Annonsera på Avpixlat

Theresa May spelade högt och förlorade

BRITTISKA NYVALET Theresa Mays avsikt med att utlysa nyval var att stärka regeringens parlamentariska kraft i att leda Storbritannien ut ur EU i enlighet med resultatet i den Brexit-folkomröstning som hölls förra året. May kalkylerade med att Brexit-frågan skulle dominera valet och gynna hennes parti. Det visar sig nu ha varit en felbedömning.

Väljarna har av allt att döma inte satt frågan om Brexit högst på dagordningen. I stället har andra inrikespolitiska frågor dominerat väljarnas val av parti, något som medfört att Labour stärkt sitt parlamentariska mandat och Tories försvagats. I stället för den förstärkta majoritet i underhuset som May hoppats på, står hon nu inför att ha förlorat den majoritet partiet hade.

Valresultatet ska inte tolkas som att britterna röstat emot Mays “hard Brexit”-politik. May har sannolikt fortsatt folkligt stöd för den, inte minst efter Bryssels försök att straffa britterna med “böter” på 100 miljarder euro för utträdet.

Missbedömningen handlar i stället om hur britterna värderar den frågan relativt andra centrala politiska frågor. Många menar också att Tories drivit en undermålig valkampanj och att det nu straffat sig.

Tories är fortfarande tydligt största parti i underhuset med 318 mandat mot Labours 261, men saknar alltså den majoritet som krävs för att på egen hand kunna bilda en majoritetsregering. Om May kan trumma ihop en majoritet med stöd från ett eller flera av de mindre partierna är oklart.

Ett annat tecken på att Brexit-frågan, nu när den avgjorts i folkomröstning, förlorat sin kraft i parlamentsval är att UKIP tappar samtliga sina mandat i underhuset. Att partiet skulle backa var väntat, dels därför att dess helt dominerande profilfråga var avgjord, något som den förre ledaren Nigel Farage också deklarerade när han avgick efter Brexit-folkomröstningen och dels just därför att partiet i hög grad bars upp av den mycket karismatiske Farage.

Efter gårdagens valresultat avgår nu också UKIP:s nye ledare Paul Nuttall. Han säger dock i ett uttalande att UKIP fortfarande har en viktig uppgift att fylla i att agera vakthund inför eventuella försök från vänsterliberaler att sabotera EU-utträdet. Med ett försvagat Tories i parlamentet är det sannolikt att globalisterna ser en möjlighet att utmana Mays “hard brexit” och att Nuttalls bedömning om att UKIP fortfarande behövs är korrekt.

Det spekuleras även i krav på Theresa Mays avgång eller att hon självmant ska avgå till följd av valresultatet. Det mesta talar dock för att May kommer att begära att få bilda ny regering och att eventuella diskussioner inom partiet om hennes avgång skjuts på framtiden.

Med ett låst parlamentsläge (hung parliament) kan dock regeringsbildning bli en svår process för May. Även den nye Labour-ledaren Jeremy Corbin har aviserat att han vill bilda en minoritetsregering. Hur länge Corbins bedrägliga vänsterradikala flirt med etablissemangskritiska väljare håller innan den genomskådas är dock en öppen fråga. Labour kan komma att tappa starkt i väljarstöd ganska snart.

Med facit i hand infinner sig talesättet “den som gapar efter mycket…”. May hade gjort klokt i att fortsätta lotsa Storbritannien ut ur EU med det parlamentsmandat hon hade i stället för att spela högt i en inte särskilt väl underbyggd förhoppning om att stärka detta och samtidigt riskera förlora det mandat hon redan hade.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson