Annonsera på Avpixlat

Brandattentat på ett tiotal orter

Arkivbild.

SVERIGE BRINNER Tisdagens mest uppmärksammade vandaldåd var förstås attacken mot SD-ledaren Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg, som Avpixlat tagit upp HÄR. Under tisdagen och natten mot onsdag rapporterades emellertid även en rad brandattentat och andra fall av grov skadegörelse. En större brand på ett asylboende i Hultsfreds kommun bedöms ha varit anlagd. Även en omfattande brand i anslutning till ett asylboende i Växjö utreds som misstänkt mordbrand. Bilar brann i bl.a. Örebro, Kristinehamn och småländska Anderstorp.

Några minuter i ett natten mot onsdag fick räddningstjänst och polis larm om att det brann på ett asylboende i Målilla, strax söder om Hultsfred i Småland. Branden ska ha startat i en möbel i någon form av sällskapsrum på boendets tredje våning. Samtliga boende, omkring 100 personer, fick tillfälligt evakueras medan elden släcktes och röken vädrades ut.

Ingen ska ha fått några allvarligare skador, men några personer tros ha fått lindrigare rökskador. Branden misstänks ha varit anlagd och polisen har inlett en mordbrandsutredning. Med tanke på att branden började i en möbel inne i byggnaden förefaller det förstås sannolikt att den anlades av någon av de boende. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

På tisdagsmorgonen upptäckte en man i Ronneby att hans permobil blivit förstörd. Permobilen hade stått parkerad utanför mannens bostad, där den blivit vandaliserad under natten. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

* * *

Under tisdagseftermiddagen ska det ha brunnit i två papperskorgar på Brinellgymnasiet i Nässjö. Personal på skolan kunde, enligt uppgift, själva släcka bränderna. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Ingen har gripits och det tycks inte finnas några misstänkta.

* * *

På tisdagseftermiddagen vandaliserades en lokal i Härnösand. Den används som redaktion av en lokaltidning. En ruta vid entrén till lokalen hade krossats. Detta ska ha skett omkring 14.30 – 14.45. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

* * *

Strax före kl. 17 på tisdagseftermiddagen fick polisen i Jönköping samtal om vandalisering på Östra kyrkogården. Bl.a. hade ett tjugotal lyktor förstörts. En polispatrull ryckte ut till platsen och påträffade tre minderåriga pojkar, som tros ha legat bakom skadegörelsen. Eftersom pojkarna inte är straffmyndiga kördes de hem till sina föräldrar. Ärendet kommer att överlämnas till socialtjänsten. Pojkarnas nationaliteter/etniciteter uppges inte i polisens notis om ärendet.

* * *

Omkring kl. 17 på tisdagen fick räddningstjänsten i Örebro larm om att en moped brann vid ett motionsspår i Varbergaskogen. Skogsområdet ligger alldeles intill Varberga, som är ett av stadens illa beryktade, invandrartäta problemområden. När räddningstjänsten var på platsen för att släcka den brinnande mopeden utsattes de för stenkastning av ungdomar. Lyckligtvis ska varken brandmännen eller deras fordon ha skadats.

Enligt lokaltidningen beslutade polisen att inte upprätta någon anmälan om händelsen, eftersom stenkastandet inte resulterade i vare sig personskador eller materiella skador. Polisens beslut förefaller mycket märkligt, då det i praktiken betyder att polisen inte ids upprätta anmälningar om vissa brott om brotten inte fullbordats. Enligt samma princip skulle t.ex. en skottlossning inte resultera i någon brottsanmälan om ingen blivit träffad.

Strax efter klockan tre natten mot onsdag brann en bil i Oxhagen, ett annat av Örebros ökända “utanförskapsområden”. Bilen stod på en parkering vid Tornfalkgatan. I lokaltidningens notis om incidenten sägs inte uttryckligen att branden tros ha varit anlagd. Man skriver dock att ett vittne såg en person springa från platsen i samband med att branden startade. Detta tyder förstås på att branden misstänks ha varit anlagd.

* * *

Vid 18-tiden på tisdagskvällen ska en moped ha brunnit på Ramels väg i den ökända, starkt invandrardominerade Malmö-stadsdelen Rosengård. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

En mindre förrådsbyggnad brann på Alnön utanför Sundsvall vid 19-tiden på tisdagskvällen. Förrådet, som stod intill ett bostadshus, kunde inte räddas, utan fick brinna ner till grunden. Räddningstjänsten kunde lyckligtvis hindra elden från att sprida sig till bostadshuset. I lokaltidningens artikel om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring klockan 20.30 på tisdagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en fastighet vid Bygatan i Jämshög, strax utanför Olofström. I fastighetens trapphus hade någon försökt tända eld på ett plasthölje till en brandfilt. Detta hade lett till kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten vädrade ut röken och polisen upprättade en anmälan om skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Strax efter kl. 22 på tisdagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att det var fullt med rök i ett trapphus vid Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala. Det visade sig att någon tänt eld på en plastmatta. Räddningstjänsten släckte branden och vädrade ut röken. Polisen upprättade en anmälan om skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Bostadsområdet Fällen i Malung, i Dalarna, har på sista tiden drabbats av ett flertal anlagda bränder. Det har både varit fråga om bilbränder och bränder i trapphus. Vid 23-tiden på tisdagskvällen upptäcktes ännu ett brandattentat. Då hade en barnvagn satts i brand i trappuppgången i ett flerfamiljshus på Torggatan. Branden ska ha orsakat en hel del rökutveckling, men ingen människa skadades och de boende i fastigheten behövde inte evakueras. Ingen har gripits för brandattentaten i Malung och polisen verkar – av lokaltidningens rapportering att döma – inte ha några misstänkta.

* * *

Sent på tisdagskvällen, omkring kl. 23.35, upptäckte en busschaufför att en brand anlagts vid en busshållplats på Valbovägen i Gävle. Däck och plankor hade satts i brand. Chauffören kunde själv släcka elden med en brandsläckare, varpå han tillkallade polis. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Ingen har gripits för dådet och det verkar inte finnas några misstänkta.

* * *

Kl. 01.13 natten mot onsdag fick räddningstjänst och polis larm om att en bil stod i brand på Magister Löfs väg i värmländska Kristinehamn. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Under natten mot onsdag tvingades räddningstjänsten rycka ut till två bränder i Skene, sydväst om Borås. Det första larmet kom kl. 0.48. Då hade en mindre brand utbrutit i en container vid Banvaktaregatan. Nästa larm inkom en dryg timme senare. Då brann en bil på Örbyvägen. Det är, enligt lokaltidningen, bara några hundra meter mellan brandplatserna.

Polisen upprättade en anmälan om skadegörelse gällande bilbranden. Alltså bedöms den branden troligen ha varit anlagd. Det är oklart om även containerbranden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Kl. 01.43 natten mot onsdag fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en brinnande moped i Stöde, väster om Sundsvall. Mopeden ska ha stått vid en järnvägsviadukt i ortens centrum. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Vid tvåtiden natten mot onsdag upptäcktes att en byggnad kallad Polketten stod i brand i Växjö. Byggnaden har tidigare utgjort en del av Folkets park och använts för danstillställningar. På senare år har Växjö kommun bedrivit dagverksamhet för psykiskt funktionshindrade i lokalerna. När branden upptäcktes hade det troligen redan hunnit brinna ett tag, och elden hade fått rejält fäste. Räddningstjänsten fick koncentrera sina insatser kring att hindra elden från att sprida sig.

Ingen människa ska ha skadats i branden. Alldeles intill den brinnande byggnaden ligger Butapalats Hotell, som används som asylboende. Samtliga asylsökande på boendet, c:a 200 personer, fick p.g.a. rök, värme och spridningsrisk tillfälligt evakueras till ett äldreboende. Branden tros eventuellt ha varit anlagd. Polisen rubricerar ärendet som grov mordbrand. Det finns dock inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Kl. 02.18 natten mot onsdag fick polis och räddningstjänst larm om ett brandattentat mot en lägenhet på Västra Vallgatan i Ystad. Ett brinnande föremål, eventuellt någon typ av hemmagjord brandbomb, hade kastats in genom ett fönster till lägenheten. Föremålet hade orsakat en mindre brand och kraftig rökutveckling. De boende i lägenheten lyckades själva släcka elden innan blåljuspersonal hunnit till platsen. Ingen människa ska ha skadats.

I lokalpressens rapportering om händelsen uppges inte vad som tros ha legat bakom dådet och om det finns någon känd hotbild mot de boende i lägenheten. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Under natten mot onsdag utbröt en brand i en hotellbyggnad i Borrby, i sydöstra Skåne. Branden ska ha orsakat kraftig rökutveckling och samtliga boende fick evakueras. Det verkar dock som om byggnaden klarade sig utan allvarliga skador. Ingen människa skadades.

Olika lokalmedier innehöll under onsdagen skiftande uppgifter om vad hotellbyggnaden används till. En del medier uppgav att den fungerar som asylboende, medan andra skrev att byggnaden är ett “vanligt” flerfamiljshus. Branden ska ha startat i en papperskorg i ett gemensamt utrymme. Det finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd och polisen har inlett en mordbrandsutredning. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Anderstorp, en mindre ort i Gislaveds kommun i Småland, drabbades för andra natten i rad av anlagda bilbränder. Strax före halv tre natten mot onsdag stod en bil i brand i ortens centrum. Det ska också ha funnits tecken på att gärningspersonen/-personerna försökt sätta eld på ytterligare en bil, men misslyckats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna, vare sig för de senaste brandattentaten eller för de som skedde under natten mot tisdag.

* * *

Omkring klockan fyra natten mot onsdag upptäcktes att en ruta krossats på Kårhuset vid Mälardalens högskola i Västerås. Det verkar, av lokaltidningens uppgifter att döma, inte vara fastställt om det var ett inbrottsförsök eller “bara” skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson