Annonsera på Avpixlat

Jimmie Åkesson satsar på statsministerposten 2018

Jimmie Åkesson

Foto: Avpixlat

SVERIGEDEMOKRATERNA I ett uttalande efter söndagens partiledardebatt i SVT sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att planen för hans parti inför riksdagsvalet 2018 är att bilda regering ihop med Moderaterna. I den regeringen ser Åkesson sig själv som den naturliga statsministerkandidaten.

Det var i intervjuer med etablissemangsmedia efter debatten som Åkesson deklarerade sina avsikter att bli Sveriges nästa statsminister. Partiet har tidigare officiellt sträckt ut en hand till Moderaterna om ett regeringssamarbete, men än så länge endast fått en halv utsträckt hand tillbaka i form av ett uttalande från M-ledaren Anna Kinberg Batra om att hennes parti inte som tidigare helt avvisar att föra politiska samtal med SD.

Åkesson menar att Sverigedemokraterna nu har vuxit så mycket att han måste betraktas som en i minst lika hög grad tänkbar statsminister som Kinberg Batra i en eventuell koalitionsregering med Moderaterna efter valet 2018. I en sammanvägning av den senaste tidens opinionsmätningar har SD passerat M som landets näst största parti.

Kinberg Batra har i skrivande stund inte kommenterat Åkessons uttalande. Det är oklart hur utspelet kan påverka eventuella interna diskussioner inom Moderaterna om ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. En kvalificerad bedömning är dock att Moderaternas intresse att regera ihop med SD minskar om man tvingas släppa ifrån sig statsministerposten.

Samtidigt är det en sedan länge etablerad praxis att statsministerposten går till det parti som är störst inom den regeringsbildande koalitionen. För Sverigedemokraterna kan det dessutom vara särskilt viktigt att göra anspråk på att leda den regering man ingår i om den möjligheten erbjuds. Förväntningarna från partiets kärnväljare är mycket höga och uteblir de politiska resultaten på framför allt det migrationspolitiska området, kan en högljudd svekdebatt uppstå.

Ett sådant missnöje skulle t o m kunna leda till en splittring inom SD och att ett nytt mer radikalt utbrytarparti bildas. I kulisserna finns uteslutna Sverigedemokrater och personer knutna till partiets gamla ungdomsförbund med sådana ambitioner.

Det kan mot bakgrund av riskerna vara ett bättre alternativ för SD att inte ingå i ett regeringssamarbete än att göra det till kostnaden av att kompromissa bort det inflytande som krävs för att genomföra de politiska förändringar som partiets väljare förväntar sig. I Danmark valde Dansk Folkeparti av motsvarande skäl att inte ingå i regeringen. Strategin förefaller hos DF vara att bida tiden tills dess man har sådan politisk styrka att man kan få igenom om inte hela så i varje fall så stora delar av sin politik att man inte riskerar ådra sig sina väljares missnöje.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson