Annonsera på Avpixlat

Från att ha varit ledande rasar den svenska skolan snabbt ner

insandare_150

INSÄNDARE Läste Ingwar Blomsters debattartikel om skolans högstadium. Jag upplevde nästan exakt samma sak när jag, pensionerad gymnasielärare, under några månader skulle söka bibringa elever i åttan kunskaper i engelska.

Jag insåg snart att det var ett omöjligt uppdrag. Orsakerna är flera. Eftersom nivågruppering ju inte får förekomma, finns inom varje klass (jag hade tre) en kunskapsskala som sträcker sig från rimlig språklig förmåga inom alla aspekter såsom läsförståelse, ordförståelse (inte “ordkunskap”), uttal, förmåga att bygga begripbara meningar (skrivförmåga), till något som nära nog kan betecknas som ren analfabetism.

Det krävs inte mycket fantasi för att inse att det inte fungerar. Den svenska skolan i sin ansträngda iver att vara demokratisk i varje hänseende gör det svårt för elever med goda grundförutsättningar (naturlig språkbegåvning, engagerade föräldrar, egen drivkraft mm) att komma vidare i sin utbildning. Tanken från början måste ha varit att de starka eleverna ska lyfta och entusiasmera de svaga. Resultatet blir det omvända: svaga elever drar ner de starka eleverna.

Alla är förstås inte lika väl rustade för att tillägna sig ett nytt språk. Även om de yttre rekvisiten finns där, saknas helt enkelt den naturliga förmågan.

Men – bristande förmåga är inte hela sanningen. Många saknar intresse av att lära sig språket. Och då menar jag inte bara engelska. För att kunna lära sig engelska i en svensk skola måste man också kunna tala svenska. Kunskapen i svenska bland Sverige-födda elever är i dag i allmänhet ytterst bristfällig, bl a beroende på att läsa är en aktivitet som i många fall inskränker sig till att stava sig igenom enkla serietidningar. Och en lärare som talar varken arabiska, somaliska, farsi etc kan inte hjälpa en elev med översättningar och förklaringar om eleven inte förstår svenska.

Om eleven dessutom har sin bakgrund i en kultur där “besvärliga” elever straffas hårt vid bristande disciplin – eller där skola/utbildning är en okänd eller för föräldrarna ointressant storhet, blir kontakten med den svenska skolan och dess handlingsförlamade representanter ett möte man kan hantera utan varje form av respekt (ett flitigt använt ord i dessa kulturer men med en helt annan betydelse än i vår).

Sådana elever omöjliggör varje form av undervisning i en klass, eftersom den största delen av lektionstiden måste läggas på att söka bringa ordning – vilket oftast är en omöjlig uppgift.

Resultatet kan bara bli ett: skolans totala sönderfall. Från att ha varit ledande i olika undersökningar för femton år sedan, rasar den svenska skolan snabbt ner, som en buss som störtar utför ett brant stup. Föraren brydde sig inte om varningarna och nu är det för sent.

Alma Materhorn

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson