Annonsera på Avpixlat

Donald Trump nominerar 11 federala domare, omvandlar rättssystemet

Foto: Gage Skidmore.

USA / RÄTTSSYSTEM Donald Trumps kanske största framgång hittills som president är att hans nominering till Högsta domstolen Neil Gorsuch godkändes av Senaten och tillsattes. Trump håller nu även på att omvandla hela det amerikanska federala rättssystemet genom ett stort antal nomineringar och tillsättningar för att fylla lediga domarsäten runt om i landet.

Domald Trump har nu officiellt nominerat elva konservativa domare till lediga federala säten i olika domstolar på både distrikts-och appellationsnivå runt om i USA. Ytterligare kring 100 säten står tomma som Trump kontinuerligt kommer fylla med konservativa domare. Dessutom förväntas ett betydande antal federala domare gå i pension under Trumps presidentskap, vilket gör att Trump regelbundet kommer att nominera konservativa domare även till dessa stolar, något som kraftigt påverkar den ideologiska balansen i det amerikanska federala rättssystemet.

För närvarande finns det sammanlagt 678 säten för domare på federal distriktsnivå. På federal appellationsnivå finns sammanlagt 179 domarsäten. I Högsta domstolen finns nio stolar. Det finns sammanlagt således endast 866 federala domare i hela USA. Donald Trump kan alltså redan de första månaderna som president nominera och tillsätta kring tolv procent av de federala domarna eftersom ett stort antal federala stolar stod tomma då Trump tillträdde som president.

Under Barack Obamas presidentskap nominerades och tillsattes en tredjedel av stolarna, vilket gjorde att det federala rättssystemet började luta kraftigt i vänsterliberal riktning. Under Trump förväntas alltså systemet balanseras och eventuellt till och med börja luta något åt konservativt håll.

Det största arvet efter Donald Trump kan således bli hans påverkan på det federala rättssystemet, inklusive HD. Federala domare måste genomgå en godkännandeprocess av den amerikanska senaten. Eftersom republikanerna för närvarande är i majoritet i Senaten förväntas processen bli relativt smärtfri för Trumps nomineringar.

Rent konkret betyder detta att när till exempel Trump i framtiden skriver en exekutiv order om ett nytt inreseförbud i syfte att förbättra den nationella säkerheten, då ökar sannolikheten kraftigt för att en konservativ domare som dessutom är nominerad av och tillsatt under Trump dömer i ärendet istället för en vänsterliberal domare tillsatt av till exempel Bill Clinton eller Barack Obama.

Det i sin tur ökar sannolikheten för att ett sådant inreseförbud upprätthålls juridiskt av federala domstolar istället för att stoppas av desamma som varit fallet med Trumps båda tidigare inreseförbud som nu inom kort slutgiltigt ska tas upp av HD.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson