Annonsera på Avpixlat

Svidande kritik mot regeringens kulturarvsproposition

Foto: Kristian Pohl.

KULTURARVET Den rödgröna regeringen fortsätter den kritiserade omorganisationen av Sveriges kulturarvspolitik i allmänhet och landets museer i synnerhet. I den nya kulturarvsproposition som inom kort föreläggs riksdagen får hävdvunna målsättningar om att värna naturarvet, kulturarvet och det vetenskapliga arvet stryka på foten till förmån för politiskt korrekt folkuppfostran i genus-, klimat- och invandringspolitiska frågor.

Kulturarvspolitik i regeringens tappning ska bl.a. befrämja jämställdhet (läs: förmedla vänsterradikal feministisk propaganda), motverka främlingsfientlighet (läs: demonisera Sverigedemokraterna) och öka klimatmedvetandet (läs: miljöalarmistiskt indoktrinera). Honnörsord är mångfald, inkludering och normkritik men som så ofta i sina nyspråkliga betydelser, dvs enfald vad gäller olika åsikter, exkludering av oliktänkande och normförsvar för de vänsterliberala och vänsterradikala idéer som numera är norm inom det svenska etablissemanget.

För att underlätta den politiska centralstyrningen ska flera orelaterade museer slås samman, inte bara administrativt, utan även fysiskt. Ett exempel är att Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet föreslås slå igen och öppna i nya gemensamma lokaler. Dessa är svenska museer som har genom åren rönt ett internationellt erkännande, men vars renommé nu antagligen snabbt kommer att raseras med samma sorts politik som fått Sverige mer allmänt att gå från föredöme till avskräckande exempel i omvärlden.

Riksantikvarieämbetet, som numera har antagit en normkritisk och identitetspolitisk policy (återigen i ordens nyspråkliga konnotation) ska enligt propositionen styra och övervaka museerna så att dess ledningar håller sig inom åsiktskorridoren och inte arrangerar utställningar som saknar den tydliga politiska udden i form av pekpinnar, uppfostran och förmynderi som föreskrivs som ny kulturarvspolitik.

RAÄ har exempelvis bestämt att det ska anses som utestängande och fel att tala om kulturarv i termer som “ditt och mitt”. Allt kulturarv är allas. All historia tillhör alla. Man får inte avgränsa något ”vi” när man talar om kultur – det riskerar leda till att man “glömmer att se och engagera sig för den andre”. Det är ingen slump att man här använder sig av det vänsterradikalt identitetspolitiska begreppet “den andre”.

Museiverksamhet ska enligt RAÄ hädanefter bedrivas utifrån det “senaste decenniets teorier om social rättvisa och utvecklingsetik” i syfte att “förbättra människors kapacitet och förmåga”. De teorier som åsyftas är förstås de vänsterradikala sådana som har en framskjuten plats på Södertörns högskola och inom det politiska etablissemanget, inte de värde- och socialkonservativa idéer som växer sig allt starkare bland vanligt folk. Uttrycket “förbättra människor” skvallrar också om vilken von oben människosyn som råder inom myndigheten.

Utställningarna ska dessutom i ett utslag av folkförakt infantiliseras. Det politiska budskapet föreslås utformas så att det inte överstiger en 12-årings kognitiva förmåga. Det är där någonstans som regeringen föreställer sig att den genomsnittlige svensken befinner sig och det därför är mest effektivt att sätta in indoktrineringen.

Men kanske ska det förslaget i stället ses som ett sätt att anpassa kulturarvspolitiken till kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) kognitiva förmåga, som innan hon blev minister var mest känd för att ha lett barnprogram som Disneyklubben.

I en kommentar till propositionen säger Bah Kuhnke att en framskjuten målsättning med den nya kulturarvspolitiken är att göra kulturarvsinstitutionerna fria och oberoende från politisk klåfingrighet. I själva verket går den nu framtagna propositionen längre än någon tidigare i att tvärtom politiskt styra dessa institutioners verksamhet och inriktning och att göra om tidigare opolitiska institutioner till politiska verktyg.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson