Annonsera på Avpixlat

Åldringsrånare kunde gripas bara timmar efter att polisen gått ut med signalement

Efter att man fått in tips från allmänheten kunde en polispatrull stoppa och gripa rånarna i närheten av Sorö, på Fyn. Foto: 10-20.dk.

DANMARK / EFFEKTIVT POLISARBETE Under torsdagen och fredagen begicks två brutala rån mot äldre kvinnor på Jylland. Efter det andra rånet gick dansk polis ut med detaljerade signalement på gärningspersonerna samt en beskrivning av den bil de färdades i. Uppgifterna publicerades i media och bara några timmar senare kunde rånarna gripas tack vare tips från allmänheten.

Det första av de två åldringsrånen begicks på torsdagseftermiddagen, i Give på mellersta Jylland. En 89-årig kvinna var ute i sin trädgård då två utländska personer kom och frågade om vägen till sjukhuset. Det visade sig dock snart att de båda utlänningarna, en man och en kvinna, var ute efter att råna den gamla damen. De ska på ett mycket våldsamt och hårdhänt sätt ha hållit fast henne och slitit av hennes smycken, varpå de lämnade platsen.

Vid 11.30-tiden på fredagen begicks ett likartat rån i Hobro, på norra Jylland. Vid detta rån deltog tre gärningspersoner, två kvinnor och en man. Offret var också i detta fall en äldre kvinna, och även hon uppges ha fått utstå hårdhänt behandling då rånarna tilltvingade sig hennes smycken.

Kort efter rånöverfallet i Hobro gick polisen på Nord- och Sydöstjylland gemensamt ut i media med rånarnas signalement och en beskrivning av den bil de färdades i. Strax efter att efterlysningen offentliggjorts fick polisen in tips om rånarnas bil, en gräddfärgad, spanskregistrerad Alfa Romeo. Snart hade man, tack vare iakttagelser från två privatpersoner, lyckats få fram bilens fullständiga registreringsnummer, vilket också offentliggjordes.

Ytterligare en stund senare ringde en man polisen och meddelade att han kört bakom den efterlysta bilen på väg över Stora Bält-bron från Jylland, i riktning mot Fyn. Kort därefter kunde en polispatrull stoppa och gripa rånarna i närheten av Sorö, ett par mil från bron.

De tre rånarna häktades på lördagen vid domstolen i Kolding. Enligt dansk polis är det fråga om romer med rumänska medborgarskap. Det är dock oklart varför de färdades i en spanskregistrerad bil.

Det kan antas att de kringresande romska stöldligorna snart kommer att lära sig att det är betydligt mera riskfritt för dem att begå brott i Sverige än i Danmark. I Danmark går polisen ut med fullständiga, korrekta signalement på efterlysta brottslingar, och dessa publiceras i mainstream-media. Därmed kan polisen få in tips som leder till snabba gripanden.

I Sverige är både polisledningen och mainstream-media ovilliga att gå ut med fullständiga, korrekta signalement på efterlysta brottslingar, såvida de inte har utpräglat nordeuropeiska utseenden. Om efterlysta brottslingar t.ex. ser ut att ha romskt, afrikanskt eller arabiskt ursprung menar man att publicering av signalement är “rasistiskt” och kan “spela främlingsfientliga krafter i händerna”. Följaktligen offentliggörs ytterst sällan några signalement. Detta betyder förstås att svensk polis får in färre och sämre tips från allmänheten och att det blir betydligt svårare för svensk polis än för dansk att gripa kringresande rån- och stöldligor.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson