäld. Det finns inga uppgifter om att någon gripits för dådet. Enligt lokaltidningen har husägaren och hans far misstankar om vem som kan ha legat bakom vandaliseringen.

* * *

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Västerås larm om att en brinnande moped låg i en park vid Bygatan. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte fordonet. Mopedens ägare fanns inte på platsen. I lokaltidningens notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Omständigheterna tyder förstås på att branden troligen var anlagd.

* * *

Kl. 15.28 på onsdagseftermiddagen fick Västerbottenspolisen larm om att en bil brann i Bureå-trakten, söder om Skellefteå. Bilägaren uppgav att han parkerat bilen på platsen och gått en promenad. När han kom tillbaks ska det ha brunnit kraftigt i bilens front och kupé. Bilen blev helt utbränd innan räddningstjänsten hunnit till platsen och släckte. Varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen framgår om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 21.19 på onsdagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att det brann på vinden i ett flerfamiljshus på Hantverksvägen i västmanländska Fagersta. Det ska ha varit en fullt utvecklad brand. Den kunde dock släckas snabbt, innan elden hunnit sprida sig till någon av husets lägenheter. Ingen människa ska ha skadats. Varken i polisens eller mainstream-medias rapportering om händelsen framgår om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

En anlagd brand och ett annat fall av skadegörelse rapporterades i Umeå under onsdagskvällen. Vid 21.45-tiden hade ett vindskydd satts i brand vid Mariehemsskolan. Strax före midnatt anmäldes att fyra ungdomar gjort sig skyldiga till skadegörelse i anslutning till ett café vid en kaj som vetter mot Umeälven. De ska bland annat ha kastat soptunnor i älven.

Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för branden vid Mariehemsskolan. Vad beträffar skadegörelsen på kajen har ingen gripits, men en av ungdomarna uppges vara identifierad av en ordningsvakt som var på platsen.

* * *

Omkring kl. 22.40 på torsdagskvällen utbröt en brand i ett större källargarage vid Västra Bangatan/Vasatorget i centrala Örebro. Branden tros ha börjat i en bil. Varken själva byggnaden eller några andra bilar fattade eld. Emellertid ska hela garaget samt åtta bilar och ett antal motorcyklar ha fått omfattande sotskador. Brandorsaken är inte med säkerhet fastställd. Polisen rubricerar dock ärendet som misstänkt mordbrand, vilket kan betyda att branden bedöms ha varit anlagd.

* * *

Vid 23.30-tiden på onssdagskvällen ska en bil ha brunnit på en parkering vid Majvägen i Ludvika. Det ska inte ha funnits någon risk att elden skulle sprida sig till andra fordon eller till byggnader. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Strax efter midnatt natten mot torsdag greps en yngling i 18-årsåldern av polis i skånska Tomelilla. Ynglingen hade setts slå sönder en busskur vid ortens station. Han misstänks även för ringa narkotikabrott. Ynglingens nationalitet/etnicitet uppges inte i lokaltidningens notis om händelsen.

* * *

Det invandrartäta området Andersberg i Halmstad har vid åtskilliga tillfällen förekommit i Avpixlats rapportering om anlagda bilbränder och annan grov skadegörelse. Under natten mot torsdag sattes åter bilar i brand i stadsdelen. Hela tre incidenter rapporterades. Samtliga tre incidenter skedde vid Andersbergsringen, som löper runt området.

Några minuter över ett fick räddningstjänst och polis det första larmet. Då hade en bil satts i brand. Ytterligare två bilar som stod intill hade också brandskadats. Därpå hade den brinnande bilen rullat mot en husfasad, varpå elden spridit sig till fasaden. Nästa larm inkom strax före halv tre på natten. Vid den incidenten blev en bil helt utbränd och flera andra bilar fick värmeskador. Bara några minuter senare upptäcktes att ytterligare en bil brann.

Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för någon av bilbränderna i Andersbergsområdet.

Enligt lokaltidningen brann det på en annan plats i Halmstad tidigare under onsdagskvällen. Omkring kl. 21.40 fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en containerbrand vid Vallåsskolan. I lokaltidningens notis om händelsen framgår dock inte om även denna brand bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Under natten mot torsdag rapporterades tre bilbränder i Göteborg. Någon gång under natten, oklart exakt när, ska två bilar ha brunnit vid Sisjöskolan i Askim, i södra Göteborgsområdet. Framåt sextiden på torsdagsmorgonen brann en bil på Adolf Edelsvärdsgatan i Göteborgs innerstad.

Branden på Adolf Edelsvärdsgatan resulterade i att polisen upprättade en anmälan om skadegörelse. Detta torde betyda att branden bedöms ha varit anlagd. Det finns dock inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet. Det är oklart om även branden i Askim bedöms ha varit anlagd, eller om det i det fallet tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 0.27 natten mot torsdag utsattes ett bostadshus i området Anneberg i Helsingborg för ett brandattentat. Någon kastade ett brinnande föremål mot fastigheten och lämnade sedan platsen. Lyckligtvis resulterade dådet bara i att det brann lite på några stenplattor utanför huset. Ingen människa skadades. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Tidigt på torsdagsmorgonen, kl. 05.10, fick polisen larm om att en bil stod i brand på Slipvägen i Boden. Bilen uppges ha blivit helt utbränd. I polisens kortfattade notis om ärendet framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

På torsdagsförmiddagen upptäcktes att en skola i småländska Vaggeryd, söder om Jönköping, utsatts för skadegörelse. Bland annat ska en ruta ha krossats och en räddningsbåt samt flytvästar ska ha kastats i vattnet. Eventuellt tros skadegörelsen ha skett i samband med en fest på platsen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Under loppet av några veckor har asylboendet Moliljan i Målilla, söder om Hultsfred, drabbats av tre mindre anlagda bränder. På torsdagsförmiddagen inträffade en fjärde brand. Då hade en asylsökande man tänt eld på en garderob på sitt rum. Lyckligtvis kunde elden släckas innan den hunnit sprida sig. Mannen som anlade branden tros lida av någon form av psykisk ohälsa. Han omhändertogs av polis. Det får förmodas att han senare överlämnats till psykiatrisk vård.

* * *

På torsdagen uppmärksammades att flera butikslokaler i spännande, mångkulturella Landskrona blivit beskjutna med ett finkalibrigt luftvapen. Fönster har skjutits sönder under kvällar och/eller nätter under de senaste dygnen. Hittills har tre företag anmält att de drabbats av denna typ av skadegörelse. En lokal ska ha blivit beskjuten vid två tillfällen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för vandaliseringen.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson