Annonsera på Avpixlat

Ville hjälpa kompisarna med falska körkort – kom undan med lågt bötesstraff

Övningskörning? Nej, troligen inte för många av Sveriges invandrade somalier. Det är enklare att köpa ett förfalskat körkort från hemlandet. Foto: Entheta.

ASYL- OCH INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET En somalisk invandrare, bosatt i Falköping, dömdes i förra veckan för förberedelse till urkundsförfalskning. Han hade beställt falska körkortsunderlag från en kompis i hemlandet. Dessa hade han för avsikt att sälja till somaliska vänner i Sverige. Tanken var att vännerna skulle kunna förfalska körkort, med vilka de under en begränsad tid skulle kunna köra bil i Sverige. Somaliern kom undan med ett lågt bötesstraff.

Normalt godkänner svenska myndigheter att en utländsk person kör bil med utländskt körkort under ett år. Därefter krävs svenskt körkort. Den nu dömde somaliern i Falköping, som uppges vara 30 år gammal, tyckte sig ha kommit på ett sätt att hjälpa kompisar utan körkort och samtidigt tjäna lite pengar.

Från en bekant i hemlandet beställde han förfalskade körkortsunderlag. För 15 falska underlag uppges han ha betalat 200 amerikanska dollar (c:a 1750 SEK). Han tänkte sälja underlagen vidare för 300 kronor/styck. Avsikten var att de tilltänkta köparna, även de invandrare från Somalia, med hjälp av underlagen skulle kunna tillverka förfalskade somaliska körkort, med vilka de skulle kunna köra bil i Sverige under åtminstone ett år.

Planen gick emellertid inte i lås. Försändelserna från Somalia passerade London-flygplatsen Heathrow på vägen mot Sverige. Där kontrollerades de av brittisk tull, som snabbt kunde konstatera att de innehöll förfalskade dokument. Brittiska myndigheter kontaktade därefter svensk polis, som kunde få tag på den man i Falköping som försändelserna var adresserade till.

Den 30-årige somaliern åtalades i februari för förberedelse till urkundsförfalskning. I förra veckan föll domen. Somaliern kom undan med ett lågt bötesstraff, 30 dagsböter á 50 kronor. Den ytterst milda domen motiverades av rätten med att somaliern tidigare är ostraffad, samt att risken för återfall i brottslighet bedöms vara liten.

I lokaltidningarnas rapportering om åtalet och domen framgår två anmärkningsvärda detaljer. För det första ska den dömde somaliern ha erkänt att han genomfört samma brott vid ett tidigare tillfälle, men då utan att åka fast. Vid det tillfället ska han ha beställt tio förfalskade körkortsunderlag, som han sedan sålde vidare till vänner och bekanta.

För det andra ska somaliern ha hävdat att han inte förstod att förfarandet var olagligt. Han ska ha berättat att det inte finns körskolor i Somalia, utan att man där själv övar på att köra bil, varpå man köper sig ett körkort. Han ska ha uppgett att han själv under ett års tid använde sig av ett “köpt” körkort i Sverige.

Sammantaget tyder den dömde somalierns uppgifter på att det kan vara vanligt förekommande med förfalskade körkort bland somaliska invandrare i Sverige. Detta leder förstås till en rad frågor kring trafiksäkerhet, och kring huruvida personer med somaliskt ursprung är överrepresenterade i trafikolyckor och trafikbrott.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson