Annonsera på Avpixlat

Nobbar SD-pengar men tar emot från muslimsk friskola som könssegregerar

Arkivbild. Foto: Biswarup Ganguly.

HYCKLERI För ett par dagar sen framkom det att Stadsmissionen inte vill ta emot pengar från Sverigedemokraterna, pengar som skulle gått till att hjälpa fattigpensionärer. Detta med hänvisning till den så kallade värdegrunden. Däremot tar Stadsmissionen emot pengar från stiftelsen Al-Azhar som driver en muslimsk friskola där man könssegregerar eleverna på skolbussen.

Det var i december som SD auktionerade ut en kväll med partiledare Jimmie Åkesson, som skulle besöka vinnaren och laga middag. Högsta budet landade på 171 800 kronor, varav lite mer än hälften gick till SD:s egen stiftelse som hjälper flyktingar i närområdet. Resterande pengar ville partiet skänka till en organisation som stöder fattigpensionärer. Då kan kontaktade Stadsmissionen och ville skänka 85 000 kronor, som skulle räcka till 3 400 måltider för fattigpensionärer, blev det nobben.

På Stadsmissionens årsredovisning för 2015 finns stiftelsen Al-Azhar med, vars värdegrund man alltså inte tycks ha några problem med. Stiftelsen driver den muslimska friskola i Stockholm som uppmärksammades nyligen på grund av att man könssegregerade eleverna på skolbussen.

Stadsmissionen får även kritik för sin SD-nobb mot bakgrund av att man tagit emot pengar från H&M kort efter att företaget fått skarp kritik för att utnyttja arbetskraft med urusla arbetsvillkor i bland annat Kambodja. Bland givare man inte avvisat finns också företag som kritiserats för att utföra plågsamma djurförsök. Hur det rimmar med humanism och god värdegrund, frågar sig många

En annan kritik riktar in sig på att Stadsmissionens högsta chef Marika Markovits, plockar ut en rundlig miljonlön som tas från de pengar som skänks till hjälpande verksamhet. Markovits säger alltså nej till pengar som kan hjälpa en fattigpensionär med under 8.000 kr i pension före skatt, men tycker själv hon ska ha drygt det tiodubbla i lön av pengar som skulle kunna hjälpa många fattiga svenskar. Hur rimmar detta med alla människors lika värde?

Prästen och debattören Helena Edlund kommenterar detta i ett inlägg på Det goda samhället:

I en intervju år 2014 sa Markovits: ”Lönen är inte det som driver mig. Jag tror att jag kan leva hyfsat på omkring 25 000–30 000”. Men Markovits lyfter tre gånger den summan, trots att hon alltså inte anser sig behöva pengarna. Om hon valde att sänka sin lön till 30 000 kronor skulle hon varje månad frigöra 55 167 kronor för att hjälpa samhällets allra mest utsatta.

En varm måltid kostar enligt Stadsmissionens hemsida 25 kronor. Om Markovits människosyn innebar att hon tog ut den lön hon skulle ”leva hyfsat på”, skulle Stadsmissionen kunna finansiera ytterligare 2 206 gratis middagar varje månad och rent teoretiskt kunna hjälpa lika många fattiga pensionärer att äta sig mätta. Pengarna Markovits tackade nej till hade räckt till 3 400 varma måltider, men nu blir det som sagt inget av det eftersom det anses viktigare att göra en politisk markering än att hjälpa hungriga pensionärer.

En vild gissning är att en pensionär som ska klara sitt uppehälle på några tusenlappar i månaden prioriterar att få äta sig mätt, framför att manifestera någons politiska missnöje.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson