Annonsera på Avpixlat

Dansk medborgare misstänkt för folkmord – kan komma att utlämnas till Rwanda

Udrejsecenter Sjælsmark, där ett gisslandrama utspelade sig under onsdagen. Foto: Nordsjällands polis.

DANMARK / ASYL- OCH INANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET Under veckan har danskarna upprörts av flera exempel på grov invandrarbrottslighet. Det mest uppmärksammade fallet gäller en man från Rwanda som, trots att han blivit dansk medborgare, kan komma att utlämnas till sitt ursprungsland. Han misstänks ha deltagit i folkmord under inbördeskriget i Rwanda 1994. På ett asylboende norr om Köpenhamn utspelade sig ett gisslandrama. En iransk man ska ha hotat skada sin fru och sina barn i protest mot att familjen ska utvisas från Danmark. I Århus blev en 14-årig pojke brutalt rånad av tre män med afrikanskt ursprung.

I tisdags greps en 49-årig man med rwandiskt ursprung av polis i sin bostad i Egedals kommun, strax utanför Köpenhamn. 49-åringen ska, enligt uppgifter i dansk media, ha kommit till Danmark 2001 och beviljats dansk medborgarskap 2014.

Samma år som rwandiern blivit dansk medborgare begärde Rwanda att han skulle utlämnas, eftersom han misstänktes för folkmord och brott mot mänskligheten. Brotten ska ha begåtts under det blodiga inbördeskriget i Rwanda 1994, då mer än 800 000 människor tillhörande folkgruppen tutsier mördades.

Den nu gripne 49-åringen ska, enligt rwandiska myndigheter, ha deltagit i två massakrer; den ena på ett universitet och den andra i en kyrka. Sammanlagt ska c:a 1000 människor ha dödats vid de två massakrerna. Den danska utredningen har letts av Martin Stassen, som är åklagare vid SÖIK. SÖIK är en särskild enhet inom det danska åklagarämbetet, som arbetar med komplicerad internationell och/eller ekonomisk brottslighet.

Martin Stassen kommenterar ärendet så här (i översättning):

– Det är ett allvarligt beslut att avgöra om en dansk medborgare ska utlämnas till Rwanda och åtalas där. Efter en mycket grundlig undersökning har dock SÖIK gjort bedömningen att det finns fog för att utlämna honom.

Martin Stassen betonar också att utredningen inte handlat om huruvida den 49-årige rwandiern är skyldig till de brott han misstänks för. Det som utretts är dels om utlämningskraven är förenliga med dansk lagstiftning, och om mannen kan förväntas få en rättvis rättegång om han åtalas i sitt ursprungsland.

Claver Berinkindi, en av de rwandier som avtjänar livstidsstraff för folkmord i Sverige. Foto: Polisen.

Det blir nu den danske riksåklagaren som slutligen ska avgöra om rwandiern ska utlämnas till Rwanda.

Åklagare och polis i Danmark har vid fyra tidigare tillfällen utrett rwandier som misstänkts för folkmord och brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Rwanda. I två fall har utredningarna lett till att de misstänkta utlämnats till Rwanda. Det ena av fallen slutade med att den utlämnade, en f.d. kapten i den rwandiska militären, dömdes till 15 års fängelse för att ha deltagit i 11 mord. Det andra fallet, gäller en f.d. lärare som tros ha deltagit i flera massakrer under inbördeskriget. I det fallet pågår rättegången fortfarande i Rwanda.

I Sverige har två män med rwandiskt ursprung åtalats och dömts för folkmord begångna under inbördeskriget i Rwanda. I båda fallen har domarna lett till livstids fängelse. Svenska myndigheter har emellertid valt att låta de rwandiska massmördarna åtalas, dömas och avtjäna sina straff i Sverige, på svenska skattebetalares bekostnad.

Åtalen mot misstänkta rwandiska krigsförbrytare visar förstås med all önskvärd tydlighet att myndigheter i Danmark, Sverige och andra europeiska länder har ytterst dålig kontroll över vilka personer som döljer sig i de väldiga strömmarna av asylsökande från Mellanöstern och Afrika.

Som bekant saknar många asylinvandrare identitetshandlingar. Myndigheter som t.ex. svenska Migrationsverket får i många fall helt enkelt lita på de uppgifter asylinvandrarna själva lämnar om sina identiteter, sin bakgrund och sina asylskäl. Sannolikt innebär detta att det bland “riktiga flyktingar” med legitima asylskäl kan finnas åtskilliga krigsförbrytare, terrorister och grova brottslingar. För denna typ av individer erbjuder den släpphänta asylhanteringen i länder som Sverige naturligtvis en utmärkt möjlighet att skaffa sig en ny identitet och fly undan rättvisan.

* * *

I Hörsholms kommun, strax norr om Köpenhamn, ligger asylboendet Udrejsecenter Sjælsmark. På boendet placeras asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar och ska utvisas.

Under onsdagen var det ett stort polispådrag vid Udrejsecenter Sjælsmark. Även ambulanser fanns på plats. En 52-årig iransk man hade barrikaderat sig på ett rum på boendet tillsammans med sin fru och två av sina barn. Han troddes hålla frun och barnen fångna mot deras vilja. Det förekom också uppgifter om att han hotat skada eller döda frun och barnen.

Polis försökte under mer än åtta timmar genom samtal och förhandling få den iranske mannen att släppa ut barnen och hustrun, och att även själv lämna rummet. Iraniern vägrade. Till sist, vid halv åtta-tiden på onsdagskvällen, tog sig polis in i rummet där iraniern barrikaderat sig. Barnen fritogs medan mannen och hans fru greps och förhördes. Ingen av de inblandade ska ha fått några fysiska skador.

Den iranske mannens agerande tros ha varit ett slags protest mot att han och hans familj inte får stanna i Danmark. I dansk media uppges att familjen skulle sättas på ett plan till Italien i förra veckan, men att resan fick avbrytas, då mannen skadat sig själv på flygplatsen.

* * *

Vid kvart i sju-tiden på torsdagskvällen gick en 14-årig pojke genom en gångtunnel under Grenaavej i norra Århus. I gångtunneln mötte han tre män. Två av männen knuffade omkull 14-åringen och höll fast hans armar och ben när han låg på marken. Den tredje mannen sökte igenom 14-åringens fickor. 14-åringen blev bestulen på klocka och plånbok. Han klarade sig lyckligtvis utan allvarligare fysiska skador, men uppges ha varit skakad av överfallet.

Den 14-årige pojken uppsökte senare under torsdagskvällen polisen tillsammans med sin mamma och anmälde rånöverfallet. Tyvärr kunde han inte lämna några särskilt detaljerade signalement på de tre rånarna. Han kunde bara beskriva dem som tre mörkhyade och mörkt klädda män, troligen med afrikanskt ursprung. Det finns inga uppgifter om att rånarna identifierats eller gripits.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson