Annonsera på Avpixlat

Mina sex månader i utanförskapsområdet/no go-zonen Brandkärr – Del 1

insandare_150

INSÄNDARE Denna insändare är uppdelad i två delar p.g.a. dess längd. Första delen innehåller bakgrundsfakta vilken bör läsas för förståelse av del 2 vilken innehåller de närmare upplevelserna.

Om Nyköping

Nyköping är mer harmoniskt, lite snällare, lite mesigare än andra städer. Människor här påverkas av den s.k. “Nyköpingsandan” vilket gör de flesta enklare, naturligare, vänligare och mer hjälpsamma/tillmötesgående. Jag minns när jag en gång kom kånkande med min resväska genom staden, för att besöka en vän, och en medelålders man jag aldrig tidigare sett ropade “Välkommen” med ett leende. En annan gång var jag sen till en buss och kom springandes genom staden då en bil körde upp jämte mig. Mannen vevade ner rutan och frågade om jag behövde skjuts. Eftersom det var Nyköping och 90-talet hoppade jag in i bilen. Mannen skjutsade mig till busstationen and that’s it, i Nyköping vill man hjälpa varandra.

Till och med klottret är terapeutiskt: På en bergsknalle i staden hittade jag orden “Det ordnar sig ska du se” och sedan en glad gubbe. Jag minns att jag tänkte när jag var ute och festade på 90-talet, att skulle man somna full mitt på gatan en lördagsnatt skulle det enda som hände vara att man blev väckt av någon grupp f.d. kroggäster och hjälpt hem. Människor här går hellre åt sidan än börjar bråka, kriminaliteten och våldet blir mildare p.g.a. andan som frodas här. Såhär har det varit till för ca 5-6 år sedan, det var då invandrarna och flyktingarna började bli många.

Nyköping slår sig för bröstet för den s.k. “Nyköpingsmodellen”, en integrationsmodell för skolor där man fogar samma bl.a. svenskar och invandrare/flyktingar. Modellen marknadsför man med entusiasm utanför staden. Skriftliga rapporter från lärare berättar dock om hur alldeles för många elever inte får med sig tillräckligt med kunskaper från skolan p.g.a. kaos i klassrummen. Stölder, attacker mot lärare och glasrutor som krossas är ej ovanligt och på senare tid har brandkåren fått rycka ut till dagliga anlagda bränder. Nu pratar vi inte om en skola i ett utanförskapsområde utan om Nyköpings högstadium. Hela kommunen har gjort ett anmärkningsvärt ras de senaste åren bland Sveriges kommunala skolor och rankas enligt SKL på plats 225 av 290.

Vidare har det nu nya mångkulturella Nyköping fått vänja sig vid en uppsjö av våldtäkter, person- och butiksrån och grova misshandelsfall. Det som idag är vardag hörde innan till ovanligheterna. Åh, glömde jag att nämna att någon placerat ut en påse med sprängdeg mellan spåren vid Nyköpings tågstation förrförra veckan?

Tillägg nyligen inträffat: För andra gången rånades en person på sin bil. Bilbränder sprider sig från Brandkärr mot centrum. Även flera högexplosiva föremål hittade i lägenhet i centrum, polis var där med sin “Bomblastbil”. Klockstapel från 1700-talet nerbränd.

 

Om Brandkärr

Brandkärr var en del av miljonprogrammet och har så länge jag vet i folkmun kallats för ett getto. Under 80- och 90-talet bodde det där dock endast en liten andel invandrare/flyktingar och de flesta var svenska låginkomsttagare eller arbetslösa. I dag hade man nog bara kallat dåtida område något sunkigt och nedgånget.

Jag jobbade en kort tid under slutet på 90-talet på dess låg- och mellanstadieskola. De någonstans runt 30-35% invandrar-/flyktingbarnen skulle med dagens mått mätt setts som helt integrerade (även om jag på den tiden tyckte de lyssnade sämre och hade lite mer “energi” än svenskarna).

Idag bor det ca 3 800 personer i Brandkärr och enligt min uppfattning är 90-99% somaliska muslimer (resten verkar vara svenskar och flyktingfamiljer från f.d. Jugoslavien). Hur manifesterar sig detta?

I mina ögon liknar dagens Brandkärr en krigszon. Men eftersom även de somaliska muslimerna har påverkats av “Nyköpingsandan” är allting lite mesigare och snällare. Vad som i andra utanförskapsområden är skjutningar och knivöverfall är här oftare mindre brutalare rån/misshandelsfall, trakasserier och vandalisering. Dock förekommer även den grövsta brottsligheten (utöver den obligatoriska bilbränningen och stenkastning mot polis) här. Och ja, Brandkärr är ett välutvecklat parallellsamhälle.

I Brandkärr skedde förresten Sveriges (vad jag känner till) andra misslyckade terrordåd. I mars 2015 exploderade en ej färdigbyggd bomb av misstag i en lägenhet och dödade två personer. Två andra män (kända av polisen) dömdes till kortare straff efter att det fastslagits att de varit med och byggt bomben. Bomben bedömdes kunnat döda på flera hundra meters håll. Det förefaller inte sannolikt att det handlat om något annat än jihadister som förberett ett stort terrordåd med tanke på området och bombens styrka.

Jag flyttade till Brandkärr för att jag var desperat efter en lägenhet. Varken jag eller någon i min närhet visste om vad som komma skulle. När jag pratade med människor verkade ingen känna till hur det ser ut i Brandkärr nuförtiden. Själv noterade jag ganska snart att jag inte längre befann mig i en civilisation: Hissen luktade alltid urin, likadant var det med gångarna i källarförråden (trots att dit krävdes nyckel). Vaktmästare m.fl. berättade om hur somaliska barn ställt sig och pissat i trappan strax EFTER att städarna varit där.

Jag fick reda på att “hörsägnen” om afrikaner som brutit upp parkettgolv för att odla potatis inte var sann, en vän som var golvläggare bekräftade att det INTE var potatis men däremot någon sorts frön som man hittat i jordmassan på golvet. Somaliebarnen sparkade och slog på allt de kom åt (även varandra). I cykelförrådet upptäckte jag en dag att alla cyklarna var trasiga, trots att det krävdes nyckel till förrådet. En annan dag gav sig barnen på brevbärarens packmoped omedelbart efter det att han försvunnit in i en trappuppgång (jag lyckades skrämma iväg dem den gången).

Av någon anledning förvarade de få svenskar som bodde i området sina cyklar i sina lägenheter. Somaliebarnen tyckte mycket om fotboll, det märktes. Men av någon anledning hamnade de till synes oftare i hög på varandra, slåendes och sparkandes, än de gjorde mål. Även mindre barn tycktes vara vana slagskämpar. 5-åringar som puttade omkull varandra och fortsatte sparka mot huvudet förekom.

 

En no-go zone?

Polisen hade fullt upp i Brandkärr. Fast det kunde faktiskt gå någon dag utan att jag noterade blåljus utanför mitt fönster, men då efterföljdes det oftast av 3-5 utryckningar dagen därpå. Under en period vågade polisen inte längre åka in i Brandkärr p.g.a. bland annat attacker från stenkastande somaliska muslimer. I lokaltidningen påstod man att “Det blev lugnare om man lät de lokala krafterna ta hand om problemen”, eftersom det var deras barn. Efter en tid vågade man dock sig tillbaka för att i alla fall stundtals införa svenska lagar.

Berg

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson