Annonsera på Avpixlat

SVT befinner sig i mångfaldens istid

KRÖNIKA Medarbetare på SVT upptäcker snart att det finns ett begrepp som pliktskyldigt återkommer under utbildningsdagar, konferenser och tal från chefer. Det är ordet mångfald. Att spegla Sverige. Företaget har dessutom en uttalad mångfaldspolicy och har under årens lopp presenterat flera initiativ för att förbättra representationen såväl på arbetsplatsen som i rutan. 

Mångfald är således prioriterat på SVT. Tittar man på hur verkligheten ser ut inser man dock snabbt att motsatsen råder. SVT är fortfarande homogent, framförallt sett till vilka grupper som profileras och speglas i programmen. Representationen av exempelvis socialkonservativa Sverigevänner är så undermålig att det knappt finns någon spegling att tala om. Detta gäller i såväl nyhetsprogram som stora nöjesshower som ”På spåret” (senaste säsongen mötte kritik för otillräcklig bredd bland deltagarna).

Bristen på mångfald är inte bara anmärkningsvärd, den är alarmerande. Detta, trots att SVT i mer än ett decennium talat sig varma om sina mångfaldssatsningar, sina policys och sitt uppdrag att spegla samhället där numera var femte medborgare lägger sin röst på Sverigedemokraterna. På SVT:s sajt står det till och med att ett av deras viktigaste åtaganden är att de ”skildrar Sverige som det ser ut idag, i all dess mångfald”.

Hur kan ett företag som i så många år påstått att de ”jobbar aktivt” med dessa frågor fortfarande befinna sig i ett slags mångfaldens istid? Och hur kommer det sig att de så ofta kommer undan med det?

I en artikel på svt.se/nyheter i början av maj presenterade SVT en av de stora programsatsningarna för i år: ”Morgonstudion”, som ska ledas av sex profiler och från och med hösten ersätta ”Gomorron Sverige”. Anne Lagercrantz, SVT:s divisionschef, intervjuades i artikeln om att SVT inte lyckats när det gäller mångfald i rekryteringen av programledare. I artikeln sammanfattades beslutet med följande indirekta citat:

”Att det har varit svårt att rekrytera programledare med annan bakgrund till Morgonstudion beror bland annat på att det är program som kräver att det är erfarna medarbetare som sitter i rutan.”

Medarbetare inom media, med och utan annan bakgrund än den traditionellt vänsterliberala, har reagerat på Lagercrantz uttalande. Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, utanför public service i bl.a. alternativmedia, som tillhör den Sverigevänliga folkrörelsen, har många år i yrket och dessutom besitter specialkompetenser som kanalen behöver. Lagercrantz lägger över problemet på journalisterna. Men det är inte där kompetensen saknas, det är hos SVT som 2017 fortfarande inte lärt sig att rekrytera brett.

Vi vill inte läsa i ytterligare tio år att man ”jobbar aktivt” med mångfaldsfrågor. Vi vill inte se fler flåshurtiga, verkningslösa satsningar. Vi vill se resultat. SVT kan börja med att värdesätta alla journalister och inse att de behöver alla varianter av oss för att möta framtiden. Först då kan vi börja prata om mångfald.

Mats Dagerlind

(Ovanstående text är en pastisch på en debattartikel av bl.a. Alexandra Pascalidou, publicerad i Expressen den 17 maj. Trots texternas uppenbara likhet är det alltså inte – i motsats till vad Pascalidou själv vid flera tillfället ertappats med – fråga om plagiat.)

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson