Annonsera på Avpixlat

Om konflikten i Filippinerna

KRÖNIKA Som många redan vet börjar det hetta till rejält i Filippinerna i samband med en attack och ett belägringsförsök på en stad. Landets president Rodrigo Duterte har utfärdat s k ”martial law”, alltså undantagstillstånd. I denna krönika försöker jag reda ut konflikten så som jag uppfattar den.

Jag vill först klargöra att jag inte besitter all information och att viss information eventuellt kan vara inkorrekt. Utvecklingen i Filippinerna är nämligen dynamisk och mycket komplicerad där 100 procent korrekt information i princip är omöjligt att införskaffa, även för lokaljournalister i området. Det kan även vara så att jag missuppfattat något.

Analysen jag presenterar här baseras på engelskspråkig mediarapportering, framförallt filippinsk sådan. Min andra primärkälla är filippinier boende alldeles i utkanten av konfliktområdet som jag känner och har direkt kontakt med, där de förklarar vad som pågår ur deras perspektiv med information från ”gatan”.

Först och främst, den blodiga konflikten är en enda stor och mycket komplicerad röra som involverar ett antal aktörer med diverse olika intressen såsom staten, inhemska terrorgrupper, drogkarteller, kriminella gäng och utländska ditresta jihadister.

Det mesta kretsar just nu kring Marawi City, vilket tills nyligen var en stad på ca 200 000 invånare i det muslimska området i provinsen Mindanao. Flera olika muslimska och kommunistiska terror- och separatistgrupper har sedan en tid haft sina högsäten i området såsom Maute (islamsk), Moro Islamic Liberation Front (islamsk), Moro National Liberation Front (islamsk), Abu Sayyaf (islamsk) New People’s Army (kommunistisk). Utöver terrorgrupper har även drogkarteller viktiga delar av sin produktion och distribuering kring Marawi City.

Maute och Abu Sayyaf invaderade nyligen Marawi City i syfte att positionera sig som IS representanter i Filippinerna under en gemensam IS-flagga. Terrorgrupperna hissar IS-flaggor på byggnader i Marawi City, bränner ned byggnader, kidnappar och mördar kristna, inklusive präster, samt halshugger folk – kort och gott inspirerade av IS agerande med målet att etablera ett kalifat i Filippinerna.

Isnilon Hapilon, ökänd ledare för Abu Sayyaf, besitter nu även en ledarroll för Maute tillsammans med bröderna Maute (grundarna av den relativt nya Maute-gruppen som arbetat och studerat teologi i Mellanöstern och med kontakter där) och verkar inneha rollen som IS ledare i Filippinerna. Under Hapilons ”ledarskap” samarbetar Maute och Abu Sayyaf nu alltså mot samma mål i en IS-allians.

Anledningen att Maute och Abu Sayyaf invaderade staden nu är att Ramadan just börjat. Genom våldsamma attacker på Marawi City för att sedan försöka belägra staden under Ramadan hoppas dessa två terrorgrupper under IS fana imponera på IS och få IS formella erkännande som en legitim IS-gren i Filippinerna inom ett etablerat kalifat.

Maute är av mest intresse här eftersom den terrorgruppen består av flera mindre falanger, dels en filippinsk kärngrupp, dels ditresta utländska islamister från Indonesien, Malaysia och Mellanöstern och dels avhoppare från andra muslimska terrorgrupper som Moro Islamic Liberation Front och Moro National Liberation Front. Maute verkar vara den mer opportunistiska och ”populistiska” av de två. Maute vill enligt utsago imponera på IS genom detta. Maute ser talibanerna i Afghanistan som en inspirationskälla och har en mer internationell laguppställning eftersom den består av många utländska och ditresta jihadister.

Abu Sayyaf är en mer ”stabil” och nationell gruppering och allierade sig med IS betydligt tidigare. Abu Sayyafs inriktning är Wahhabism inom sunnigrenen av islam liknande Saudiarabien.

Kalifatet som dessa två terrorgrupper samarbetar för att uppnå lär bli något i stil med vad som kan benämnas som ett talibanskt Saudiarabien.

Utvecklingen har dock skapat förvirring för flera terrorgrupper och terrorister i Filippinerna. Terrorgrupperna och terrorister i landet är nämligen splittrade beträffande inställningen till IS. Vissa allierar sig med IS, andra inte. Vissa vill inte delta i IS framfart eftersom de inte delar IS vision om ett kalifat utan vill etablera en autonom muslimsk och/eller kommunistisk stat utan kopplingar till IS. Därför stannar vissa terrorister kvar i ursprungsterrorgrupperna och blir därmed fiender till Maute, Abu Sayyaf och slutligen IS.

Andra terrorister hoppar av sina sina ursprungsterrorgrupper eftersom de istället vill bli del av IS och ett kalifat. Därmed ansluter sig de till framförallt Maute, som verkar ha lägre antagningskrav för nya medlemmar än Abu Sayyaf.

Lagkamrater ena dagen blir alltså blodiga fiender dagen därpå nu när de tvingas välja sida.

Det blir dock mer komplicerat. Fler aktörer deltar nämligen i spelet, utöver Maute och Abu Sayyaf. Drogkartellerna i landet delar intresse med dessa två terrorgrupper att försvara Marawi City från landets stat och militär, fast av en helt annan anledning.

Staten med president Duterte i spetsen är den gemensamma fienden. Duterte vill nämligen rensa landet från både terrorister och droger. Maute och Abu Sayyaf vill etablera ett kalifat och drogkartellerna vill ostört producera och distribuera sina droger. Duterte står alltså i vägen för båda dessa mål. Ur det skapas en tillfällig symbios mellan religiösa terrorister och knarkkungar.

Kalifat och knark förenar alltså för tillfället två maktfulla och livsfarliga aktörer i Marawi City. Drogkartellerna finansierar Maute och Abu Sayyaf som i sin tur belägrar Marawi City och skyddar drogkartellerna. Det ryktas även att ytterligare en aktör – kriminella gäng med intressen i droghandel – nu har anlänt till Marawi City för att hjälpa till att skydda staden från landets militär.

Som vi snabbt kan lista ut kommer naturligtvis islamisterna och drogkartellerna kriga mot varandra förr eller senare, men deras gemensamma fiende Duterte förenar dem för närvarande i en ohelig allians.

Duterte har alltså sedan invasionen av Marawi City utfärdat undantagstillstånd i hela provinsen Mindanao där målet är att döda medlemmarna i Maute och Abu Sayyaf, och därmed utplåna IS i landet, och samtidigt krossa drogkartellerna.

Undantagstillstånd i Filippinerna får endast verkställas i max 60 dagar per landets konstitution i syfte att stoppa en invasion eller ett uppror. Utvecklingen i Marawi City kan anses vara båda två, då militanta terrorgrupper med dessutom ett antal utländska krigare med våld försöker ta kontroll över ett område i landet i syfte att skapa en separat stat. Dock håller landets kongress och högsta domstol på att granska om Duterte tog ett lagligt och korrekt beslut att utfärda undantagstillstånd inom konstitutionens regelverk.

Situationen blir dock ännu mer komplicerad. Marawi City har i princip tömts på invånare som flytt Mautes och Abu Sayyafs våldsamma framfart. Dutertes militär har svårt att reda ut vilka som är oskyldiga civila och vilka som är terrorister. Andra terrorgrupper som nu är motståndare till Maute och Abu Sayyaf är däremot betydligt skickligare än militären på just det, framförallt eftersom de känner igen sina egna före detta medlemmar som nu hoppat av till IS-alliansen i fråga.

Duterte håller därför på att diskutera med just andra terrorgrupper, till exempel Moro National Liberation Front, om ett samarbete. Alltså, en situation håller på att utvecklas där ”min fiendes fiende är min vän”. Moro National Liberation Front har erbjudit Duterte 5 000 krigare som känner till lokalområdet kring Marawi City väl i utbyte mot pengar, som naturligtvis går till gruppens terrorverksamhet. Damned if I do. Damned if I don’t. Ett rejält moment 22 för Duterte alltså. Hur Duterte ska hantera den rävsax han nu sitter är inte en enkel uppgift.

Slaget om Marawi City liknar sannolikt Vietnamkriget i viss mån eftersom det till stor del utspelar sig i den närliggande djungeln, samma djungel som diverse terrorgrupper känner till väl men där ditresta soldater har svårt att navigera.

Duterte har därmed ett intresse av att ingå en ”pakt med djävulen”, alltså med andra och för närvarande mindre problematiska terrorgrupper, i syfte att omedelbart och som prioritering utplåna Maute, Abu Sayyaf och IS. Att eventuellt tvingas anlita terrorister för att döda terrorister är troligen ingen trevlig sits att befinna sig i som president. Om det lyckas kommer naturligtvis avtalet med de andra terrorgrupperna upphöra och då börjar Dutertes jobb återigen med att få bukt med de kvarvarande terrorgrupperna.

I skrivande stund har staten återtagit 90 procent av Mawari City från terroristerna. Huruvida undantagstillståndet kommer att lyftas tidigare än om 60 dagar är dock oklart.

Här befinner sig alltså nu Filippinerna, upp till öronen med ”mångkultur” där krig och konflikt på allvar brutit ut i en region i landet.

Att Sverige aktivt massimporterar precis samma typ av mångkultur och ideologi som ligger bakom den blodiga nuvarande konflikten i Filippinerna och som dessutom levererat ett nyligt terrordåd i centrala Stockholm bådar inte gott för Sverigs framtid.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson