Annonsera på Avpixlat

Dagens skola

DEBATT Efter många år i skolan och ett par år i pension, beslöt jag mig för att vikariera några månader på en högstadieskola i Sverige. En så kallad ”utsatt skola” med stora ekonomiska resurser. Jag har ju varit rektor för sådana skolor i flera kommuner i många år och jag har en mycket omfattande utbildning. Behörig lärare på både mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och bland annat en gedigen universitetsutbildning i företagsekonomi och tilllämpad psykologi. Arbetspykologi, som det en gång kallades. Beslutade mig för att inte lägga mig i skolans verksamhet i stort, utan försöka sköta min tjänst, som vilken lärare som helst. Med tanke på de elever jag mötte var denna läraruppgift mycket trevlig. Mötte många ungdomar, som behövde vuxenkontakt och kom, trots min ålder, väl överens med de flesta. T o m de som vållade många konflikter.

Den klass för vilken jag var mentor bestod av 30 elever i år 9. Det kan tyckas mycket, men 20% av eleverna var i regel frånvarande av olika skäl. Huvudorsaken var det man kallar skolk. Ett antal elev kunde knappt svenska. Några hade läs- och skrivsvårigheter. Några var allmänt ”obegåvade” och hade, om det varit för ett antal år sedan gått i det som kallades hjälpklass. Några hade ADHD och därtill fanns det ett antal elever, som ägnade tiden åt att störa undervisningen och syssla med sina mobiler. I denna klass fanns det också ett antal duktiga elever, som i regel tyckte skolan var trist. De saknade stimulans, för lärarna hade fullt upp med de övriga eleverna. Att i traditionell mening genomföra en lektion med genomgångar var naturligtvis omöjligt. Eleverna fick göra instuderingsfrågor utifrån sina läroböcker. Uppgifter, som en del klarade på en vecka, andra på en lektion.

Den nya läroplanen har mycket höga mål. En läroplan, som klart och tydligt anger vad elever ska kunna för att erhålla de olika betygen. Dock kan jag konstatera att de läroböcker, ofta mycket gamla, är av den arten, att man knappt skulle kunna nå målet godkänt med hjälp av dessa läromedel. De är i princip av den kvalitet, som man en gång i tiden hade på mellanstadiet. Som lärare i religion kan jag konstatera en del underligheter i dessa gamla böcker. Bland annat anses nu feminismen som en livsåskådning jämte kristendomen, islam, buddismen m fl. Läromedel granskas ju numer inte, utan i dem kan det påstås vad som helst.

Skolan har, vilket jag nämnde ovan, väldigt stora resurser, men det innebär inte, att man har speciellt bra tillgång på moderna läroböcker. Tydligen har man inte heller så stor tillgång på undervisningstimmar och det har sin förklaring.

En högstadieskola hade för ett antal år sedan en rektor och en studierektor. Min skola har fem rektorer varav en kallas intendent. Detta är mycket dyrbart och som gammal högstadierektor funderar man på hur de fördriver tiden. En av rektorerna är dock ganska aktiv. Hon ”speed-dejtar” alla elever och har på så sätt skapat ett forum för de elever, som är missnöjda med sina betyg och som varit i konflikt med lärare. Det är oftast samma elever och med dessa diskuterar hon sedan och ifrågasätter arbetslagens förlegade ordningsregler, vilka innebär, att man inte får ha ytterkläder och kepsar på sig i klassrummen och att elever inte få använda sina mobiler på lektionstid. Det brukar sluta med, att man som lärare blir nedkallad till rektorskan, som förklarar, att det finns ingen anledning att varna en elev för dåligt betyg för att eleven inte lämnat in några arbetsuppgifter under terminen.

Elever har rätt att lämna in sina uppgifter, när de själva vill. Man får heller inte visa ut en elev, som springer omkring med keps på huvudet och gapar och skriker. Eleven måste först ges möjlighet att sätta sig ner och ta av sig sin keps. De flesta lärare har lärt sig att undvika konflikter med elever och framför allt, att undvika låga betyg för en del elever.

I övrigt syns inte resursförstärkningen för elever med svårigheter i denna skola av. De går bl a åt att fylla upp en del lärares tjänster med ”resurstimmar”. En del lärare gör något, om det passar in i deras schema. En del resurser går också åt att ordna gruppindelning för den fotbollsprofil, som man berömmer sig av att ha.

Om man sätter ett pris på detta resursslöseri, så handlar det om miljoner. Det innebär också att lärare aldrig får någon stimulans genom fortbildning. Det har man inte råd med. Istället har man meningslösa konferenser och lärarna får använda det som skulle vara deras fortbildning till att förbereda sitt arbete, och det är de nöjda med – på kort sikt.

Jag har nu lämnat denna skola. Det var roligt med elevkontakterna. I övrigt var det rena katastrofen. Det kommer att ta en generation att rätta till den svenska skolan.

Ingwar Blomster
Rektor

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson