Annonsera på Avpixlat

Brandattentat i Gävle, Göteborg, Helsingborg, Linköping, Malmö, Skinnskatteberg och Västerås

Lövgärdet, ett av norra Göteborgs invandrartäta problemområden, där bilar åter sattes i brand under natten mot lördag. Foto: Averater.

SVERIGE BRINNER Under fredagen och natten mot lördag rapporterades anlagda bränder och andra typer av grov skadegörelse på en rad orter i landet. De allvarligaste incidenterna tycks ha skett i Gävle och Göteborg. I bostadsområdet Andersberg i Gävle utbröt en kraftig brand i en garagelänga. Branden misstänks ha varit anlagd. I stadsdelen Gårda i centrala Göteborg drabbades en lägenhet i ett flerfamiljshus av en större brand. En person rökskadades. Brandorsaken är inte fastställd, men polisen utreder initialt ärendet som mordbrand.

Vid tvåtiden natten mot lördag upptäcktes en brand i en garagelänga vid Stormgatan i Gävle-stadsdelen Andersberg. I längan fanns fyra parkeringsplatser och ett soprum. Branden var kraftig och byggnaden ska ha fått rejäla skador.

Polisen rubricerar ärendet som grov skadegörelse, vilket torde betyda att branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och det finns inga uppgifter om misstänkta.

För bara några dagar sedan inträffade en liknande brand i samma område. I det fallet använde polisen brottsrubriceringen allmänfarlig vårdslöshet, vilket tyder på att branden tros ha uppstått till följd av slarv eller oaktsamhet. Det är oklart om det finns något samband mellan de båda bränderna.

* * *

Omkring kl. 18 på fredagskvällen utbröt en mindre brand i källaren på ett nedlagt mejeri på Mejerigatan, alldeles intill Fredriksdalsparken i Helsingborg. Det verkar, av lokaltidningens uppgifter att döma, vara fastställt att branden var anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid 19.30-tiden på fredagskvällen påträffades en brinnande motorcykel i en gångtunnel vid Lagmansgatan i Eskilstuna. Polisen kunde senare konstatera att motorcykeln stulits tidigare under kvällen. Det är, enligt lokaltidningen, oklart hur branden uppstod. Det förefaller dock, av omständigheterna att döma, sannolikt att branden var anlagd.

* * *

En mindre brand anlades under fredagskvällen i trappuppgången i ett flerfamiljshus vid Censorsgatan i spännande, mångkulturella Malmö. Räddningstjänst och polis ska ha fått larm om branden omkring kl. 20.30. Det visade sig att en hög tidningar eller reklambroschyrer satts i brand. Branden hade orsakat kraftig rökutveckling och flera boende i fastigheten ska ha klagat över hosta till följd av röken. Dock tros ingen ha fått några allvarligare skador. Polisen rubricerar ärendet som misstänkt mordbrand. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 21.15 på fredagskvällen fick Norrbottenspolisen upprätta en anmälan om skadegörelse. Skadegörelsen hade inträffat i Kalix. En fönsterruta till en balkong hade krossats med en sten. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Kl. 22.22 på fredagskvällen fick räddningstjänsten larm om att det brann vid stationen i Fellingsbro, en mindre ort i Lindesbergs kommun i Västmanland. Det visade sig vara en mindre brand i någon typ av soptunna/papperskorg. Den kunde släckas snabbt. I lokaltidningens notis om incidenten framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Under fredagskvällen brann en bil på en pendlarparkering i skånska Lundåkra, en liten ort vid kusten, strax söder om Landskrona. Bilen ska ha blivit helt utbränd. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 23.25 på fredagskvällen fick polisen larm om att ett gäng ungdomar setts krossa en ruta på Bergeforsens skola i Timrå. När en patrull kom till platsen hade ungdomarna försvunnit. Alltså har ingen gripits för skadegörelsen. Inga signalement uppges på ungdomarna, vare sig i polisens eller lokaltidningens rapportering om incidenten.

* * *

Omkring halv ett natten mot lördag slog en boende på Ringvägen i Köping larm till polisen. En stor sten hade kastats in genom en ruta till bostaden. I samband med detta ska två bilar ha setts lämna platsen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för vandaliseringen. Polisens notis om händelsen innehåller ingen beskrivning av de bilar de misstänkta gärningspersonerna färdades i.

* * *

Vid halv två-tiden natten mot lördag fick räddningstjänst och polis larm om en kraftig lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus vid Tritongatan i stadsdelen Gårda i Göteborg. En boende ska ha fått lättare rökskador och fick räddas ur den brinnande lägenheten med hjälp av ett höjdfordon. Brandorsaken är inte fastställd, men polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Detta kan betyda att branden misstänks ha varit anlagd.

Kort efter lägenhetsbranden på Tritongatan, omkring tio i två på natten, stod två bilar i brand på Kummingatan i Lövgärdet; ett av de ökända, invandrartäta problemområdena i norra Göteborg. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Strax efter två natten mot lördag råkade en polispatrull av en händelse se att en moped stod i brand på Bergslagsvägen i västmanländska Skinnskatteberg. Branden släcktes av poliserna med bistånd av räddningstjänsten, som kallades till platsen. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Omkring klockan tre natten mot lördag upptäcktes att en livsmedelsbutik vid Tegelbruksvägen i Östersund utsatts för skadegörelse. Ett cykelställ hade kastats in genom en av butikens rutor. I området påträffade polisen två ynglingar, varav den ene var så berusad att han omhändertogs av detta skäl. Ynglingarna misstänks ha legat bakom skadegörelsen, men det är inte fastställt att de är skyldiga. Varken de båda ynglingarnas åldrar eller deras nationaliteter/etniciteter uppges i polisens notis om ärendet.

* * *

Det illa beryktade, invandrartäta “utanförskapsområdet” Bäckby i Västerås har vid otaliga tillfällen förekommit i Avpixlats rapportering om brandattentat, upplopp, stenkastning mot polis och liknande brottslighet. Under natten mot lördag inträffade ännu en incident i den problemtyngda stadsdelen. Kl. 4.09 fick räddningstjänst och polis larm om en bilbrand på en parkering vid Välljärnsgatan. Det visade sig att en bil som tillhör den kommunala hemtjänsten satts i brand. Ytterligare en bil som stod parkerad intill hade brandskadats. Även denna bil uppges tillhöra Västerås kommun. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 04.29 natten mot lördag fick räddningstjänst och polis larm om att en bil stod i brand vid Prästbolsgatan i den invandrartäta Linköpings-stadsdelen Berga. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid femtiden natten mot lördag brann det i ett sopkärl i ett soprum vid Tornfalksgatan i den invandrartäta Örebro-stadsdelen Oxhagen. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. I lokaltidningens notis om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Tidigt på lördagsmorgonen, strax före halv sju, fick räddningstjänst och polis larm om en brinnande bil vid E18 i närheten av Sannakroa, strax utanför Örebro. Bilen ska ha varit helt utbränd när blåljuspersonalen kom till platsen. I lokaltidningens notis om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson