Annonsera på Avpixlat

Medieinstitut mobiliserar mot SD och alternativmedia – ska “kartlägga falska nyheter” inför valet 2018

Den SD- och alternativmediefientlige journalisten Jack Werner rekryteras nu till ett nytt propagandaprojekt kallat “Faktakoll 2018”. Foto: Sniper Zeta.

FAKTAKOLL? Journalisten Jack Werner, mest känd från Metros Viralgranskaren och för sitt glödande hat mot Avpixlat och andra alternativmedier, får i uppdrag av medieinstitutet Fojo att “kartlägga falska nyheter“. Bakom den nyspråkliga programförklaringen döljer sig ännu en i raden av mobiliseringar från vänsterliberal etablissemangsmedia att försöka stoppa strömhoppen av läsare till alternativa medier och väljare till SD. Fokus för det aktuella initiativet ligger på att hindra Sverigedemokraterna från att bli största eller näst största parti i riksdagsvalet 2018.

Oron inom svensk etablissemangsmedia är stor inför nästa års riksdagsval. Man har med fasa sett hur etablissemangsmedia i Storbritannien och USA inte längre klarar sin propagandauppgift och misslyckades med att hålla Storbritannien kvar i EU respektive få sin egen kandidat Hillary Clinton vald till president i USA. Det hot etablissemangsmedia – och därmed i förlängningen också det politiska etablissemanget – står inför är den tilltagande demokratiseringen av informationsflödet. Medborgarna behöver inte längre okritiskt svälja allt som etablissemangsmedia skriver eller sväva i okunnighet om sådant som media inte skriver om. Det finns idag ett stort utbud av andra kanaler att hämta information och opinion från.

Det är dessa kanaler som man inom etablissemangsmedia anstränger sig för att utmåla som spridare av falska nyheter och desinformation. I verkligheten förhåller det sig precis tvärtom. Dessa alternativa kanaler har uppstått och fått ökad betydelse på grund av ett utbrett folkligt missnöjde med hur de etablerade medierna missköter sitt uppdrag, hur dessa bytt sida och i stället för att granska makten på medborgarnas uppdrag har börjat granska medborgarna på maktens uppdrag.  Det är i etablissemangsmedia som den verkliga epidemin av falska nyheter och desinformation grasserar.

Jack Werner fick för några år sedan tillsammans med två andra journalister Stora Journalistpriset för initiativet Viralgranskaren i tidningen Metro. På ytan handlade det om att granska sanningshalten bakom påståenden som blivit virala i sociala medier och verka mot desinformation. Det egentliga motivet bakom Viralgranskaren var tvärtom att flytta fokus från den omfattande desinformation som etablissemangsmedia ägnar sig åt och misstänkliggöra alla informationskanaler som idag konkurrerar med dessa medier – sociala medier och alternativa medier.

Detta gjordes genom ett medvetet politiskt tendetiöst urval av påståenden att granska. Särskilt intresserade var man på Viralgranskaren att plocka upp och försöka slå hål på uppgifter som på något sätt kunde användas som argument emot den förda invandringspolitiken.

Om någon exempelvis påstått att den asylrelaterade invandringen kostar skattebetalarna många miljarder kronor varje år, ryckte Viralgranskaren ut för att ifrågasätta om det stämmer och kom alltid fram till att sådana uppgifter inte går att belägga. Om etablissemangsmedia tvärtom publicerade uppgifter om att en kommun gått en halv miljard plus på att ta emot migranter, då tittade Viralgranskaren åt andra hållet.

Med den här typen av systematik sökte Viralgranskaren bygga upp ett allmänt misstroende mot sociala medier och alternativmedier, så att medborgarna skulle dra sig för att hämta information från andra källor än vänsterliberal etablissemangsmedia. Man ville stämpla allt ifrågasättande av etablissemangsmedia som subversivt, högerextremt, rasistiskt och ondskefullt. Detta i bjärt kontrast till journalisterna på etablissemangsmedias redaktioner som porträtteras som goda, ärliga och sanningssökande – riddare på vita hästar som modigt försvarar den goda journalistiken mot apokalypsens fyra ryttare.

I själva verket förhåller det sig – som alltfler svenskar kommer till insikt om – precis tvärtom. Etablissemangsmedias främsta uppgift är att hålla makten om ryggen – att slå vakt om den vänsterliberala hegemonin och åsiktskorridoren, för elitism, multikulturalism, globalism och postmodernism, mot socialkonservatism, nationalism och gräsrotsdemokrati.

Det är därför föga förvånande att Viralgranskaren sedan fick ryggdunkar av sina uppdragsgivare i etablissemangsmedia, däribland Stora Journalistpriset.

Jack Werner har personligen bland annat velat förbjuda Avpixlat att bevaka event som Almedalsveckan. Nu får han alltså i uppdrag att “kartlägga falska nyheter”.

Det är inte etablissemangsmedias förmynderi och omyndigförklaring av läsare och tittare Werner ska kartlägga, inte hur dessa medier för allmänheten bakom ljuset med censur, “agendasättande” vinkling/nyhetsurval och inte sällan rena osanningar. Definitionen på “falska nyheter” är här i stället nyheter som krockar med det politiskt korrekta, som kan riskera leda till att fler röstar på Sverigedemokraterna och blir mer kritiska till framför allt massinvandring, islamisering och det federalistiska EU-projektet men också till sådant som det strukturellt radikalfeministiska matriarkatet och alarmistisk klimatpropaganda.

Fojos och Jack Werners nya projekt har getts det bedrägliga namnet “Faktakoll 2018” och beskrivs som “en hub som samlar olika initiativ för att bemöta spridningen av desinformation och propaganda“. Man sticker inte under stol med att initiativet syftar till att påverka utgången av riksdagsvalet 2018.

Fojos utvecklingschef och projektets initiativtagare Lars Tallert ser vad han kallar för “det växande problemet med spridning av falska nyheter och desinformation” och som han befarar kan komma att prägla valet 2018, så som han menar att det kom att prägla Brexit-folkomröstningen och det amerikanska presidentvalet. Med falska nyheter avser  Tallert sådana nyheter som etablissemangsmedia anser bör förtigas, och med desinformation sådan information som inte bör ges spridning då den är obekväm för den mediala/politiska maktkartellen.

Tallert hymlar inte heller om att Faktakoll 2018 handlar om en ytterligare kartellbildning inom vänsterliberal media, där man ska koordinera sig i ansträngningarna att återta kontrollen över vilken information som når medborgarna. “Man får mycket gratis om man samordnar de olika initiativen” förklarar Tallert.

Tillsammans med Jack Werner ska Lars Tallert nu ta fram metoder som sedan samordnat ska användas av etablissemangsmedia under valrörelsen 2018 i syfte att styra valutgången i vänsterliberal riktning.

Tallert anser också att initiativet är viktigt för att motverka den tilltagande trenden där etablissemangsmedia förlorar trovärdighet. En färsk undersökning visar att över hälften av svenskarna anser att etablissemangsmedia inte går att lita på när det gäller rapportering kring massinvandringens konsekvenser på det svenska samhället. I mer allmänna förtroendemätningar för olika yrkeskategorier har journalister också länge fått bottennoteringar.

Trovärdighetsproblemet ska enligt Tallert inte tacklas genom att media börjar rapportera mer objektivt, konsekvensneutralt och sanningsenligt. I stället är lösningen att få tyst på och svartmåla kritiken mot etablissemangsmedia, eller som Tallert formulerar det:

Journalistiken är helt beroende av trovärdighet. Och när den av olika anledningar förlorar sin trovärdighet är själva fundamentet i fara. Mycket av syftet med falska nyheter är att underminera trovärdigheten hos media.

Som framgår är det alltså inte etablissemangsjournalisternas tillkortakommanden man ska fokusera på, utan de “falska nyheter” som avslöjar dessa tillkortakommanden.

Jack Werner åker sedan en tid tillbaka runt till mediehusen och föreläser för journalister om hur man bäst demoniserar alternativmedier och sociala medier som “fejknyheter och desinformation” och skriver i ett pressmeddelande att han ser det nya uppdraget i samma anda som “en spännande utmaning“.

Projektet finansieras till stor del av bidrag från Anderstiftelsen som grundades av tidningsmannen Gustaf Ander och hans hustru Anne-Marie. Anderstiftelsen, som enligt sina statuter skall “värna om en fri press och ett fritt meningsutbyte“, har efter paret Anders död kidnappats av vänsterliberala krafter. Stiftelsens medel används nu, som i det aktuella fallet, för ändamål som tvärtom försöker stoppa fria pressalternativ och begränsa det fria meningsutbytet.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson