Annonsera på Avpixlat

Indirekt regeringskritik mot medieutredare Anette Novak från kulturministern i SR-intervju

Foto: Kristian Pohl.

ETABLISSEMANGSMEDIAS KRIS Att etablerad media krisar är ingen nyhet. Orsakerna är flera men en handlar om journalistkårens vänsterliberala likriktning och dess omyndigförklaring av läsarna. I det senaste avsnittet av SR Ekots lördagsintervju berättade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) om vilka åtgärder regeringen planerar att sätta in för att hålla krisande etablissemangsmedia under armarna.

Att gå till roten med det onda och rensa ut bland stalinisterna, så som Mats Qviberg sade sig vilja när han förvärvade Metro, är det inte tal om från regeringens sida. Tvärtom. Journalistkårens bottenlåga förtroende i allmänhet och deras rapportering kring invandring i synnerhet föranleder inte kulturministern att kräva ökad mångfald i form av bredd av åsikter eller ett upphörande med förmynderi, censur och vinklad agendajournalistik.

Bah Kuhnke aviserar en höjning av totalsumman för presstöd med 55 miljoner kronor. Det blir knappast pengar som alternativmedia får se något av. Om Anette Novak, som ledde den av regeringen tillsatta medieutredningen, får sin vilja igenom kommer tvärtom medier som inte delar den rätta vänsterliberala värdegrunden och åsikterna att få betydligt svårare att få presstöd, samtidigt som marginella medieinitiativ från radikalfeminister och separatistiskt “rasifierade” identitetspolitiska grupper som endast de närmast sörjande läser får det enklare.

Bah Kuhnke sade dock att hon är tveksam till att införa en “demokratiparagraf” som detta förslag i nyspråklig anda kallas. Kuhnke kallade i SR-intervjun införandet av en sådan för “början på ett sluttande plan”.

Det kan låta insiktsfullt men den mer prosaiska förklaringen till att man vill hålla statlig åsiktsstyrning borta från presstödet är att man ser faran i ett det kan komma att slå tillbaka när Sverigedemokraterna får regeringsinflytande. Det finns sedan tidigare också ett motstånd bland vänstersinnade journalister att införa den typen av kritierier eftersom det skulle medföra risk för att en rad kommunistiska medier skulle bli utan stöd om dessa granskades ur demokratisynpunkt.

Inte heller får Novaks förslag om att införa ett nytt Public Service-bolag där krisande vänsterliberala medier skulle kunna krypa in och få sin överlevnad garanterad genom tvångsfinansiering från medborgarna gehör hos Bah Kuhnke.

I en kommentar kan man mellan raderna rentav utläsa att kulturministern är en smula irriterad över att Novak missbrukat sitt uppdrag genom att spendera tid och resurser på att ta fram ett sådant förslag som legat helt utanför utredningsdirektiven. Informella uppdragsgivare har här i stället varit tunga medieaktörer, bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som tryckt på för att införa ett sådant paraply som svar på att man tappar intäkter när läsarna väljer alternativa medier.

Att förslaget lagts fram visar hur olämpligt det var av regeringen att utse Novak till att leda medieutredningen. Hennes jävighet har de facto lett till att medieutredningen korrumperats och styrts av mediaetablissemangets lobbyister i stället för av svenska folket inom ramen för den parlamentariska demokratin. Novaks glödande hat mot alternativmedia har dessutom påverkat hela utredningen mer allmänt.

Bah Kuhnke riktar i SR-intervjun inga direkta anklagelser mot Novak, eftersom det skulle slå tillbaka mot henne själv och blottlägga hennes inkompetens. Hon klev rakt in i regeringen från gatan, utan någon som helst partipolitisk erfarenhet och gick med i Miljöpartiet dagen innan hon tillträdde som minister. Till SR Ekot säger Bah Kuhnke ändå om Novaks egenmäktiga och korrumperade tilltag att “det är något som Anette Novak lagt fram oombett, och som regeringen inte kommer att arbeta vidare med”.

Att kulturministern avvisar flera tunga förslag från Novak kan knappast tolkas på annat sätt än som indirekt kritik och att regeringen ger sin egen medieutredare underbetyg.

Andra åtgärder som Bah Kuhnke aviserar för att göra livet ekonomiskt lättare för media är att sänka digitalmomsen och avskaffa reklamskatten. Om det blir verklighet återstår dock att se. Det är förslag som varit på tapeten mycket länge men som ingen regering oavsett politisk färg har kommit till skott med trots att man som den nuvarande kulturministern aviserat sådana åtgärder.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson